Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

9 км документи съхраняват военната ни история от опълчението до днес

Снимка: Здравка Маслянкова

Повече от 9 километра документи от опълчението до днес съхранява Държавният военноисторически архив във Велико Търново. Голяма част от военната ни историческа памет все още не е проучена, а по-малко от 10 процента от архивните документи са дигитализирани.

Във Военния архив вече са предадени разсекретените документи от първите ни военни мисии в Камбоджа, Ирак и Афганистан, съобщи директорът на Военния архив Светлин Радев.

Военният архив във Велико Търново съхранява 3491 архивни фонда, в които се съдържат 456 021 архивни единици. Измерено в метри, съхранената ни военна история от опълчението до днес е 9359 метра. За последните три месеца във Военния архив са предадени буквално два камиона с документи от поделенията на различните родове и видове войски на Българската армия, с което фондът е обогатен с още 2381 архивни единици, или с нови 74 метра.  

Един от най-ценните документи от военната ни история, чийто оригинал се пази във Велико Търново, е указът на Фердинанд, с който за празник на армията се определя денят на Свети Георги, разказва директорът на Военния архив Светлин Радев:  

"С указа на Фердинанд I, княз на България, който е от 1891 година, по предложение на военния министър от 10 април същата година, се постановява Празникът на кавалерите на военния орден да бъде отсега нататък 23 април, денят на Свети великомъченик Георги Победоносец, вместо ползвания до тогава 17 април. Като тук разминаването в датите, разбира се, отговаря вече след приемането и смяната на календара на днешната дата 6 май". 


Държавният военноисторически архив е създаден през 1951 г. със заповед на тогавашния министър на отбраната с името "Централен архивен фонд на българската народна войска". Още тогава за негово седалище е обявено Търново. Определени са помещенията на бившата пехотната школа "Бачо Киро". През 1954 г. е построена специализирана архивна сграда, към която през периода 1971-1974 г. се изгражда нов 10-етажен корпус, в който архивът се помещава и днес. 

Много от архивните документи, които се съхраняват във Велико Търново, все още не са проучени. Причините са комплексни, но една от тях е липсата на кадри. В момента вакантните места са за шестима.  

По-малко от 10 на сто от архивните военни документи са дигитализирани, посочи Светлин Радев, който ръководи Военния архив от 13 години: 

"Дигитализацията, която извършваме, основно ако приемем, че е около пет хиляди кадъра в месец, това не звучи зле, смятам, по-скоро съотнесено към обемите на съхраняваните при нас документи, дава един малко притеснителен хоризонт кога ще се приключи с това дигитализиране, но към момента такива са възможностите. При нас всички документи, по обясними причини, са подшити в дела. Едно дигитализиране чисто технически означава първо – всяко дело да се разшие, документите да бъдат дигитализирани, после да бъде зашито наново. С различни формати документи". 

Над 60 лични фонда се пазят във Военния архив във Велико Търново. Сред последните попълнения са документи на видни генерали от близкото и далечно минало, но и на военните ни мисии зад граница, за които е изтекъл срокът за секретност: 

"Можем да се похвалим с постъпления на документи на генерал Ангел Панев, които ще бъдат оформени в личен фонд. Съхраняваме личен фонд на генерал Добри Джуров. В Държавния военноисторически архив се съхраняват документите на мисиите, след като изтекат съответните срокове, които са предвидени, носят някакъв гриф за сигурност. Към момента изцяло при нас е първата ни чуждестранна мисия в Камбоджа. Вече започват да изтичат сроковете на следващите мисии, които бяха в Ирак, в Афганистан. Надявам се след време да бъдат допълнени с някои лични документи и снимки, които да ни бъдат предоставени от участници в мисии. Самите документи, ако и да са административни, все пак дават поглед. Най-масовото им използване към момента е да удовлетворим нуждите на самите участници в мисията. Удостоверяваме техния престой в мисия, с каква степен на риск е тази мисия, което те най-вече ползват в социално-правна посока". 

С документите от Военния архив от мисията в Камбоджа и срещи с тогавашните ни рейнджъри е издадена книга. 

