Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ведран Джихич: Брюксел трябва да отправи политически мотивирано предложение на Киев

"Разширяването на ЕС е в криза, не бива да загърбваме Западните Балкани"

Снимка: БГНЕС

"Стратегическо късогледство" нарече Киев сдържаната позиция на Австрия за членство на Украйна в ЕС.

Причина за възмущението на Украйна са думите на австрийския външен министър Александър Шаленберг, че на страната трябва да се отправи конкретно и конструктивно предложение за "възможно най-тясно обвързване" с ЕС, но не и за пълноправно членство. И освен това, покрай изострената емоционалност заради войната, "нека не забравяме Западните Балкани", призова Шаленберг.

"Моделът "или всичко, или нищо" е изчерпан", смята Ведран Джихич от Австрийския институт за международна политика.

"Очевидно нито Шаленберг, нито Австрия са готови да подкрепят бързо приемане на Украйна в ЕС. Зад това изказване се крие и убеждението, че процесът на преговори за присъединяване е муден, дълъг, мъчителен и трябва да се промени. Едновременно с това Шаленберг изрично подчерта, че не бива да забравяме онези държави, които от години водят преговори за членство в ЕС, или очакват започването им. В резултат от тези две важни за Австрия теми - реформа на преговорния процес и Западни Балкани - се появи идеята, която формулира Александър Шаленберг за "скроено" според нуждите на Украйна предложение за интеграция в ЕС. На практика става дума за поетапното приемане на Украйна в Евросъюза", допълни Джихич.

Поетапното приемане на нови страни членки в ЕС е залегнало в предложение, което мозъчният тръст "Европейска инициатива за сигурност" неотдавна разработи и представи в Брюксел. Неговият автор Гералд Кнаус обясни в интервю за "Събота 150" идеята: достъп до общия пазар на държавите от Западните Балкани, Украйна и Молдова при свободно движение на хора, услуги, стоки и капитал, докато паралелно с това продължават преговорите за пълноправно членство в ЕС.

"Едното не изключва другото", съгласен е и Ведран Джихич, който изследва политическите процеси на Балканите.

"При едно политически мотивирано решение за интеграцията на Украйна Брюксел не бива да забравя Западните Балкани. Тук австрийският външен министър Александър Шаленберг е напълно прав. Преживяваме вододелен момент в европейската история, сравним с промените от 1989 година. В такива времена не може просто да продължим процеса на разширяване, както досега. В такива времена Брюксел трябва да си зададе въпроса - дали не трябва да превърне приемането на Украйна, Молдова и Грузия, но и на страните от Западните Балкани, в свой най-важен политически приоритет? Да загърби технократското мислене и да помисли повече за общоевропейското бъдеще. За мен това е единственият правилен път. Ако се придържаме към обичайния технократски процес, Украйна ще влезе в ЕС най-рано след 10 години. Нямаме това време. Украйна води война и за Европа, затова мисля, че Брюксел трябва да отправи политически мотивирано предложение на Киев".

На практика става въпрос за така наречения "норвежки модел", но също така и за пътя, който извървя и Австрия, която години наред беше част от общия пазар, преди да се присъедини към ЕС едва през 1995 година. Но в страните от Западните Балкани се гледа на този модел на поетапна интеграция скептично, наричат го "членство второ качество".

"Ако говорим само за икономическа интеграция без пълноправно членство в ЕС по примера на Норвегия, тогава хората в страните от Западните Балкани сигурно ще го възприемат като членство второ качество. Противно на очакванията, преговорният процес със страните от Западните Балкани не донесе повече демокрация. Освен това в различни етапи редица страни членки блокираха този процес - сега е България, преди това бяха Франция и Нидерландия. От години разширяването на ЕС се намира в криза, а по отношение на Западните Балкани дори бих казал в задънена улица. Членството вече не излъчва онази примамлива светлина - според социологически проучвания от тази седмица преобладаващото мнозинство от сърбите е срещу членство на страната в ЕС".

Джихич дава поглед и върху по-голямата картина:

"Големият въпрос е, дали ЕС е в състояние да вземе важно политическо решение за цялостното обновяване на процеса на разширяване. В момента държави като Франция и Нидерландия, но дори и Австрия и Германия, не са в състояние да подкрепят такова обновление. В такъв случай си мисля, че единственият изход от задънената улица е поетапното членство. Не съм сигурен обаче, че поетапното членство ще преодолее големите дефицити в страните кандидатки. Имам предвид нестабилната демокрация, дори нещо по-тревожно - хората в тези държави губят вярата си в демокрацията и свикват с полудемократичните форми на управление, с фасадната демокрация. Достъпът до вътрешния пазар е важен, но не решава проблема с липсата на устойчиво демократично управление".

Но условието за достъп до общия пазар са копенхагенските критерии за върховенство на закона.

"Върховенството на закона е основна предпоставка за членство в ЕС. Но върховенството на закона позволява много различни тълкувания. Според мен, когато става дума за достъп "само" до общия пазар, на спазването на принципите на правовата държава, би се гледало не толкова строго, колкото, ако говорим за условие за пълноправно членство в ЕС. Основният въпрос сега е интеграцията на Украйна и реформата на процеса на разширяване на ЕС, която да гарантира спазването на принципите на правовата държава и демокрацията".

