Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Шишманидов: Няма подписка за излизане на Несебър от ЮНЕСКО

Снимка: Красимир Мартинов

На сесия на Комитета за световното културно наследство през 2023 г. предстои да се разгледа как се изпълняват препоръките на комитета за изработване на документите за опазване и управление на културното наследство на Несебър. Ако дотогава българската държава не е изпълнила поне част от тези препоръки, има вероятност Несебър да бъде вписан в списъка на културното наследство в опасност. Това поясни в интервю в предаването "Хоризонт до обед" инж. Георги Шишманидов, председател на сдружение "Месемврия 2020".

Създават се настроения срещу местната общност и жителите на Стария Несебър, смята Шишманидов, който поиска право на отговор след интервю за БНР с проф. Тодор Кръстев, където според него са прозвучали твърдения, внушаващи "погрешна представа".

Пред БНР Георги Шишманидов заяви, че въпреки напрежението между местните и държавните институции по повод на ограниченията за застрояване в старинната част на града, "никой от гражданите не е подписвал, организирал или представял някъде петиция за излизане на града от списъка на ЮНЕСКО".

Шишманидов опроверга медийни публикации отпреди години, че има такава подписка.

"Винаги може да се намери някой, който да каже, че иска да излезе от ЮНЕСКО, но болшинството от моите съграждани това ги обижда."

Желанието на местните жители е да се изгради визия за устойчиво развитие на Несебър, обобщи той. 

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гвоздейков: Няма хаос с техническите прегледи на автомобилите

Няма хаос с техническите прегледи на автомобилите. В момента работи системата за качество и е игнориран човешкия фактор, заяви служебният министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, който се запозна на място с работата на новата система за контрол на пунктовете за годишни технически прегледи в автосервиз в столицата. От 22-ри юли..

публикувано на 05.08.24 в 16:55

ПП-ДБ внесе промени в Закона за Сметната палата

От ПП-ДБ внесоха промени в Закона за Сметната палата, с които да се регламентира, че заместник-председателите в институцията се назначават от Народното събрание, без да е необходимо да са посочени от председателя ѝ.  Вносителите се аргументират с това, че при дълъг мандат на служебен премиер, който е и председател на Сметната палата, както в..

публикувано на 05.08.24 в 16:42

Полицията в Сливен задържа велосипедист в пешеходната зона

Полицията в Сливен задържа велосипедист в пешеходната зона, след като отказа да предаде велосипеда си на органите на реда, заради въведената забрана за преминаване. Глобата предвидена в обновената общинска наредба е от 200 до 500 лева, след което превозното средство се връща на водача. Задържания велосипедист се е държал агресивно, отправил е..

публикувано на 05.08.24 в 16:33
Васил Терзиев

Кметът на София със сигнал до прокуратурата за данни за злоупотреба в Столичния инспекторат

Кметът на София Васил Терзиев подаде сигнал до прокуратурата заради данни за злоупотреба със служебно положение и корупционни практики сред служители в Столичния инспекторат. Повод за това дадоха разкритията на новото ръководство, което установи паралелна схема за изхвърляне на строителни отпадъци и земни маси на нерегламентирани сметища в..

публикувано на 05.08.24 в 16:13
Днес, 5 август, държавният глава Румен Радев се срещна с председателя на 50-ото Народно събрание Рая Назарян (на снимката)

Рая Назарян потвърди позицията си, че няма да е кандидат за служебен премиер

Председателят на Народното събрание Рая Назарян няма да бъде кандидат за служебен премиер. Това стана ясно след срещата ѝ на "Дондуков" 2 с президента Румен Радев. Тя отбеляза категорично, че и пред държавния глава е препотвърдила казаното по-рано от нея, че отказва поста служебен министър-председател, за да има равен старт и..

публикувано на 05.08.24 в 15:43

Близо 46900 туристи са посетили община Кюстендил от началото на годината

Близо 46900 са туристите, посетили община Кюстендил от началото на 2024 година до края на юли . Над 80% са българските туристи, но градът и околностите посрещат гости и от Австрия, Азербайджан, Австралия, Алжир и дори от Американските Вирджински острови. "Това е перфектен семеен курорт - дестинация, в която културните институции, хотелите и..

публикувано на 05.08.24 в 15:25

Пациенти и фармацевти настояват за трайна забрана върху износа на инсулин

Ситуацията с намирането на инсулин в аптеките към момента е нормализирана , след като п реди 9 месеца беше въведена забрана за износа му . Това обаче не носи сериозно успокоение нито за пациентите, нито за фармацефтите, тъй като рестрикцията се поддържа от заповеди с едномесечен срок на действие , издадени от здравния министър.  Това разказа пред..

публикувано на 05.08.24 в 15:24