Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът на БФ Джудо очаква драстично намаление на квотите за България на ОИ в Париж

БФ джудо премира медалистите Янислав Герчев и Марк Христов и заелият седмото на европейското първенство Денислав Иванов с общата сума от 25 000 лева
Снимка: БГНЕС

За първи път имаме пълен национален отбор за мъже и жени. Това заяви заместник-председателят на Българската федерация по джудо Даме Стойков на днешната пресконференця в Пресклуб България.

Повод за събитието бе успешното европейско първенство, на което София бе домакин между 29 април и 1 май в столичната зала „Арена Армеец“. Трима от нашите състезатели бяха наградени с премии на обща стойност 25 000 лв от родната федерация за силното си представяне на шампионата на Стария континент – Янислав Герчев, който грабна сребро, бронзовият медалист Марк Христов и завършилият на седмо място Денислав Иванов. На пресконференцията присъстваха още доц. д-р Румен Стоилов, председател на БФ Джудо и старши треньорът на националния отбор за мъже и жени Георги Георгиев, който също беше награден от федерацията.

Румен Стоилов обаче не скри огорчението си, че е бил поздравен от Европейската федерация по джудо Ото Крайтингер, а все още не е получил поздравителен адрес от нашето Министерството на младежта и спорта за двата спечелени медала от страната ни и за организацията на европейското първенство в София. Федерацията е получила от Спортното министерство 167 000 лева по-малко от очакваното за домакинството на шампионата, добави той. 
Румен Стоилов направи и песимистична прогноза за броя на квотите, които ще спечели България за олимпийските игри в Париж през 2024 година:
"При това финансиране и с тези галопиращи цени, мога да се обзаложа, че страната ни като цяло ще има между 30 и 50 процента по-малко спортисти в Париж, отколкото в Токио."

„За нас като спорт е много важно това отразяване от медиите, защото българската общественост, и не само тя, трябва да са наясно как се трудим треньори, състезатели и ръководство, какви успехи и неуспехи имаме и да се казват нещата такива, каквито са. С г-н Стойков сме се занимавали и с федерацията по самбо, но това европейско първенство за мъже и жени казват, че може и да не бъде повторено. Поради елементарна причина, а именно парите, които бяха дадени за организирането му“, сподели Стоилов.

„Радостно е, че за първи път от 12 години имаме двама медалисти от едно европейско първенство. Ние от три години управляваме Българска федерация джудо и ще са ни нужни поне още три години, за да постигнем това, което искаме. Треньорският щаб сме го подбрали, имаме основата откъм състезатели – за първи път имаме пълни национални отбори при мъжете и жените. Сигурен съм, че до 2-3 години ще имаме по 4-5 медала на европейско първенство“, коментира Стойков.

„Всичко, което ни беше необходимо като екипировка, лагери, беше осигурено от федерацията, за което им благодаря. Благодаря и на състезателите за положените усилия през последните месеци, това в крайна сметка доведе до реализирането на някои от тях. Надяваме се в близко бъдеще те да бъдат още по-упорити и мисля, че нещата ще се получат – да имаме едно устойчиво развитие в джудото, а не само проблясъци. Всяка година да имаме един отбор, който да ни радва с постижения“, добави Георгиев.

„На първо място благодаря на федерацията за оказаната подкрепа. Бюджетът го нямаше първите три месеца, но през това време федерацията нито в един момент не ни изостави и не ни накара да се чувстваме изолирани. Искам да благодаря и на старши г-н Георгиев за помощта и професионализма, който показа – искам да благодаря и на моя личен треньор и баща Атанас Герчев, както и на новия мениджър Ален Шмит. Ние сме индивидуален спорт, но не можем да тренираме сами, трябва някакъв колектив. Имаме млади момчета, които напъват и ни помагат изключително много, винаги можехме да разчитаме на тях“, бяха думите на европейския вицешампион в категория до 60 кг Герчев.