Австрия далеч не е сама в мнението, че Украйна не може бързо да бъде приета в ЕС. Така мислят и в Париж, и в Берлин, и в Хага, но не го изричат на глас, което не е непременно добре за Киев. Защо тогава думите на австрийски външен министър Александър Шаленберг предизвикаха такава вълна от възмущение - не само в Украйна, но и в европейски столици?

"В момента чувствителността ни към Украйна е изострена. Шаленберг наистина изрече на глас това, което много други външни министри от ЕС мислят. Директното сравнение на Украйна със Западните Балкани е израз на австрийския национален интерес за членство на Балканската шесторка в ЕС. И аз съм съгласен с Шаленберг - не бива да загърбваме Западните Балкани. В момента наистина е много съмнително, че Украйна би могла бързо да се присъедини към ЕС, независимо от топлите думи на председателя на ЕК Фон дер Лайен, която каза "Искаме ви в съюза", но не каза кога".

А възможно ли е острата реакция да е предизвикана от подозираната прекалена близост на Австрия с Русия? Медиите не пропускат да припомнят посрещането с почести на Владимир Путин във Виена броени месеци след анексирането на Крим през 2014 година, както и валсът с булката Катрин Кнайсл през 2018 година, тогавашната австрийска външна министърка. Пък и неутрална Австрия обича да влиза в ролята на посредник, този път между Русия и Украйна, както стана ясно от посещението на канцлера Карл Нехамер в Москва и Киев.

"Австрия натрупа през последните години не един и два проблема, свързани с Русия. Допуснахме политическа близост и енергийна зависимост от Русия и това сега се връща като бумеранг към нас. 80 процента от природния газ, който потребява Австрия, идват от Русия. Мисля, че по-голямата част от австрийския политически елит си дава сметка, че в момента не може да влезе в ролята на посредник. Конфликтът е по-голяма лъжица от австрийската уста. Посещението на Карл Нехамер беше опит да се покаже на световната сцена, но визитата не беше добре подготвена, състоя се прибързано. Тази война е прекалено голяма, за да може малка Австрия да влезе в ролята на посредник".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сигнали за незаконен добив на инертни материали в защитена зона в Дунава

Жители на свищовското село Вардим сигнализираха за всекидневна незаконна дейност за добив на инертни материали в защитената зона на едноименния остров в Дунава. Регионалната екологична инспекция във Велико Търново неколкократно е правила проверки и е санкционирала великотърновската фирма за нарушения на Закона за биологичното разнообразие. Във..

публикувано на 17.07.24 в 21:34

От утре започва реконструкция на част от столичната ул. "Опълченска"

В четвъртък, 18 юли, започва първият етап от цялостната реконструкция на ул. "Опълченска" от кръстовището с бул. "Сливница" до бул. "Тодор Александров", съобщиха от Столичната община. Във връзка с ремонта се въвеждат промени в организацията на движение, които ще важат до 14 септември. Движението ще се осъществява само в едното платно. Променя се..

публикувано на 17.07.24 в 21:21

Регионалният министър призова строителния бранш да се включи в борбата с пожарите с тежка техника

Министърът на регионалното развитие инж. Виолета Коритарова призова строителния бранш с тежка техника да се включи в борбата с пожарите в различните региони на страната.  Всички структури в състава на министерството също са в готовност за реакция. Цялата техника на държавното дружество "Автомагистрали" ще се включи в спасителните дейности...

публикувано на 17.07.24 в 21:04
Служебният премиер Димитър Главчев в МС.

МС: "Български пощи" ще обменят безплатно до 10 хил. лв. на ден след влизане в еврозоната

"Български пощи" ще могат да обменят безплатно до 10 хиляди лева на ден след влизането на България в еврозоната. Служебното правителство възложи на държавното дружество да извършва услугата. Дружеството ще обменя безплатно банкноти и монети от левове в евро по официалния валутен курс в размер до 1000 лв. на ден на човек. За суми от 1000 до 10 000 лв...

публикувано на 17.07.24 в 20:48
Снимката е илюстративна.

Квалифициран електронен подпис може да се получи вече по куриер до адрес

От днес може да се получи Квалифициран електронен подпис по куриер до адрес. Услугата е без аналог у нас и в Европа и е възможна чрез Борика. До момента беше задължително явяване в офис, а вече идентификацията може да стане онлайн. Става въпрос за подписа на хардуерен носител като клиентът получава флашката до посочен адрес. Новата услуга става възможна..

публикувано на 17.07.24 в 20:31
Доц. Григор Сарийски

Доц. Григор Сарийски: Има основания да се смята, че Ивелин Михайлов се занимава с банкова дейност без лиценз

Според икономиста доц. Григор Сарийски има основания да се смята, че идеологът на партия "Величие" Ивелин Михайлов се занимава с банкова дейност без лиценз, събирайки заеми от различни хора във връзка с изградения в село Неофит Рилски комплекс "Исторически парк" и така е ощетил бюджета: "По-големият проблем не е толкова, че са ощетявани държавни..

публикувано на 17.07.24 в 20:14
Снимката е илюстративна.

Две от трите огнища на новия пожар в Старозагорско са овладени

Движението на влакове между село Михайлово и Стара Загора продължава да бъде спряно заради разразилия се по-рано пожар по протежението на железопътната линия. Няма опасност за населените места в близост.  Пожар между Калояновец, Арнаутито и Михайлово спря придвижването на влакове Екипи на пожарната гасят запалили се сухи треви и храсти на фронт..

публикувано на 17.07.24 в 19:52