Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Новини с добавена стойност” от Г-н Балев: Гледаме войната с Еразъм и психоложките

Снимка: Шарж: Алла и Чавдар Георгиеви
Здравейте, умни и проницателни радиослушатели и ценители на “Новини с добавена стойност” - един бюлетин под грохота на историческите събития, които ни атакуват с невиждана ярост.

В този исторически гръм и трясък, в това шеметно препускане на колесницата на историята, аз конкретно оставам безучастен. Това не е много героично, ала макар да не съм от страхливите, аз все пак предпочитам да не вземам участие.

Всички знаят, че имам телосложение на античен герой, но това тяло не е създадено за война, а за целомъдрени контакти с психоложки и манекенки. Поддържам отношения с няколко психоложки, които ми дават съвети как да не се ядосвам с демагогията на пропагандата. Много са ревниви - като Великите сили са, когато хвърлят око на някой регион.

Дано не се сбият на моя територия тия психоложки! Представяте ли си - полуголи психоложки ми се качват на главата и се бият за контрол върху психиката ми.

Аз се ядосвам не само на пропагандата на воюващите страни, но и на себе си. Ядосвам се, защото съм по-толерантен към едната страна на пропагандата. Не че ще тръгна да разпространявам пропагандни тези, но за пропагандата на жертвата Украйна мижам с едно око и клепам с едното ухо, все едно магаре гони муха.

Не е тайна, че симпатизирам на украинската страна и затова не им връзвам кусур на шмекерлъците. Когато жертвата шмекерува, не мога да се сърдя на жертвата, сърдя се на агресора. А когато агресорът се разкара, тогава евентуално мога да кажа на жертвата: хайде стига толкова шмекерува, дай да видим как ще се живее оттук нататък.

Ядосвам се и на човекоядската пропаганда, която ни принуждава да обясняваме очевидното - няма как да нахлуеш на чужда територия и да обясняваш, че освобождаваш народ, който яростно се съпротивлява на т.нар. освобождение.

Знам всички лъжеаргументи срещу моята позиция.

И знаете ли защо ги знам? Ами защото тук в нашата красива и гостоприемна държава все още има някаква свобода на мненията, имам достъп до всички видове гледни точки.

А в Русия днес пак има две гледни точки, но едната е в телевизора, другата е в затвора или в чужбина.

В нашата мила България все още имам контакти с целия спектър психоложки, които имат най-различни гледни точки.

Едната с Фройд ми анализира душата, другата с Густав Юнг ме баламосва, третата се опитва да ме целуне право в устата, но аз съм независим елемент като Еразъм Ротердамски.

Еразъм живял в епохата на люти религиозни борби - края на 15-ти, началото на 16-ти век. По него време възникнали сума течения за църковна реформация - разните му там лутерани, калвинисти и други от сорта. Католическата църква здравата демилитаризирала и вразумявала верующите с помощта на Инквизицията. Католиците не искали да има неправилни гледни точки, ама и реформаторите не си поплювали в борбата за истината и правата вяра. Общо взето и от двете страни кълцали глави като зелки, но католиците постигнали по-големи успехи в унищожаването на другата гледна точка.

И макар че Еразъм симпатизирал по-скоро на новите течения, имал неприятности и с католиците, и с реформаторите. Общо взето бил доволен, че главата му си останала на раменете.

Еразъм бил кажи-речи най-ученият човек на своето време.

И тоя учен човек написал на латински една много интересна книжка - “Възхвала на глупостта”.

В тая книга Глупостта в ролята на гръко-римска богиня сама се превъзнася в дълга похвална реч.

Една от заслугите, които си приписва Глупостта, е че тя става причина за всички войни. Без Глупостта не е започнало нито едно велико дело, а нали войната е дело велико и достопохвално!

“Въобще - казва Глупостта - тая тъй славна работа войната се води от паразити, бандити, сводници, крадци, убийци, селяндури, тъпаци, длъжници и тем подобни обществени боклуци”.

Аз, безоблачният автор на тая глупава рубрика, отказвам да се присъединя към числото на воюващите, в което слагам и всички видове пропагандисти и тролове.

Оставам си в палатката като един Ахил, но в периода преди да убият интимния му приятел Патрокъл.

Преди да убият приятеля на Ахил, той се излежавал обиден и отказвал да излезе на бойното поле, защото началството му откраднало плячката. Ахил си бил спечелил като военна плячка една психоложка, но военачалникът му я взел. И Ахил се обидил, и казал - гледайте си работата, аз пък няма да се бия!

