Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще бъде ли отворен новият мост над река Струма в Симитли?

Ще бъде ли пуснат в действие новият мост над река Струма, който свързва централната част на Симитли с най-големия квартал на града - "Ораново"?

Строителството му приключи преди два месеца, а комисията по приемането на обекта започва работа днес, след като жителите на общината два пъти излязоха на протест с настояване институциите да си свършат работата. 

17- членната междуведомствена комисия, в която има представители на доста институции, трябваше да започне в 11:00 часа днес работа с оглед на обекта. Оказа се, че не само ние чакахме напразно, а и десетки жители на Симитли, за които новият мост над реката е повод за радост , но и за недоволство. По него за два часа минаха доста хора, но като пешеходци. Колите спираха от двете страни и после пеша. А тези, които не могат да се лишат от удобството на автомобила, калкулират още десетина километра в едната посока и повече разходи. 

В уреченото време комисия нямаше, но пък имаше жители, които всеки ден я чакат.

Старият железен мост вече е в историята и в спомените на хората от Симитли, които са свързани емоционално с него чрез спомените на абитуриенти, влюбени двойки или запалени риболовци. 

В сведението на Общината за изграждането на съоръжението се посочва: 

"Железният мост над Струма, който свързва квартал "Ораново" с административния център град Симитли, е строен по време на Втората световна война, през 1939 година".

Всъщност мостът е брънка от стратегическите комуникации, които Германия изгражда в Царство България по Струма от Перник до Кулата.

Любопитен факт е, че през 2000 година община Симитли получава официално писмо от немска фирма, в което е посочено, че срокът на годност на моста е изтекъл и той вече не е безопасен за преминаване“.

Така се стига до решението мостът да бъде демонтиран, а на негово място да се изгради ново, съвременно съоръжение, което е с две ленти за движение, пасарелки за пешеходци и модерно осветление. Товароносимостта на новия мост позволява по него да преминават и товарни автомобили, което ще даде допълнителен тласък на индустриалното развитие на общината.

Старият мост е демонтиран през септември, миналата година и за шест месеца е построен новият.

Някои местни интелектуалци и познавачи на съвременните технологии смятат, че новият мост има един сериозен недостатък- че не е минал над жп линията, а отново свършва до жп прелеза, което ще създаде неизбежен конфликт между автомобилния трафик след изграждането на участъка от АМ "Струма" в района и преминаващите влакове и реален риск за пешеходците.

Но повечето жители на Симитли и района се радват на новото съоръжение и дори се ядосаха, че пускането му в експлоатация се бави според тях. Дори организираха два протеста с настояване държавните институции да си свършат работата.

След две седмици на недоволство, директорът на ДНСК издаде заповед, с която назначи държавна приемателна комисия. 17 са представителите на различни институции, включени в нея,които започват работа от днес и трябва да приключат в рамките на 10 работни дни. След огледа на място, който започна малко преди обяд, прегледа на документацията, дискусиите и изразените становища , комисията трябва да направи предложение за издаване на разрешение за ползване на съоръжението или аргументирано да предложи отказ.

Репортажа на Кети Тренчева в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл. 

Снимки: Кети Тренчева




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Увеличиха финансовата помощ за инвитро процедури и за новородени деца в Монтана

400 лева за първо и 600 лева за второ новородено дете ще получават вече семействата в Монтана.  Това решиха общинските съветници на редовното си заседание днес. Увеличението е със 100 лева. Променените са вписани в Наредбата за реда и условията за отпускане на финансова помощ за новородено дете в община Монтана. Промените касаят вече и..

публикувано на 25.04.24 в 22:58
Снимката е илюстративна

Гръцките хотелиери са недоволни от високите данъци

На годишна среща на гръцките хотелиери председателят на техния съюз Янис Хадзи изрази недоволство, че този сектор се натоварва с високи данъци. Вместо да се намалят задълженията към туристическия сектор, както беше обещало правителството, се въведе нова такса за всяка нощувка, казаха хотелиерите. "Наказват ни с данъци, защото сме..

публикувано на 25.04.24 в 22:55
Изглед към Атина, 5 януари 2024 г.

Сапьори са обезвредили 314 бомби под старото летище в Атина

На мястото на старото летище на Атина се изгражда внушителен комплекс. Заедно с казино, ресторанти и хотели се стоят също вили и апартаменти в 45-етажна кула. Летището се нарича "Елиникон" и е с площ три пъти по-голяма от Монако. Цените на жилищата са сравними с тези в Ню Йорк и Женева, коментират брокерите. Голяма част от вилите с..

публикувано на 25.04.24 в 22:47
Президентът Володимир Зеленски подписа указ

Зеленски е благодарил на САЩ за одобрената военна помощ

В телефонни разговори с председателя на Камарата на представителите - републиканеца Майк Джонсън, и с лидера на мнозинството в Сената - демократа Чък Шумър, украинският президент Володимир Зеленски е благодарил на Съединените щати за одобрената военна помощ в размер на 61 милиарда долара. Това съобщи агенция Ройтерс. Зеленски написа в..

публикувано на 25.04.24 в 22:37

Столтенберг обвини Китай, че споделя с Русия технологии, използвани за производство на ракети

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обвини Китай, че поддържа военизираната икономика на Русия, споделяйки с нея високи технологии, използвани за производство на ракети, танкове и бойни самолети. "Китай казва, че иска да има добри отношения със Запада, но в същото време продължава да поддържа огъня на най-мащабния въоръжен конфликт в..

публикувано на 25.04.24 в 22:35

Комисията по култура в НС прие единодушно проект за промени в Закона за хазарта

Парламентарната комисия по културата и медиите прие единодушно на първо четене проект за промени в Закона за хазарта, внесен от Йордан Цонев от ДПС и Теменужка Петкова от ГЕРБ. Бюджетната комисия прие на първо четене забраната за реклама на хазарт Въпреки това според депутатите законопроектът има нужда от поправки, информира репортерът..

публикувано на 25.04.24 в 21:54

България и още 17 държави призовават "Хамас" да освободи заложници, отвлечени от Израел

18 държави, сред които и България, призовават в публикувано днес общо изявление палестинската групировка "Хамас" да освободи болните, възрастните и ранените заложници, които отвлече от Израел преди повече от 200 дни - на 7 октомври 2024 година. 18-те държави имат свои граждани в плен на "Хамас", отбеляза Ройтерс. Високопоставен член на групировката..

публикувано на 25.04.24 в 21:22