Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Човечеството изглежда забрави какво празнува на 8 май

Снимка: БГНЕС


На 8 май Европа отбелязва победата над нацизма и началото на края на най-кръвопролитния и мащабен военен конфликт в историята на човечеството. Още тогава обаче започва разделението на Стария континент. 

 Основната причина е свързана с времето на капитулацията на Третия Райх. В последния етап на войната германските войски масово се предават на британските и американските, докато на източния фронт съпротивата продължава да е ожесточена. Логично и членовете на оцелялото нацистко правителство търсят своето спасение на запад. Така, в късните часове на 8 май 1945 г., се стига до подписването на капитулацията на Райха, но заради часовата разлика в Москва вече е 9 май. 

За Съветския съюз и днешна Русия Денят на победата е ключов. Това е датата, която обединява всички народи от съветското пространство в общата им жертва в борбата с нацизма. Идеята стана и основание за т.нар. от руския президент Владимир Путин специална военна операция в Украйна. 

Ето, че днес историята се повтаря, светът е разделен, а човечеството очевидно не си е извлякло поуки, смята украинският президент Володимир Зеленски.

"Всяка година през май европейците и свестните хора по света помнят подвига - победата над най-ужасното зла в човешката история, победата над нацизма. Но да помним, означачава и да не позволим на случилото се да се повтори. Украинците, жените и децата на Украйна, партньорите ни от антивоенната коалиция сега обуздават хората, забравили какво са празнували през 1945-а. Ако всички в Русия го помнеха, тази война просто нямаше да започне." 

Берлинският институт Пилецки се е посветил на изследване историята на 20 век, включително нацистките престъпления по време на Втората световна война. Институтът носи името на полски кавалерийски офицер, който рискувал живота си, за да документира ситуацията в концентрационния лагер Аушвиц, отбелязва заместник директора Матеуш Фалковски. 

"Основахме центъра към Берлинския институт с идеята да събираме свидетелски показания за военни престъпления в Украйна. В това имаме опит. Ние сме институциите, които документират историята на 20 век и най-вече гласовете на жертвите от Втората световна война."

Близо 400 хиляди са бежанците от Украйна, регистрирани в Германия, сочат данни на германското министерство на вътрешните работи. Представителите на института използват опита си, за да записват свидетелските показания на бежанците за вероятни военни престъпления в Украйна,

"Човекът представя ситуацията накратко, писмено. След това отговаря на въпросите от въпросника ни. Например, какво се е случило на конкретния ден и място, в Мариупол, Херсон или където се е намирал. Какво точно е видял и кога. Да установим дали става дума за разрушаване на цивилна инфраструктура, на паметници или църкви или говори за сексуално и друг вид насилие по време на войната."

Въпросниците са създадени с помощта на прависти, за да могат да бъдат използвани в съда, пояснява Фалковски. 

"По този начин създаваме архив на словесната история от научна гледна точка. А въпросниците ни са създадени с помощта на адвокати, за да имат отговорите тежест от правна гледна точка." 

Институтът се намира на пешеходно разстояние от Мемориала за Холокоста в сърцето на германската столица и освен документацията, събира дрехи и медициниски материали за украинците. Матеуш Фалковски се надява човечеството да не забрави и тази война. 

"Надявам се Украйна да не бъде забравена. Но и се страхувам, че след няколко седмици, месеци или години хората на Запад ще забравят. Надявам се да помнят и да успеят да потърсят справедливост за жертвите, а тогава ще имат на разположение всичщите тези интервюта, материали и документи." 

Адвокатът по човешки права Амал Клуни призова страните от ООН да се съсредоточат върху прилагането на международното правосъдие за военните престъпления в Украйна, за да не стоят събраните доказателствени материали в архив, както стана с жертвите на "Ислямска държава" в Ирак и Сирия. 

"Украйна днес е касапница в сърцето на Европа. Чета новините от там и не мога да ги приема. Възможно ли е хиляди деца да се депортират в Русия?Млади момичета да бъдат изнасилвани на улицата пред семействата им. СграЗа да с надпис Деца да бъде бомбардирана?! Цивилните в Мариупол да бъдат измъчвани и оставени да умрат от глад?!За съжаление отговорът е Да!"
Амал Клуни
Амал Клуни е част от международен правен екип, който съветва Украйна как да осигури отчетност за жертвите на войната по национална юрисдикция както и съвместно с трибунала в Хага. Клуни припомни гласуването на Съвета за сигурност през 2017, когато беше създаден екип на ООН, който да събира и съхранява доказателства за престъпления срещу човечеството, извършени от "Ислямска държава" в Ирак. Това става в годината на раждането на децата й. 

"Когато президентът Зеленски говори пред Съвета за сигурност , сравни руските войници с ИДИЛ. През последните 7 години представлявам жертви на генодица на Ислямска държава. Най-големият ни успех е,че именно членовете на Съвета се съгласиха за започнем такова разследване. Това стана в годината, когато се родиха децата ми. Помня ясно как дойдох за гледам гласуването, сега децата ми са почти на пет, а всички събрани доказателства се складират, защото няма международен съд ,пред който да изправим ИДИЛ. И когато жертвите ме питат как е възможно, аз се срамувам дълбоко, че нямаме правосъдна система ,която да отговаря за масовите убийства и насилието."

Международният наказателен съд започна официално разследване на вероятните военни престъпления и престъпления срещу човечеството, извършени от Русия в Украйна, обяви главният прокурор Карим Хан. Той обясни, че 43 страни - рекорден брой - са подали заявления за същите нарушения. "Законът е еднакъв за всички страни на конфликта, и за Украйна, и за Русия", подчерта Хан.