Светлин Радев
Отбелязването на 110 години от Балканската война е един от мащабните проекти, по който работи тази година Военният архив. Във Велико Търново заедно с художествената галерия "Борис Денев" ще бъде показана изложба с документи и картини на бележития художник, участвал във войната и претворил я върху платната си, разказа Светлин Радев: 

"Идеята е да бъде организирана национална изложба с работно заглавие "Бойният път Българската армия 1912-1913 година. Другият ни акцент е свързан с националния парк музей "Шипка – Бузлуджа", да направим през август месец една много съдържателна изложба за випуските на военните училища, които са произведени на връх Шипка. Първият випуск е 1928 година, дори паметникът не е започван да се строи. 1991 година е последният випуск. Има всички предпоставки да очакваме там да стане една другарска среща на всички тези хора и има достатъчно индикации, че ще се отбележи подобаващо".


(автор на снимките е Здравка Маслянкова)



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Марин Георгиев

Марин Георгиев в "Заговорът на мъртвите": Профайлър на литературни характери от близкото минало

Марин Георгиев е автор на книгата "Заговорът на мъртвите" . Той е поет, преводач, журналист по културни и литературни теми, свързваме името му с Литературен форум, той е и с ред създателите на Сдружението на българските писатели през 1994 година, стиховете му са превеждани на много езици . Марин Георгиев има много литературни приятелства и..

обновено на 20.07.24 в 09:50

26-о издание на Международния фолклорен фестивал във Велико Търново

Близо 340 участници от 9 държави ще излязат на сцената летния театър във Велико Търново , където тази вечер се открива 26-ото издание на Международния фолклорен фестивал . За една седмица Велико Търново отново се превръща в песенна и танцова сцена на световното фолклорно наследство . Международният фолклорен фестивал е значимо..

публикувано на 20.07.24 в 09:25
Президентът на САЩ Джо Байдън

Байдън заяви, че идната седмица ще се върне в предизборната надпревара

Бързо нарастваща група конгресмени от Демократическата партия призоваха президента на САЩ Джо Байдън да се откаже от кандидатурата си за преизбиране, въпреки че президентът е категоричен, че е готов да се върне към кампанията следващата седмица, за да се противопостави на по думите му "мрачната визия" за развитието на страната, изложена от републиканеца..

публикувано на 20.07.24 в 09:06
Снимката е илюстративна

11 жертви и над 30 души в неизвестност след срутване на мост в северен Китай

11 души са загинали, а повече от 30 са в неизвестност след срутване на мост от проливни дъждове в северен Китай, предаде агенция Синхуа.  Близо 20 автомобила са били отнесени от придошлата река.  Инцидентът е станал в провинция Шънси.

публикувано на 20.07.24 в 08:32

Очаква се да продължат закъсненията и отмяната на полети, причинени от глобалния ИТ срив

Очаква се закъсненията и отмяната на полети, причинени от глобалния ИТ срив, да продължат и през почивните дни. Експертите предупреждават, че ще са необходими седмици до пълното възстановяване на засегнатите компютърни системи, предаде ДПА. Глобалният ИТ срив се дължи на софтуерна актуализация на CrowdStrike, блокирала устройства с Windows..

публикувано на 20.07.24 в 08:23

Младежки организации на ГЕРБ се събират на Регионална академия

Младежките организации на партия ГЕРБ от областите Пловдив, Пазарджик,  Хасково, Смолян и Кърджали ще проведат Регионална академия в събота и неделя.  Сред основните теми на форума ще са енергийната стратегия на България, дигитализацията на общините, иновациите, както и младежките политики.  На академията ще присъства председателят на Народното..

публикувано на 20.07.24 в 08:17
Свети пророк Илия

Илинден е! Имен ден имат над 57 000 души

Днес е Илинден - един от големите летни празници в православния календар. Денят е в прослава на свети пророк Илия. Той има значимо място сред библейските пророци заради непоколебимата му вяра, извършените от него чудеса и особената му мисия в Божиите дела. Името Илия означава "крепост на Господ" . На Илинден имен ден имат над 57 000 души.  За..

публикувано на 20.07.24 в 08:07