Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Адам Кейси: Путин ще оцелее от тази криза

"Нито един от лагерите в елита няма капацитет да свали лесно Путин"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"За Бога! Този човек не бива да остава на власт!"
Това емоционално възклицание на Джо Байдън по отношение на Владимир Путин предизвика в края на март много и най-различни емоции на Запад и в Русия. Споровете и анализите бяха съсредоточени върху това дали помагайки на Украйна Съединените щати всъщност не се стремят към смяна на режима в Москва.

Това според Адам Кейси, доктор по политически науки от Мичиганския университет, не е възможно, поне към момента. Кейси е завършил и руска филология, специализира в изследването на авторитарните режими и противопоставянето на великите сили.

"Авторитарните режими изглеждат непоклатими докато изведнъж се окаже, че вече не са", написа д-р Кейси наскоро в статия за сп. "Форин полиси".

Разговорът с него в предаването "Събота 150" е за вероятността - заради войната в Украйна - Путин да бъде сполетян от дворцов или военен преврат, масовата подкрепа сред руснаците за войната му да се изпари заради тегобите от западните санкции или да го напуснат технократите, които крепят икономиката на Путинова Русия.

Има ли непосредствена заплаха за властта на Путин предвид изненадващо за руснаците неблагоприятния ход на войната в Украйна?

Краткият отговор е - потенциално да. Мисля, че през последните 22 години Путин положи доста усилия да се имунизира от опити за оспорване на властта му - и от елитите, и от масите. Но въпреки това, смятам, че тази предизвикана от самия него криза има реален потенциал да разклати позициите му. Засега обаче признаците са, че най-вероятно ще оцелее.

Проблемът му е, че войната отваря възможност и на хардлайнерите, и на по-умерените да го застрашат. Съдейки по някои информации, които се появяват напоследък, част от вътрешния му кръг са недоволни от хода на бойните действия - искат да са по-мащабни. Други се застъпват за тъкмо обратното. Режимът му определено е по-нестабилен, отколкото беше през февруари. Но това не означава, че е в непреодолима криза.

Наближава 9 май - денят на победата във Великата Отечествена война на Съветския съюз. Ден на победата в Украйна обаче не само няма да има скоро, а и въобще е под въпрос. Историята показва, че в много случаи, когато един авторитарен режим се провали във война, която е започнал - съветският например в Афганистан или аржентинската военна хунта с Фолклендската война, скоро след това пада от власт. Възможно ли е това да се случи и на Путин?

Определено това, че войната върви много зле до момента, не помага на Путин. Но нека не забравяме, че диктатури като неговата, в които лидерът консолидира до голяма степен персоналния си контрол за сметка на останалите членове на елита, често излизат сухи от такива предизвикателства.

По никакъв начин Путин не може да бъде сравняван с тях, но спомнете си за един Муамар Кадафи в Либия и за един Саддам Хюсейн в Ирак. И двамата причиниха множество външнополитически бедствия за страните си, без някоя група в рамките на режимите им да ги свали от власт. Затова мисля, че - да, въпреки катастрофалното представяне на руските военни в Украйна, е напълно възможно то да не доведе до смяна на режима.

Колко сложен би бил процес на смяна на властта в Русия?

Категорично не може да се каже какво ще бъде след Путин. Ще повторя - според мен той ще оцелее от тази криза. По принцип обаче е възможно да бъде свален. Но ако падне от власт, не е ясно кой ще е следващият, който би се опитал да консолидира властта у себе си. Би трябвало да е премиерът Мишустин. Но той е по-скоро технократ, чието предназначение е да управлява икономиката, и няма много лична власт.

Тези, които реално биха имали потенциал да оформят нов режим, са т.нар. силовици от близкото му обкръжение. Но дали който и да било от тях би успял да си осигури подкрепа от останалите силовици, това е въпрос без ясен отговор. Затова по-вероятно е, ако Путин падне, с него да се срине и цялата структура.

Всички в обкръжението на Путин изглеждат напълно лоялни към него. Как си осигурява той такава вярност?

