Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Новини с добавена стойност” от Г-н Балев: Трудови злополуки при славея и шута

Снимка: Шарж: Алла и Чавдар Георгиеви

Здраве желаем, уважаеми радиослушатели, отново сме заедно, отново напояваме с пот литературно-публицистичната нива.

Като Белчо и Сивушка орем нивата на нашия първомайски бюлетин “Новини с добавена стойност” - една възхвала на труда, това основно човешко право.

Днес е Денят на труда и ние си спомняме някакви хитроумия по тоя въпрос.

Народът казал - "залудо работи, залудо не стой", "не отлагай днешната работа" и така нататък.

Сума такива ги е навъртял народният мозък, ама по някое време същият народ седнал под кривата круша и казал - "работа ли е, не ми я хвали"; "работата даже да е в сутиен, пак не ща да я пипам". Или компромисната трудова народна мъдрост - "работата не е заек да избяга".

Тоест - ще я свършим работата, ама не веднага, защото бързата работа е срам за майстора и от работа човек се изгърбва.

Обаче еволюционно погледнато, работата направила от изгърбената маймуната - изправен човек и венец на природната дейност.

Но като видим тоя венец на природата какви ги върши на бойното поле, викаме си - тия да бяха си останали маймуни!

Едни хомо сапиенси тласкат други хомо сапиенси да се избиват, но тласкачите седят по някакви бункери и си пазят скъпоценните телесни опаковки.

В църковната литература пише много да не се грижим за телесната обвивка, повече да обръщаме внимание на душата. Човекът е салам, обвивката се хвърля, другото отвътре е ценно. Пък царете в днешно време повече сякаш си гледат обвивките на душата - сакън да не стане някой сакатлък с телесните ценности.

И пропагандистите се пазят от пряко участие в боя - вървете, кай, да убивате и да умирате за нашата родина, пък ний тука ще викаме ура и ще пеем бойни маршове.

Кой за каквото е учил, това работи - един пее славееви песни на ухото на императора, друг става пушечно месо.

Между другото, в пропагандната война между Русия и Украйна вървят едни взаимни заплахи: украинците заплашват, че славеите на пропагандата ще носят отговорност наравно с другите подпалвачи на войната. От руска страна пък се водят задочни дела за екстремизъм срещу украински журналисти и срещу руски журналисти, симпатизиращи на украинската кауза.

Тия дни Владимир Путин излезе и сам съобщи новина - на един от пропагандистите му Владимир Соловьов готвели покушение, но за щастие заловили злосторниците атентатори. За да я съобщи лично императорът, значи новината е с безумна важност.

Появиха се сериозни съмнения, че историята с покушението е пълна бутафория, но така или иначе лично Путин излезе и каза: така и така, искат да ми заколят славейчето! Щеше значи да стане голяма трудова злополука!

През вековете с разделението на труда се появила професията кралски шут. Шутовете имат привилегията да казват в присъствието на краля това, което на другите е забранено - макар че и при тях стават трудови злополуки.

В полската история има един полумитичен шут на име Станчик - той бил шут при трима полски царе и понякога само той бил истински загрижен за съдбата на страната. Има такава картина на шута Станчик той седи сам и умислен, а в съседната зала велможите пият и се веселят, безхаберни пред надвисналата над Полша гибел.

Има още по-древна история за един пропагандист от “Одисеята” на Омир.

Знаете, Одисей го нямало 20 години у тях, обикалял , обикалял, па жена му го чакала в родната Итака, наобиколена от женихи.

Женихите един през друг се предлагали на Пенелопа и разорявали имуществото на Одисей. Изяждали му стадата, изпивали му виното, сигурно задявали и робините, та и робите.

И така 20 години, докато не се върнал Одисей внезапно и ги избил до крак.

Прибрал се значи Одисей от командировката, заварил у дома си една сюрия женихи и почнал да ги унищожава с помощта на сина си, който пораснал без баща.

Избили значи женихите и стигнали до гадателя.

И гадателят казал - мене не ме убивайте, аз нищо лошо не съм правил. Извинявам се, значи, че ядох и пих на тая трапеза с женихите, ама не съм закачал жена ти, Одисее.