Битката за олимпийските квоти в джудото започват след месец, а първият квалификационен турнир, в който ще участват националите ще бъде Големия шлем в Будапеща (Унгария) от 8 юли. Още в понеделник тимът се събира на лагер в комплекс „Диана“. Заедно с мъжете и жените ще тренират младежите и девойките ни, които се подготвят за Световно и Европейско, а в началото на месец юни ще стартират на Европейската купа в Грац (Австрия).




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Светлана Каменова приключи на четвъртфиналите участието си в Париж

Състезателката ни по бокс Светлана Каменова не успя да спечели втори медал за България от Летните олимпийски игри в Париж.  На четвъртфиналите представителката ни в категория до 57 килограма допусна поражение от поставената под номер едно в дивизията Лин Ю Тин /Тайван/.  Каменова не успя да си гарантира място на почетната стълбичка и минимум бронзово..

публикувано на 04.08.24 в 12:32
Божидар Саръбоюков

Двама българи на Олимпиадата днес

Тридесет и един комплекта медали ще бъдат раздадени по време на 9-тия ден на олимпийските игри в Париж. Двама българи ще вземат участие на Игрите днес.  В турнира по лека атлетика, Божидар Саръбоюков ще участва в квалификациите в сектора на скок дължина, които започват точно в 12-сет часа.  Квалификационната норма за финала във вторник е..

публикувано на 04.08.24 в 10:23

Барселона победи Реал Мадрид в контрола

Отборът на Барселона се наложи с 2:1 над Реал Мадрид в контролна среща. Макар и с неофициален характер, мачът в Ийст Ръдърфорд предизвика голям интерес, а двата тима се постараха да оправдаят очакванията.  Барса стигна до успеха с две попадение на Пау Виктор , а за Реал се разписа Нико Пас . Срещата беше прекъсната още в началото заради..

публикувано на 04.08.24 в 06:50

Медалистите от осмия ден на Олимпиадата в Париж

Медалисти от осмия ден на Олимпийските игри в Париж - 29 финала: спортна стрелба, 25 метра пистолет, жени: 1. Джи-ин Ян (Република Корея)   - 37 точки 2. Камий Йеджейевски (Франция)   - 37  3. Вероника Майор (Унгария)      - 31 ловна стрелба, скийт (мъже): 1. Винсънт Ханкок                - 58 точки 2. Конър Лин Принс (САЩ)         - 57  3. Мен Юан Ли..

публикувано на 04.08.24 в 06:38

Лудогорец разгроми Арда

Лудогорец постигна очаквана победа над тима на Арда в среща от 3-тия кръг в Първа футболна лига. Разградските футболисти доминираха през по-голямата част от двубоя и спечелиха с 5:1 Старши треньорът Георги Дерменджиев беше дал почивка на голяма част от своите титуляри. Головата серия откри Сон в 8-та минута след подаване на Дани Групер. В 44-та..

публикувано на 03.08.24 в 23:07

Спартак Варна победи с лекота ЦСКА София

Спартак 1918 Варна спечели втората си победа в българското футболно първенство.  Завърналият се в елита варненски тим надигра и спечели категорична победа над ЦСКА-София с 3:0.  С успеха си „соколите“ имат вече 7 точки в актива си, докато „армейците“ са с победа, две поражения и 3 точки. Голмайстори: 1:0 Ахмед Ахмедов (14-ата мин.), 2:0 Ахмед Ахмедов..

публикувано на 03.08.24 в 21:53
Хавиер Ибанес

Хавиер Ибанес донесе първи медал за България от Олимпиадата

Българският национал Хавиер Ибаниес осигури първи медал за България на Олимпиадата в Париж. Европейският шампион и втори в схемата в категория до 57 килограма победи поставения под номер 7 вицешампион от Азиатските игри в Хуанчжоу 2023 Шудай Харада (Япония) с 5:0 (329:28, 29:28, 30:27, 30:27, 29:28) съдийски гласа и се класира за полуфиналите, с което..

публикувано на 03.08.24 в 21:45