Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Докато се опитваха да гасят политическите пожари, хората бедстваха"

Иван Демерджиев: Държавата не е на автопилот. Нещо по-лошо: няма пилот

Кой позволи да се стигне до изгаряне на ключова комуникационна инфраструктура в района на пожарите, пита бившият вътрешен министър

| Интервю
Иван Демерджиев
Снимка: БГНЕС

Две неща правят много силно впечатление - тотално подценяване на ситуацията и липса на координация държавата да се справи с тези пожари.

Тази оценка даде бившият министър на вътрешните работи и на правосъдието Иван Демерджиев на реакцията на държавата към пожарите в страната.

"Няколко дни пожарите бяха оставени с тях да се борят по места различни групи, но липсваше национална координация", прави равносметка той.

Часове преди пожарът да обхване къщите в село Воден, вътрешният министър обясняваше в парламента, че всичко е наред, коментира Демерджиев пред БНР.

"Докато се опитваха да гасят политическите пожари, хората бедстваха. Часове по-късно пожарът влезе в село Воден."

"На терен, вместо хеликоптерите да бъдат насочени да гасят пожарите на първите къщи, те гасяха хълмовете. Когато пристигна помощта от Турция, тези хора бяха освободени, бяха изпратени да си ходят обратно и впоследствие се осъзна, че пожарът продължава. Подобна липса на координация е абсолютно неприемлива!"

Основната отговорност е на министъра на вътрешните работи, категоричен е той. По думите му вместо това сме наблюдавали действия на премиера Главчев, който "еднакво неуспешно" се справя и с външната, и вътрешната политика.

За пореден път "достойните гърбове" на българските полицаи, пожарникари, военни и множество доброволци се използват като параван от изпълнителната власт, смята Демерджиев.

Той отправи критики към парламента за "залитане" в търсене на решения, без да се опира на опита на професионалистите. Според него в опита си да реагира на ситуацията с пожарите НС действа хаотично и популистки.

В ПВУ беше предвиден координационен център, който да следи цялостната ситуация в държавата и такива бедствия да се ръководят от национален щаб в реално време. Не се работи по това, просто защото е инициатива на президента, коментира Иван Демерджиев.

"Вместо това се търсят, меко казано, спорни решения, негодни за резултата, който целят", посочи той и даде пример с идеята да се закупуват хеликоптери за полицията.

Системата за ранно предупреждение не беше развита и адекватно финализирана, заяви бившият вътрешен министър.

"Това е само едно от нещата, които не бяха придвижени и завършени. Калин Стоянов дължи и отговори на други въпроси – кой позволи да се стигне до изгаряне на ключова комуникационна инфраструктура в района на пожарите. (…) Имам данни, че има засегната такава инфраструктура."

Настоящият служебен кабинет продължава тенденцията на пропадане, започнала от кабинета на сглобката, изрази мнение Иван Демерджиев.

"Държавата не е на автопилот. Нещо по-лошо: няма пилот."

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Британският министър на отбраната Джон Хийли.

Британският министър на отбраната: Състоянието на въоръжените ни сили е много по-лошо, отколкото си мислехме

Състоянието на въоръжените сили на Обединеното кралство, поради десетилетия съкращения, е "много по-лошо, отколкото си мислехме“, заяви британският министърът на отбраната Джон Хийли, съобщи БТА като се позова на "Скай нюз". Той каза това на фона на предупреждението на бившият командващ украинската армия, че Великобритания и други демокрации..

публикувано на 23.07.24 в 10:08
Мария Спирова

Мария Спирова: Цинизмът "всички са маскари" е структуроопределящ на изборите у нас

България от много време е класическа част от европейските тенденции по отношение на случващото се не само в политиката, но сред електората. Това каза в интервю за БНР журналистът Мария Спирова, която живее във Великобритания. Според нея е видимо " безкрайно промененото поведение и нагласи на електората и неговото раздробяване "...

публикувано на 23.07.24 в 09:57

Няма активни пожари на територията на страната

Пожарът в ямболските селата Воден, Крайново и Странджа е локализиран по всички фронтове. Днес ще бъде направен обход и ако няма активни огнища, техниката и личният състав ще бъдат предислоцирани, съобщиха от МВР, позовавайки се на информация от ГДПБЗН. Продължава борбата на гръцките пожарникари с огъня на българо-гръцката граница. Пожарът..

публикувано на 23.07.24 в 09:57
Владимир Малинов в НС, архив.

Министърът на енергетиката e в Букурещ за дискусии на стратегии за реализация на споделените енергийни цели

Министърът на енергетиката Владимир Малинов участва в петата министерска среща на Партньорството за трансатлантическо сътрудничество в областта на енергетиката и климата.  Форумът е днес и утре в Букурещ. В румънската столица партньорите от европейските страни и САЩ ще дискутират стратегии за реализация на споделените енергийни цели, подкрепа..

публикувано на 23.07.24 в 09:56
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Социалните медии са медии и те имат огромно влияние върху нашия избор

Има едни участници в изборите, които участват само заради медийните пакети, видно от много слабите им резултати.  Това заяви пред БНР Стоил Цицелков от Обществения съвет към ЦИК. По думите му достъпът до обществените медии на всички участници в изборите дава възможност на някои хора да разпространяват абсурдни новини.   "В своята..

публикувано на 23.07.24 в 09:48

Гръцки медии: Благодарим на българските пожарникари

Водещите гръцки медии публикуваха благодарност към българските пожарникари, участвали в мисия по гасене на пожарите в Гърция. Температурите в страната спадат, но рискът от пожари остава. Снимки на българския екип пожарникари и техника публикуват днес централните гръцки медии под заглавие "Гърция благодари на българските пожарникари" за помощта..

публикувано на 23.07.24 в 09:47

Близо 3000 регистрирани престъпления срещу жени и момичета във Великобритания всеки ден

Насилието срещу жени и момичета е "национално извънредно положение“ с близо 3000 регистрирани престъпления всеки ден, предупреждава в нов доклад водещ британски полицейски началник, предаде Пи Ей мидиа, цитирана от ДПА. Според доклада, изготвен по поръчка на Националния съвет на полицейските началници (НСПН/NPCC), през 2022/23 г. полицията е..

публикувано на 23.07.24 в 09:22