Обаче Одисей бил много хитроумен и съобразителен, и казал:

Тъй ли? Ти щом си ял и пил тука години наред, сигурно си им предсказвал на женихите, че няма да се върна.

Хъката-мъката - и той бил унищожен от законния владетел на остров Итака Одисей. И гадателят претърпял трудова злополука.

И в тази древна история славеят пропагандист бил наказан на равна нога с другите престъпници.

В заключение искам да направя една професионална диференциация, едно принципно положение в разделението на труда.

Твърдя, че съм по-искрен русофил от всички славеи, за които русофилията е професия. Те може да са професионалисти, аз пък съм загрижен за съдбата на Русия като шута Станчик - заради особености на сърцето и ума, не по длъжностна характеристика.

Отруден, пада погледът унил

с тъгата в наблюдателната вишка;

и все пак аз оставам русофил -

в сърцето, не във трудовата книжка.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Володимир Зеленски

Зеленски: Украинските сили удържат позициите си в Курския регион на Русия

Президентът Володимир Зеленски заяви в събота, че руските сили са се опитали да изтласкат украинските войски от позициите в граничния район на Русия - Курск, но силите на Киев удържат позициите си, предаде Ройтерс. "По отношение на операцията в Курска област, Русия се опита да отблъсне нашите позиции, но ние държим обозначените линии",..

публикувано на 12.10.24 в 21:58

3000 военни участваха в парада за Националния празник на Испания

3000 военни участваха в парада, с който е Испания отбеляза Националния си празник. Лошото време в Мадрид стана причина за отмяна на авиошоуто и участието на парашутисти в честването. Крал Фелипе VI, кралица Летисия и принцеса Леонор бяха основни фигури на честването на националния празник на Испания. Медиите подчертаха и присъствието на..

публикувано на 12.10.24 в 20:43
Академик Юлиан Ревалски и академик Вася Банкова

Академик Ревалски: БАН създава почти 40% от националния научен продукт

Българската академия на науките създава почти 40% от националния научен продукт. Тя е най-търсеният и разпознаваем партньор в България в международното сътрудничество. Това в словото си повод 155-годишнината от създаването на БАН нейният председател академик Юлиан Ревалски: "И в сегашни дни БАН е водещият научен център на България, в който се..

публикувано на 12.10.24 в 20:23

Гръцкото правосъдно министерство изнесе данни за висока детска престъпност в страната

Министерството на правосъдието изнесе данни за висока детска престъпност Гърция. Предлагат се високи наказания и за родителите. Социалните условия в семейството, слаб родителски контрол и липсващи ценностни модели са основните причини за рязко покачване на детската престъпност, според специалистите. Министърът на правосъдието Флоридис..

публикувано на 12.10.24 в 19:46

РИК Враца разкри 28 подвижни секции за предстоящите парламентарни избори

За предстоящите парламентарни избори Районната избирателна комисия във Враца разкри 28 подвижни секции за избиратели с двигателни затруднения. Мобилни урни за гласуване ще има във всичките 10 общини в областта. Най-много - седем, са в Община Враца, пет ще има в Бяла Слатина, четири в Криводол, три в Мизия, по две в Борован, Оряхово и Роман..

публикувано на 12.10.24 в 19:42

Общините от Югозапада се обявиха в защита на проекта "Грижа в дома"

Сдружението на общините от Югозападна България се обяви срещу закриването на проекта "Грижа в дома", който на този етап е предвиден да бъде спрян от 14-ти януари следващата година. Това ще обрече ще затрудни ежедневието на десетки и стотици хора, които няма да могат да получават необходимата им грижа от социален асистент или помощник, изобщо..

публикувано на 12.10.24 в 19:37

Иран забрани внасянето на пейджъри и уоки-токи на борда на самолетите с граждански полети

Иранската служба по гражданско въздухоплаване на практика забрани внасянето на пейджъри и уоки-токи устройства на борда на самолетите, изпълняващи граждански полети. "Забранява се внасянето на каквито и да било комуникационни апарати, с изключение на телефони", съобщи иранската новинарска агенция ИСНА, като цитира говорителя на службата за..

публикувано на 12.10.24 в 19:23