Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Билчик: Ако заседнем в историята и в миналото, Русия ще се възползва

Словашкият евродепутат призова България и Северна Македония да намерят решение на двустранния спор заради новите предизвикателства

Владимир Билчик
Снимка: Facebook /Владимир Билчик

Словашкият евродепутат от ЕНП Владимир Билчик смята, че спирането на вноса на петрол от Русия в ЕС до края на годината е необходима стъпка, с която да се ускори края на руските военни действия в Украйна. Мярката е заложена в шестия санкционен пакет срещу Русия, обявен вчера от председателката на Комисията Урсула фон дер Лайен. 

"Нека сме наясно, че всички икономически и социални последствия от руската агресия се дължат на тези, които се намират в Москва. Затова трябва да използваме всички средства, с които разполагаме, за да са наясно там, че стоим твърдо до Украйна. Това включва и санкциите, които могат да имат значителни последствия за нашите икономики, но колкото по-продължителна е руската агресия, толкова те стават по-тежки за всички. Затова трябва да действаме бързо и решително и да сме готови да посрещнем последиците", заяви Владимир Билчик пред БНР.
Владимир Билчик отправи призив към България и Северна Македония да намерят решение на двустранния спор заради новите предизвикателства.

"Да, има двустранни проблеми между България и Северна Македония. Но и ние имахме и имаме много двустранни проблеми в Централна Европа. Нищо в тези проблеми на Балканите не е уникално. Ние имахме такива проблеми с Унгария, между Чехия и Словакия, когато се разделяше Чехословакия. И те бяха свързани с малцинствата, тяхното признаване, но се справихме с тях по пътя ни към ЕС. Така че всичко, което искаме да направят нашите приятели в България и Северна Македония е да намерят начин да разговарят помежду си и същевременно да се придвижват по европейския път. Защото не става дума само за тях двете, а за много по-сериозни европейски стратегически интереси. Нека намерим начин да придвижим разширяването и присъединителния процес и да решим двустранните проблеми. Ако заседнем в тях и в миналото, Русия ще се възползва и ще се намеси и в двете страни, както прави и в други региони. Затова стискам палци на приятелите си от България и Северна Македония, за да намерят начин да вървят напред. Знам, че има много емоции и проблеми, много тежка работа и за двете страни. Тази война обаче промени много неща и сме изправени пред доста по-големи заплахи. Вярвам, че въпросът с малцинствата може да се реши търпеливо и с диалог, както стана в Централна Европа."        

Запитан има ли опасения, че предложения от Еврокомисията шести пакет санкции срещу Русия в частта му за пълно ембарго на петрола може сериозно да навреди на икономиката на Словакия предвид нейната зависимост от руския нефт, Владимир Билчик коментира още:

"Да, ние действително сме изцяло зависими от руския нефт, това може да се каже и за рафинерията ни, която се намира близо до Братислава. Тя е програмирана така, че да преработва тежък нефт, който идва от Русия. Затова в рамките на този пакет ние разисквахме как нещата да се приспособят спрямо нас. И в част от споразумението е записано, че на Словакия и Унгария трябва да се даде повече време. За нас това е важен сигнал, че трябва да действаме възможно най-бързо за диверсификацията."

Словакия и Унгария са изключително зависими от вноса на руски петрол. Словакия изпраща значителна помощ на Украйна, в това число оръжия и системи за противовъздушна отбрана, отбеляза евродепутатът от ЕНП. Защо Словакия се оказва толкова зависима от руския петрол? 

"Става дума за история, свързана с комунизма. И може би през последните 30 години не сме имали правителство, което да е работило сериозно по въпроса. Мисля, че същото е и в България - причината не е само в едно правителство. По въпроса за зависимостта не е направено почти нищо и се действа изключително бавно за освобождаването ни от руския газ и нефт. Всичко опира до ситуацията, в която бяхме преди 1989-та година. Просто трябва да започнем да мислим за изкопаемите горива не в контекста на пазара, а на сигурността.  Очевидно те станаха оръжие в ръцете на режима на Москва и разбираме това чак сега. И трябва да го променим", изтъкна още словашкият евродепутат. 

"Сега обсъждаме нефта, но трябва да направим същото и с газа. Да, ще бъде болезнено, но ние сме в състояние на война - нещо, което не можехме да си представим. И трябва да се обединим, за да я спечелим. Това е част от предизвикателството пред политиците в момента. Затова ни е необходим енергиен съюз, в т.ч. и газов, за да сме сигурни, че имаме достатъчно количества от други източници, освен от Русия през следващите седмици, месеци и години", допълни Билчик. 