"Сега трябва да мобилизираме закона и да го включим в борбата. не на страната на Украйна срещу Руската федерация или обратното, а на страната на човечеството - да пази и защитава хората, деца, жени, мъже - и техните основни права. Няма значение дали са украинци или руснаци, защото животът и семействата им са разбити." 

Още през април Комисарятът за човешките права на ООН съобщи, че разполага с все повече доказателства за руски военни престъпления в Украйна. Организацията е потвърдила поименно близо шест хиляди цивилни жертви, съобщи говорителката на комисаря за правата на човека Равина Шамдасани. По думите ѝ реалният брой е "много по-голям" и екипът ѝ "работи, за да го установи". Според нея най-много са жертвите на използвани оръжия за масово поразяване в гъсто населени райони, независимо дали става дума за артилерийски обстрел, ракетни или бомбени удари.

"През тези седмици международните хуманитарни закони не само са пренебрегвани, а направо са потъпкани. Руските въоръжени сили са бомбардирали и обстрелвали  безразборно жилищни райони, убивайки цивилни, разрушавайки болници, училища и друга цивилна инфраструктура. Тези действия са равнозначни на военни престъпления." 
Антивоенен протест пред Руското посолство в София заклейми нахлуването на Русия в Украйна. 24 февруари 2022 г.
Междувременно киевските предградия Буча и Бородянка станаха синоними на масови убийства и екзекуции. Снимките от там шокираха света. Русия обаче продължава да твърди, че не води война в Украйна, а специална военна операция с цел да денацифицира страната, като освен това не нанася удари срещу цивилни цели. Според ООН твърденията на Москва не отговарят на истината. 

"Страните в конфликта са задължени да спазват международните хуманитарни закони и да зачитат човешките права. Дори войните си имат правила, които трябва да се спазват. В противен случай имаме големи притеснения какво ще последва."

Генералния прокурор на Украйна Ирина Венедиктова съобщи, че са заведени над 8000 дела за нарушаване на правилата за водене на бойни действия и са идентифицирани първите руски военни, заподозрени за мъченията и убийствата в Буча. 
 
Оцелелите от Втората световна война знаят, че във войната няма нищо величествено и нито един народ не излиза от войната с непокътнат морал, пише британският историк Кийт Лоу. В Европа след войната настъпва социален разпад, цари страх и несигурност, глад и бедност.  Затова е важно да помним колко крехък е мирът. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пожар в граничната с Гърция планина Славянка

Пожарът в граничната планина Славянка отново е достигнал до границата с България

Пожарът в граничната планина Славянка   отново е достигнал до границата с България. По информация на нашите огнеборци, които цяла седмица са на място, гръцките им колеги отново са преустановили гасенето по въздуха заради по-рискови пожари в южната ни съседка. В очакване на огъня десетки български пожарникари, военни и горски служители са..

публикувано на 26.07.24 в 21:22
Су-27

Нов инцидент между руски и самолети на НАТО над Черно море

За нов инцидент между руски и самолети на НАТО над Черно море, съобщават световните агенции. Руски изтребител Су-27 е бил вдигнат по тревога по-рано днес, твърдят от министерството на отбраната в Москва. Той е ескортирал британски самолет Ар Си-135 и два изтребителя "Тайфун" на британските военновъздушни сили над акваторията на Черно море,..

публикувано на 26.07.24 в 20:44
Временна парламентарна комисия

Комисията за "Историческия парк" изслушва бившия собственик и управител на основната фирма строител

Временната парламентарна комисия за проверка на всички факти и обстоятелства на данни за извършени престъпления във връзка с дейността на Ивелин Михайлов и изградения комплекс "Исторически парк" изслушва бившия собственик и управител на основната фирма строител, както и инвеститор в проекта - Йоан Йорданов. Йорданов обясни на депутатите, че..

публикувано на 26.07.24 в 20:31
Главният архитект на София Здравко Здравков подаде оставка

Главният архитект на София Здравко Здравков е подал оставка

Главният архитект на София Здравко Здравков е подал оставка. Затова съобщи кметът на София Васил Терзиев в официалния си профил във Фейсбук. "Днес приех оставката на арх. Здравко Здравков като главен архитект на Столична община", посочи още Терзиев, като същевременно благодари на Здравков за времето, което е посветил на София. В..

публикувано на 26.07.24 в 20:14

КРИБ приветства решението на НС за компенсации на небитовите потребители на електроенергия

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) изразява своето удовлетворение от приетото днес в Народното събрание Решение, с което се възложи на Министерския съвет да приеме програма за предоставяне на компенсации на небитовите потребители на електрическа енергия, съобщават от пресцентъра на бизнес асоциацията. НС: До..

публикувано на 26.07.24 в 19:58

Огнеборци гасят пожар край Монтана

Огнеборци гасят пожар край Монтана. Горят сухи треви и храсти в източната част на планина "Пъстрина". Няма опасност за населението. Сигналът за пожара е подаден днес след обяд. Горят сухи треви и храсти на планината "Пъстрина" в района на Бойчиновци и Липен. На място са изпратени четири екипа на пожарната в Монтана. Огънят е в района на..

публикувано на 26.07.24 в 19:52
Народно събрание

НС одобри над 194 млн. лв. за оборудване на два многофункционални модулни патрулни кораба

С пълно единодушие Народното събрание одобри разход от над 194 милиона лева с ДДС за оборудване на двата многофункционални модулни патрулни кораба от типа лека фрегата за Военноморските сили. Средствата са разпределени разсрочено за срок от пет години, като за тази година ще се отпуснат 32 милиона лева. Те са в рамките на разписаните..

публикувано на 26.07.24 в 19:40