Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украински депутат поиска от България да продължи програмата за настаняване на бежанците в хотели

Стотици украински бежанци на Поход на мира, за да благодарят на хотелиерите, които ги приютиха в базите си. Слънчев бряг, 20 април
Снимка: БГНЕС

Да бъде продължена програмата за настаняване в хотелите на бежанците от Украйна. Това е поискал Степан Чернявский, депутат от партията на украинския президент Володимир Зеленски "Слуга на народа", при срещите си в София. Чернявский се е срещнал с депутати от външната, социалната и комисията по отбрана в парламента. Както и с Щаба към Министерския съвет, отговарящ за бежанците.

"Тук съм от четири дни. Дойдох в България като командировка от моята партия, за да видим какво е състоянието на бежанците, които са в България. Как хората, които са избягали от войната, се чувства тук, в България. Дали получават нужната социална защита. Искаме да им покажем, че ги помним, че не сме ги забравили и че се грижим за тях.

Какво ви казаха при срещите? 

На първо място те казаха, че са благодарни на българския народ за това, че България ги е приела и че се грижи за тях. Това е първото съобщение, което дойде към мен. Второто- те казаха, че се притесняват от това, че в края на май ще се наложи да напуснат хотелите. Защото приключва тази програма за защита на бежанците и те ще трябва да се преместят. А те не знаят какво ще правят, защото в основни линии това са деца и майки, стари хора.

Аз предполагам, че това до този момент им е било обяснено? 

Всъщност всичко, което са само слухове. Затова исках да се срещна и с вашите депутати. В Народното събрание разговаряхме. И те също поддържат това, което и аз ги помолих. Възможността програмата за бежанците да бъде продължена след 31-ви май. Разбира се, има и различни нюанси, които ще бъдат обсъдени с представителите на кризисния щаб. Когато бях в хотелите, голяма част от хотелиерите, където са настанени бежанците, те са с две и три звезди, дори хотелиерите доколкото разбирам са готови да продължат програмата за бежанците. Въпреки, че туристическият бизнес влиза в летния сезон. Доколкото ми е известно, правителството има планове да премести бежанците в почивни станции. Но в планински райони. Но преместването на голям брой бежанци - около стотина хиляди- би предизвикало стрес в хората, в децата. Затова поставям продължаването на програмата за бежанците в хотелите по морето пред кризисния щаб на правителството. Вероятно ще се наложи да има премествания. Но масово.

Споделиха ли украинските бежанци с вас някакви проблеми докато са в хотелите? 

Няма такива особени проблеми. Единственото, което ги притеснява, е приключването на тази програма за настаняване. И в момента, в който все още няма яснота и възможност да се върнат в Украйна. Докато бях тези дни тук разбрах, че в Одеса е имало ракетни атаки. Унищожени са били жилищни домове и търговски центрове. Вчера-оня ден се случиха подобни неща. Тоест, в Украйна продължава да не е безопасно. А и от там връщането на бежанците в родните им места. Разбира се всички, с които аз се срещнах, хората всички питаха кога ще свърши тази война. 

Освен доброто отношение към украинците, в България се чуват и критики. Какво бихте казали тези хора?

А не съм срещал такива хора, които да са срещу бежанците. Защото всички сме възпитани, всичките хора по принцип се възпитаваме в хуманизъм. Четем книги, гледаме филми. Ако има някакви хора, които смятат, че от нещо могат да бъдат недоволни, просто смятам, че не са били възпитавани в хуманизъм, че са егоисти. Мисля че всички сме хора, независимо от националността. Както един човек ми каза - има хора има и не-хора. 

Бяхте ли в други държави?  

Аз не. Мои колеги са в други държави. Посещенията се случват в рамките на инициатива на депутатите от украинския парламент. Да посетят държавите, в които има повече избягали от Украйна. Говорим за Полша, Испания, Германия, Австрия… Аз съм тук в България, защото майка ми е българка. И за дните в България започнах да си спомням българския език. Даже с вашите депутати можехме да говорим без превод.  

А докато говорехте без превод, обсъдихте ли и финансовия въпрос на мерките за бежанците?

Парите, доколкото ми е известно, издръжката на бежанците, ще се поеме от Европейския съюз. Мисля си, че поради тази причина българите нямат защо да плащат за бежанците. Присъствието на украинските бежанци всъщност подпомага по някакъв начин икономиката на България, защото идват от чужбина пари. Вярно е ,че част от бягащите украинци не могат да си плащат. Но има и хора, които могат. И идват тук с много пари. Така част от украинците, които избягаха от войната, дават и много пари по магазините, казаха ми същност че даже и цените са се повишили. Даже си мисля, че икономиката е малко е живнала покрай ситуацията с бежанците. Затова си мисля, че българите не могат да се обиждат от украинците В същото време 