Днес предстои дебат по въпроса за сътрудничеството между ЕС и Молдова. Владимир Билчик не изключва възможността следващата цел на Путин да е Молдова.

"Много съм обезпокоен от случващото се в Молдова и от опитите на Русия да открие нов фронт в Приднестровието. Трябва да приемем сериозно всички предупредителни знаци. Повече от ясно е, че Путин няма спирачки и е готов на всичко, за да отслаби и раздели Европа. Не можем да му позволим да го стори. Да, безпокоя се, че Молдова може да е следващата страна, тъй като словак помня окупацията на Чехословакия от съветските войски през 1968-ма година. И се тревожа, че ако напреднат още по-на запад и стигнат до Ужгород в Украйна, следващата страна може да е Словакия."

"Трябва да сме готови за всякакви хибридни атаки от страна на Русия. Сигурен съм, че страните членки на НАТО и ЕС мислят как да се изправят срещу тази атака. Трябва да уверим нашите приятели от Молдова, че стоим до тях и да им дадем цялата подкрепа, от която се нуждаят в такъв момент. Защото атаката срещу нея може да не е конвенционална военна, а да е под различни хибридни форми и с различни средства. Достатъчна е само една искра, някакъв инцидент, провокация, за да се отслаби политическата ситуация. Руснаците работят върху това от десетилетия и търсят най-слабите места в Европа. За съжаление в момента Молдова е едно от тях", посочи Билчик. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Украински спасители работят на мястото на ракетен удар в Кривий Рих, Украйна, 27 август 2024 г.

Четирима загинали и 16 ранени при последната вълна руски въздушни удари в Украйна

Четирима души са загинали и 16 са били ранени при последната вълна руски въздушни удари в Украйна тази нощ.  Русия е атакувала с дронове и ракети различни части на страната, като за жертви и пострадали съобщиха властите в Запорожка, Харковска и Херсонска област.   Около столицата Киев са били свалени 15 дрона и няколко ракети. Според..

публикувано на 27.08.24 в 12:14
Екатерина Захариева

ГЕРБ с предложение за еврокомисар – Екатерина Захариева

ГЕРБ ще предложат кандидатурата на бившия външен министър Екатерина Захариева за български еврокомисар. От ИТН също имат номинация. Това е Велислава Петрова, която беше заместник-министър във външното ведомство в кабинета на Кирил Петков. 

публикувано на 27.08.24 в 12:12

Около 100 души гасят пожара под Черни връх в Рила

Около 100  души - пожарникари от Кюстендилска област и екип колеги от петима пожарникари от Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението“ - Благоевград, служители на горските стопанства, военнослужещи от Благоевград, от НП "Рила" и НП "Пирин", доброволци, са на терена и продължават, шести ден гасенето на пожара под Черни връх, на..

публикувано на 27.08.24 в 11:59
Лиъм Галахър

Легендарна група Oasis се събира, има планирани концерти за 2025 година

Братята Ноел и Лиъм Галахър потвърдиха, че тяхната легендарна група Oasis ще се събере отново като вече има планирани концерти за 2025 година. Съобщението дойде точно преди 30-ата годишнина от основополагащия дебютен албум на Oasis - Definitely Maybe, издаден на 29 август 1994 г., и 15 години от последното изпълнение на братята заедно преди..

публикувано на 27.08.24 в 11:53

Загинал и ранени при гонка с мигранти в Бургаско

Преследване между полицейски патрул  и микробус с мигранти завърши с катастрофа в Бургаско. Гонката е била между селата Драка и Малина в община Средец, загинал е шофьорът на микробуса, съобщи кметът на Средец Иван Кичев.  Има ранени мигранти, които са откарани в Бургас.

публикувано на 27.08.24 в 11:52
Мила Мошелова

Мила Мошелова: Никой не задава посока, няма визия къде искаме да стигнем

" Не виждаме никой да задава посока, няма визия къде искаме да стигнем ", заяви пред БНР политологът Мила Мошелова. "Непрекъснато при всички избори говорим за апатия, за отказване, за умора и т.н. Истината е, че България е в един момент от развитието си, в който нямаме ясна цел. Членове сме на ЕС и НАТО, но някак няма нищо от другата страна на..

публикувано на 27.08.24 в 11:26

Пеевски критикува Радев за отменения указ за Горица Грънчарова-Кожарева

"Много ми е интересно да се провери как "мистър кеш" – Радев е отменил указа за предишната посочена премиерка. В този момент, в който той наруши Конституцията, той на практика не е президент. Това може да си го проверите! Той е нарушил Конституцията! Аз се изненадвам, че никой не реагира от колегите. Той вече е в пълно нарушение на Конституцията и..

публикувано на 27.08.24 в 11:22