Тази лоялност не е безусловна. Не ми се струва, че силовиците, олигарсите или която и да било друга част от елита са му безрезервно верни. Но от друга страна последствията за всеки, който се осмели да се надигне срещу Путин, биха били чудовищни. Ако някой от близкото му обкръжение опита да направи преврат и се провали, го очаква затвор, изгнание или дори смърт.

Олигарсите, колкото и недоволни да са от тежките си икономически загуби, причинени от изолацията на Русия, не разполагат с много механизми да се отърват от Путин. Освен това дължат богатството си именно на него.

Тези от ерата на Елцин звучат по-смело - Дерипаска например нарече т.нар. операция в Украйна "лудост, заради която руснаците дълго ще се срамуват".

Путин доста зрелищно отстрани повечето елцинови олигарси още в началото на управлението си. Най-зрелищно се освободи от Ходорковски още през първите години на века. Но и за тях смятам, че колкото и да са недоволни - те все пак не са някогашният съветски елит - че не могат да ползват имотите и яхтите си в Европа, нямат инструментите, с които биха предизвикали смяна в управлението в Русия.

Но освен от групата, която не печели нищо от войната и е против нея, както споменах, Путин е под натиск и от по-агресивните му подчинени, които виждат, че войната върви на зле, но смятат, че грешките могат да бъдат поправени в движение. Нито един от лагерите в елита обаче няма самостоятелен капацитет да свали лесно Путин.

Николай Патрушев - секретарят на съвета за сигурност към Кремъл - даде миналата седмица интервю за "Российская газета", в което обвини Запада - империята на лъжата, че води прокси война срещу Русия и се застъпи за структурна перестройка на икономиката встрани от пазарните механизми. Някои наблюдатели, като британския професор Марк Галеоти например, съзряха в това интервю доказателство, че силовиците далеч не са доминиращата клика, а имат нужда да водят дебат по тезите си и че технократите в елита още се държат в битката за влияние върху Путин. Каква е ролята на военните?

Едно от най-проблематичните за Путин противопоставяния е между силовиците и военните. Защото в огромна степен слабото представяне на руските сили в Украйна се дължи на неподплатена с нищо в реалността политическа самонадеяност в първата фаза на нападението. Военното командване е доста гневно заради некачествените разузнавателни данни от ФСБ, които бяха в основата на решенията по време на тази първа фаза.

Конкуренцията между различните служби за сигурност е много важен фактор за неутрализиране на опасността която и да било от тях да посегне на Путин. Фрагментирането на сектора е важно за избягване на евентуален преврат, но както се вижда на бойното поле в Украйна, води до някои патологии в процеса на вземане на президентските решения - защото Путин получава некачествена информация.

Какво ще стане с баланса между различните групи в елита когато отмине фазата на сбор около водача и под знамената и западните санкции започнат наистина да вземат своето? Тогава технократите май ще са в по-слаби позиции.

За някои от тях се разбра, че са се опитали да се оттеглят, но не са могли. Други - Анатолий Чубайс например - си заминаха. Но той е от старата гвардия на Елцин. Повечето технократи засега остават. Репресивните органи са демонстрирали вече многократно способностите си за сплашване на опозицията, включително чрез масови арести. Но е многозначително, че до момента на Путин не му се е наложило да използва наистина силови методи на домашен терен.

Ако Путин разпореди масирана репресия срещу каквото и да било недоволство срещу него в Русия, а да не забравяме, че и без това има много сериозни пречки пред мобилизирането на опозицията, може да се очаква някои шокирани членове на елита да дезертират. Но това е само хипотетично.

Отмина ли времето на демократичните протести в Русия? Защото от власт се пада не само с преврат, но и с масово народно недоволство.

Евентуални масови протести биха срещнали жесток отговор. Въведени бяха драконовски законови мерки - дълги години затвор. Освен това видяхме как с лекота и без колебание се арестуват хора. А и не сме свидетели на каквито и да било признаци, че тази война е ужасно непопулярна в Русия. Трудно е да се определи какви са точно масовите нагласи на руснаците. Но не е трудно да се заключи, че опозицията не би могла да мобилизира голям брой противници на войната.

Все някога Путин няма вече да е на власт. Както изглежда, а и както и вие смятате, няма да я загуби изведнъж, а постепенно. Каква ще е Русия след това?