има хора наистина които не могат да плащат. И което наистина нямат средства. Аз съм тук точно заради това. За да съм сигурен, че точно тези хора, бежанци, които нямат възможност да стоят в България със собствени средства, получават тези социални възможности. Затова си мисля, че от ситуацията българите нищо не са загубили. Даже има положителни моменти. На второ място - видях безграничната доброта на българите. И всички хора, с които се срещнах, бежанци, разказваха за тази доброта на българите. За която искам пак да ви благодаря, че приехте нашите бежанци и се отнасяте добре с тях. Затова е и срещата ми с депутатите. За да може да се организира някаква възможност за консултация за всички бежанци, да се координират усилията за помощ. Ето, сега нашите деца, които сега са в България, те трябва да се учат някъде. Те получават образование. Обучават се в момента, но онлайн. Това обаче със слаб интернет, а обучението е най-главното. Ако войната се проточи, разговаряхме с депутатите, украинските деца ще трябва да учат в българските училища. Затова пак ни е нужен този разговор с депутатите - да се организират някакви предварителни курсове и когато есента учебната година започне, на децата да им е лесно в българските класове. Трябва да ви кажа, че всички бежанци, с които се срещнах, те искат да се върнат в Украйна. Нямаше нито един човек, който да каже, че не иска да се върне. Обаче никой не знае кога това ще се случи. А безопасността на хората остава важна. Аз съм сигурен, че в някакъв момент ние ще победим. Ще успеем да възстановим справедливостта, ще възстановим целостта на Украйна. Защото ако руснаците казват, че ни освобождават, те искат територията. 

А понеже казахте че сте тука от четири дни? Какво мислите за тези противоречия, които се случиха тези дни пред паметника на съветската армия? 

Това което мога да кажа че всичко се случва заради силната пропаганда. Ако продължение на десетилетия пропагандата е била проруска, то и хората ще имат проруски настроения. Ако може би и украинските медии бяха на същото ниво, тогава тук нямаше да се случи подобно нещо. А хората сами щяха да могат да помислят. Да разсъждават по друг начин дори. Смятам, че медиите като цяло наистина имат определено влияние в създаването на позицията на хората. 

Интервюто на Добромир Видев със Степан Чернявский в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл. 

Степан Чернявский разговаря с репортера на БНР Добромир Видев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Палестинците скърбят за роднините си, убити при израелската бомбардировка на ивицата Газа в болница в Дейр ал Балах, 21 юли 2024 г.

Израелската авиация нанесе удари по Йемен, Ливан и Газа, "Хизбула" използва РСЗО

Групировката "Хизбула" е отвърнала на последните израелски бомбардировки в Ливан, като нейни бойци са обстреляли позиции на израелската армия южно от границата с реактивни системи за залпов огън, съобщава АФП. Според групировката при вчерашната израелска бомбардировка в град Адлун са били ранени шестима местни жители. Израелските военни обявиха,..

публикувано на 21.07.24 в 20:12
Американският сенатор Джо Манчин (на втори план) с президента Джо Байдън пред Белия дом, 24 юни 2024 г.

Нов призив от конгресмен към Байдън да се оттегли

Джо Манчин стана днес поредният американски конгресмен, призовал президента Джо Байдън да се откаже от участие в изборите през ноември. Вместо това Манчин посъветва Байдън да се съсредоточи върху изпълнението на своите задължения до края на мандата си през януари догодина, предаде АП. Сенаторът от щата Западна Вирджиния от тази година е..

публикувано на 21.07.24 в 19:40

Около 2 км е колоната от товарни автомобили на ГКПП "Кулата"

Малко над 2-километрова колона от изчакващи товарни автомобили се е образувала на граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) "Кулата", предава БТА.  На граничния пункт няма колона от леки автомобили, които да изчакват, за да преминат.  Вчера следобяд трафикът на пункта беше спокоен и автомобилите преминаваха без изчакване. В часовете преди обяд..

публикувано на 21.07.24 в 19:20

Има риск пожарът в граничната планина Славянка да премине от Гърция и на наша територия

Все още има висок риск горският пожар в граничната планина Славянка  да премине от Гърция и на наша територия.  В  граничната зона  са десетки служители на горските стопанства от Гоце Делчев и Катунци, както и пожарни екипи с автомобили.  Пожарът бушува от вчера на гръцка територия,  а от  тази сутрин на място са изпратени пожарни коли и..

публикувано на 21.07.24 в 19:09

Поставят контейнерите за временно настаняване в с. Воден, борбата с пожара продължава

Първият контейнер, в който ще бъде настанено семейство, пострадало от пожара в село Воден, вече е монтирано около изгорялата им къща. Днес служебният премиер Димитър Главчев обяви, че в пострадалите села Воден и Крайново ще бъдат доставени 15 контейнера, а министърът на вътрешните работи Калин Стоянов коментира, че веднага ще бъдат свързани с..

публикувано на 21.07.24 в 18:54

Според АФП Русия е увеличила поне 8 пъти производството на ракети Х-101 спрямо довоенния период

Руското командване обяви за постигнати успехи в битката с украинците източно от река Оскол. Основната украинска крепост в района, където се събират административните граници на Луганска и Харковска област, е Купянск. Едно от превзетите тази седмица села - Пишчане, е на двайсетина километра югоизточно от този град. Другото - Андреевка, се намира на..

публикувано на 21.07.24 в 18:31
Австрийският вътрешен министър Герхард Карнер.

Демонстрации и сблъсъци във Виена

Демонстрация на крайнодесни привърженици и шествие на антифашистки групи и контрадемонстранти доведоха до безредици в центъра на Виена, съобщи австрийското радио и телевизия ОРФ. Според изявление на полицията хора с маски са хвърляли камъни и бутилки, а полицаи са били нападнати с лютив спрей. По предварителни данни е установена самоличността..

публикувано на 21.07.24 в 17:59