Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мустафа Хаджи: Младите хора започват да разбират смисъла на религията

Д-р Мустафа Хаджи
Снимка: БГНЕС

Днес мюсюлманите празнуват Рамазан Байрам. В свещения месец вярващите в Алах се въздържаха от храни и папитки, но се посвещаваха на молитва в Бога и милостиня. Днес на празника се засвидетелства уважение към родителите и се прави така нареченото фитре - това е милостиня за хора в нужда.

Главното мюфтийство е подготвило подаръци за 450 деца сираци, които ще бъдат раздадени от районните мюфтийства в страната, а целта е те да не се чувстват малоценни и забравени. Висшето мюсюлманско духовенство полага грижи и за хората в неравностойно положение, както и за бежанците от Украйна.

"Младите хора започват да разбират смисъла на този месец, започват да разбират като цяло смисъла на религията". Това обясни в интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи:

"Може би това се дължи на факта, че дълги години, докато ние бяхме под комунистическа власт хората по онова време, които са родени, са далече от религията, а хората, които са на 25-30 години, са тези, които посещават джамиите. Те са тези, които говеят и изпълняват този ритуал в този месец. Сега вече те разбират, че обществото не може да живее без религия, защото религията е основата на човешките ценности. Там, където липсва човешка ценност, не може да има щастие, не може да има успех, затова доста хора започват да се завръщат към религията".

"Когато един човек спазва принципите на религията, той разбира, че на този свят не всичко е материално", добави още главният мюфтия.

Цялото интервю с д-р Мустафа Хаджи можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сдружение "Добро сърце" е създадено, за да помага на хората

В рубриката „Горещи сърца“ ви предлагаме среща с Борислав Павлов. Той е на 35 години, от Пазарджик, и е председател на сдружение „Добро сърце“, което е създадено, за да помага на хората в нужда.   Идеята за създаването на  благотворителната организация е на трима млади хора, които в годините на Ковид пандемията, решават, че трябва да бъдат..

обновено на 12.05.24 в 06:09
Нургюл Салимова

Нургюл Салимова иска да остане в България, а преди всяка партия се обажда на майка си

"Засега съм тук и се надявам, че ще остана. От най-ранна детска възраст съм казвала, че искам да стана световен шампион с българското знаме. Работя за това и се надявам, че няма да има пречки по пътя ми". Това заяви пред БНР шахматиската Нургюл Салимова и  призна, че е получавала покани да се състезава за друга държава. Важно е шахът да става..

публикувано на 10.05.24 в 19:45
Райна Кабаиванска

Райна Кабаиванска: Стремя се да има предаване на знанията между поколенията!

"Христос Воскресе! Макар че, нямам навика да казвам това, защото съм комунистическо дете, родена съм 1934 г., израснала съм в комунистически режим и нямах понятие от религиозните празници, сподели за БНР оперната прима Райна Кабаиванска, един от най-значимите сопранови гласове през втората половина на XX век, музикална педагожка и общественичка. Тя живее..

публикувано на 07.05.24 в 11:35

С инжекция, утеха и песнопение медицинската сестра и презвитера Калина Митева слави Бога

Калина Митева работи в Спешното отделение на Врачанската болница. Тя е хирургична медицинска сестра. От 25 години е презвитера. Тогава съпругът й Димитър е бил ръкоположен за свещеник. "Или както близките ме наричат - баба попадия". От малка е впечатлена от лекарите и медицинските сестри, които са я лекували, тъй като много е боледувала...

обновено на 05.05.24 в 17:30
Мария Антонова

Мария Антонова: Блага притежаваше най-ценното качество - да имаш дълг към близки, към приятели!

"Бъдете изобретатели, откриватели в любовта! Не бъдете епигони, чиновници и бюрократи в собствените си чувства!" Това е едно от завещанията на Блага Димитрова – една от изключително талантливите български поетеси , чиито творби носят необичайна дълбочина на прозренията и вдъхновяват поколения читатели.  Родена през 1922 г., тя от ранна..

публикувано на 29.04.24 в 15:00

Младен Мисана вълнува с поезията си

Младен Мисана започва да пише в ранна детска възраст. Когато бил на 4 години, на стиховете му се е радвала баба му Райна, която го е отгледала. Тя събудила и интереса му към математиката, и към литературата. Росица Копукова и Младен Мисана са неразделим поетичен дует Публикува творбите си през 2013 -та година, дотогава те..

публикувано на 28.04.24 в 06:15

Силвия Кацарова празнува 70-годишен юбилей

Любовта на публиката е най-големият дар , каза пред БНР любимата на поколения българи певица Силвия Кацарова, която днес празнува 70-годишен юбилей . По този повод тя подготвя нов албум, който скоро ще бъде готов. Нейното желание е хората да не я приемат само като човек на изкуството, а като човек от техните редици. "Всички сме еднакви,..

публикувано на 26.04.24 в 14:54