Според мен най-големият проблем на Путин с наближаването на края на неговия режим е, че няма ясен план кой да го наследи. Събитията в Казахстан наскоро показаха, че първоначалният му план не е бил добър. Според някои той е планирал като Нурсултан Назарбаев постепенно да се отдели от всекидневните задачи по управлението на държавата и да влезе в ролята на баща на нацията.

Доста автократи в миналото са се опитвали да го направят - например Джулиъс Ниерере в Танзания и Ли Куан Ю в Сингапур. Но сриването на устоите на Назарбаев в Казахстан показа на Путин, че може и да му е трудно да осъществи този план. Не е ясно кого подготвя да поеме властта след него. Но винаги стои проблемът, че не е гарантирано, че наследникът ще остане лоялен. Затова може би Путин ще се опита да властва до смъртта си. А какво ще стане след това с Русия? Никак не е ясно.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Асен Василев

Кандидатът на ПП за премиер в нов кабинет ще бъде Асен Василев

Кандидатът за нов премиер ще бъде Асен Василев. Той ще получи следобед от президента мандат за правителство.  Президентът Радев връчва мандат за правителство на кандидата за премиер на ПП ИТН: И с какви очи сега Петков - индиректно или директно, ще взима мандат за правителство? За мандата на ПП за бъдещ кабинет: ДБ подкрепят, ИТН с резерви..

обновено на 01.07.22 в 13:19

Йоана Лунджеску: Решението на България за 70-те руски дипломати е суверено решение

"Решението на България да експулсира 70 руски дипломати като чужди агенти е суверено решение, което трябва да се зачита", заяви говорителят на НАТО Йоана Лунджеску и добави, че Алиансът е солидарен със страната ни. Тя допълни, че съюзниците от Пакта категорично осъждат поведенческия модел на притискане от страна на Русия, който тя прилага от дълго..

публикувано на 01.07.22 в 13:18

Сертифицираха компанията за пренос на газ по интерконектора с Гърция

Комисията за енергийно и водното регулиране  и Регулаторният орган за енергия на Гърция приеха окончателно  решение за сертифициране на "Ай Си Джи Би" АД като независим преносен оператор на система за природен газ Така е осигурено въвеждане в търговска експлоатация на газовата връзка "Гърция-България" след 1 юли 2022 г. Чрез..

публикувано на 01.07.22 в 13:10
 Костадин Костадинов

Костадинов е внесъл в президентството искане за спешен КСНС

Лидерът на партия "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че е внесъл в президентската администрация искане държавният глава да свика спешно Консултативния съвет за национална сигурност. Според Костадинов трябва да бъдат обсъдени последиците от обявеното от премиера в оставка решение за изгонване на 70 руски дипломати и служители. Искането..

публикувано на 01.07.22 в 13:10
Евакуация на ранен след обстрел на жилищен район в Николаев, Южна Украйна, 29 юни 2022 г.

Най-малко 18 души са убити при ракетни удари в Одеска област

Най-малко 18 души са убити при ракетни удари в Одеска област, съобщи агенция УНИАН. Сред загиналите има две деца. 30 души са ранени, написа в Телеграм Кирило Тимошенко, заместник-ръководител на канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски. В понеделник руска ракета Х-22 порази търговски център в украинския град Кременчук. Убити..

публикувано на 01.07.22 в 12:56

ЕС подкрепи България за руските дипломати

"ЕС изразява съжаление за неоправданата заплаха на Руската федерация да прекрати дипломатическите си отношения с България в отговор на решението ѝ да изгони 70 руски дипломати", се казва в изявление на Европейската служба за външна дейност. В него се подчертава, че българското решение е изцяло в духа на международното право, а тези служители..

публикувано на 01.07.22 в 12:36
Корнелия Нинова

Нинова: НС да приеме решение и да възложи на външния министър отмяна на нотата за руските дипломати

В изявление от трибуната на Народното събрание вицепремиерът в оставка и лидер на БСП Корнелия Нинова поиска от парламента да приеме решение, с което да възложи на външния министър да отмени нотата за изгонването на 70-те руски дипломати и служители от България. "Министърът на външните работи да отмени тази нота - тя има право да отмени нотата..

публикувано на 01.07.22 в 12:09