По него време психоложките не били така самостоятелни като в наши дни и често ставали плячка.

Но когато убили Патрокъл, е те тогава Ахил полудял от мъка, излязъл от палатката и почнал да цепи троянците като талпи за троянския кон. По някое време ликвидирал и убиеца на приятеля си - Хектор. После осквернявал трупа на Хектор как ли не, искал да го остави на кучетата - толкова бил разярен и освирепял!

За психоложката - лежи в палатката обиден.

За смъртта на приятеля - невиждана ярост и кръвожадна сеч.

Виж му акъла, па му крой капа.

Аз се имам за малко по-умен от Ахил, пък и си нямам приятел, гледам си психоложките, a войната ще мине и без мое участие.

Аз гледам отстрани със Бай Еразъм

безумна сеч и сладострастен спазъм -

и пъшкат извратени генерали,

а труповете - кучета ги яли.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Залети от р. Струма къщи край Благоевград.

Компрометирани диги на р. Струма в района на Радомир създават риск от наводнения

Компрометирани диги на река Струма в района на община Радомир крият рискове от наводнения при обилни валежи и високи води, съобщи  на проведения Областен съвет за намаляване на риска от бедствия Павел Черийски- организатор на хидротехнически район Перник към "Напоителни системи". В местността "Арбанаси" край Радомир от близо 15 години..

публикувано на 10.09.24 в 12:37
Регионална библиотека „Сава Доброплодни

Какви са нагласи в Сливен преди старта на предизборната кампания?

Предстои поредната предизборна кампания, която се очаква да бъде наситена със скандали. Тя все още не е започнала, а част от партиите влязоха във водовъртежа на разцеплението. Други се снишиха, за да не би и в техния двор да дойде проклятието на вътрешните скандали и обвинения. Трети се изгубиха от политическия  хоризонт и се скриха, без да е..

публикувано на 10.09.24 в 12:32

Проект на извънсъдебно споразумение: "Шейново" да плати 70 000 лв. на едно от семействата с разменените бебета

Столичната АГ болница "Шейново" ще плати 70 хиляди лева на едно от семействата на разменените преди две години бебета - това предвижда проект на извънсъдебно споразумение между двете страни, научи "Хоризонт". Инициативата за споразумението е на пострадалото семейство, а съгласие за сключването му трябва да бъде гласувано от Столичния общински..

публикувано на 10.09.24 в 12:25

Кюстендилци: Такса смет да се определя според реалните ползватели на имота

Кюстендилци имаха възможност чрез анкета на общината да кажат и предложат как да се определя такса смет от 1 януари догодина. Общините трябва да преминат към нова методика и основа за определяне на такса смета от следващата година. Наредбата дава избор между 3 варианта – да се определя според броя членове на домакинството и ползващите даден..

публикувано на 10.09.24 в 12:19
Украински военни, 15 февруари 2024 г.

Русия съобщи за свалянето на над 140 украински дрона

144 украински безпилотни летателни апарата са били унищожени или прехванати тази нощ над девет региона на Руската федерация. Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова определи ударите като "незаконна терористична акция". Руската противовъздушна отбрана е унищожила над 20 украински безпилотни самолета около Москва...

публикувано на 10.09.24 в 12:11

ЦИК все още не се е произнесла за самостоятелната регистрация на ДПС-Доган

Очаква се Централната избирателна комисия да разгледа документите, подадени вчера от крилото на ДПС около Ахмед Доган  за самостоятелно явяване на изборите на 27 октомври. ЦИК трябва да се произнесе и по регистрацията на БСП за самостоятелно участие, за което внесоха документи пълномощници на бившата  председателка на социалистите Корнелия Нинова...

публикувано на 10.09.24 в 12:07
Представителите ГЕРБ Теменужка Петкова и Николай Нанков дадоха извънреден брифинг, 10 септември 2024 г.

ГЕРБ-СДС внасят промени в Закона за местните данъци и такси

ГЕРБ-СДС ще се регистрират утре в Централната избирателна комисия за участие в предсрочните избори на 27 октомври. ГЕРБ-СДС внасят промени в Закона за местните данъци и такси, с които се предвижда отлагане с една година на влизането в сила на новата методика за изчисляване на такса битови отпадъци. Това обяви пред журналисти депутатът..

публикувано на 10.09.24 в 11:39