Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международните новини на седмицата

Фотоколаж: Силвия Петрова
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тази седмица се засили опасността от широкомащабна въоръжена конфронтация в Близкия Изток.

Исмаил ХанияПолитическият лидер на "Хамас" Исмаил Хания беше ликвидиран в сряда в столицата на Иран - Техеран. Палестинската групировка обвини Израел за удара по апартамента му. Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху заяви в сряда, че в последно време страната му е нанесла съкрушителни удари на поддръжниците на Иран, но не спомена убийството на Хания. Американските власти отрекоха да имат общо с убийството на Хания. 

Ден след ликвидирането на политическия лидер на "Хамас" Исмаил Хания Израел съобщи, че военният командир на палестинската групировка Мохамед Дейф също е бил убит при въздушен удар в град Хан Юнис на 13 юли. Израелската армия обяви още, че при атака с изтребители в района на Бейрут е загинал най-висшият военен командир на ливанската групировка "Хизбула" Фуад Шукр

В неделя Израел удари южните покрайнини на Бейрут в отговор на удар по Голанските възвишения, при който загинаха 12 деца на футболно игрище, а десетки други бяха ранени. Няколко часа преди нападението по Голанските възвишения, при израелски удар в Газа беше поразено училище, където са се подслонявали палестинци. Загинаха най-малко 30 души, над 100 бяха ранени. 

Тази седмица Украйа получи първата партида от обещаните ѝ изтребители F-16. Системите за противовъздушна отбрана свалиха  в сряда десетки руски дронове, насочени срещу Киев, както и една управляема ракета. Най-тежките сражения се водят в района на Покровск в Донецка област. Тази седмица руският президент Владимир Путин обяви увеличение с повече от два пъти на заплащането на доброволците, воюващи срещу украинските сили. Той предупреди още, че Русия ще разгърне ракети с малък и среден обсег, включително по морското си крайбрежие, ако Съединените щати изпълнят намеренията си да разположат сходни ракетни комплекси в Германия през 2026 г.

24-има затворници от 7 държави бяха освободени като част от разменна операция между Русия и Запада в четвъртък. Пленниците са от Съединените щати, Германия, Полша, Словения, Норвегия, Русия и Беларус. 8 души, сред които двама непълнолетни, бяха предадени на Русия, в замяна на 16 души, изпратени от Русия на Запад. Сред тях беше и журналистът от "Уолстрийт джърнал" Еван Гершкович, който получи 16-годишна присъда за шпионаж в Русия преди две седмици. 

Николас МадуроИ президентът на Венецуела Николас Мадуро, и политическите му опоненти се обявиха за победители на президентските избори в понеделник. Мадуро, който е начело на латиноамериканската страна от 2013-а, нарече преизбирането си "триумф на мира и стабилността". При управлението на Мадуро богатата на петрол Венецуела е в постоянна криза, заради която седем и половина милиона души са я напуснали - четвърт от населението. "Победихме и всички го знаят", заяви Мария Корина Мачадо, която ръководи опозицията. Опозицията във Венецуела организира масови протести с искания за прозрачност на резултатите от изборите. Над 800 души бяха арестувани, неправителствени организации съобщиха за над 10 загинали при сблъсъците.

Три деца - на шест, седем и девет години, бяха убити при нападение с нож в понеделник в английския град Саутпорт по време на урок по танци. Тежко ранени бяха други осем деца и двама възрастни. След разпрострена невярна информация, че извършителят е кандидат за убежище, пристигнал в страната с лодка през Ламанша, последваха две нощи на ожесточени сблъсъци между демонстранти и органите на реда в Англия. Впоследствие стана ясно, че извършителят - 17-годишен младеж, е роден в Кардиф, а родителите му са от Руанда. Бяха му повдигнати обвинения за три убийства и десет опита за убийства. Полицията все още не е съобщила мотива за престъплението. Министър-председателят на Великобритания Киър Стармър заяви, че ще се създаде национален полицейски екип за справяне с агресивни протестиращи.

Мащабни протести се проведоха тази седмица в Сърбия срещу намеренията на властите в страната да бъде открит най-големият в Европа рудник за литий, който се използва за производство на акумулатори за електромобили. Опасенията са, че инвестицията на британско-австралийската компания "Рио Тинто" за около два и половина милиарда долара ще нанесе непоправими щети на околната среда. 

Тази седмица стана ясно, че Северна Македония възнамерява да пренасочи европейски средства за изграждане на железопътния компонент на Коридор №8 на нейна територия към друг транспортен проект. 

Редица скандали се разразиха по време на Олимпиадата в Париж. По повод отрицателните коментари относно възстановката на "Тайната вечеря" на Леонардо да Винчи на церемонията по откриването организаторите увериха, че не са искали да обидят никого. Вълна от възмущение в социалните мрежи предизвика боксовият мач между Имане Келиф от Алжир и съперничката ѝ Анджела Карини от Италия, която се отказа след само 46 секунди. Италианката получи няколко тежки удара и прекъсна двубоя. След него тя отказа да поздрави Келиф и се разплака на ринга. В интернет сензация се превърна участието на турския състезател по спортна стрелба Юсуф Дикеч заради начина по който спечели сребърен олимпийски медал в смесената отборна надпревара на 10 метра пистолет, а именно - без никаква помощна екипировка, с лявата ръка в джоба и хладнокръвно изражение. 
По публикацията работи: Силвия Петрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Локализиран е пожарът в община Невестино

Локализиран е пожарът, който пламна вчера в община Невестино. Огънят е обхванал над 500 декара треви и горски масив, съобщи пред БНР говорителят на Областната дирекция на МВР - Кюстендил Катя Табачка. "И през нощта продължи гасенето. На терен работят екипи на районните служби Пожарна безопасност и защита на населението от областта, екипи на..

публикувано на 03.08.24 в 11:44

Трифонов отрече да е участник в сценарий за свалянето на Рая Назарян

С публикация в социалните мрежи, лидерът на ИТН Слави Трифонов заяви, че единственото, което прави неговата партия в момента е да се опитва да убеди останалите политически партии за необходимостта от реализация на третия мандат с широка парламентарна подкрепа, защото само това може да реши проблемите на страната за излизане от политическата криза...

публикувано на 03.08.24 в 11:00

Ръст на българите, предпочели почивка в Пиерия през юли

Повече българи в сравнение с миналата година са предпочели през юли почивка в гръцката област Пиерия, съобщават хотелиерите. Румънците пък пътуват със самолет до островите, за да избягват чакане по границите. Рязко намаление на румънските туристи с 40% отчитат хотелиерите в област Пиерия. Там се намират популярните за туристите от балканските..

публикувано на 03.08.24 в 10:50

Пореден празник на минералната вода в троянското село Шипково

В троянското село Шипково за поредна година организират празник на минералната вода. Един от най-старите ни балнеолечебни курорти започва функционирането си от далечната 1912 г., а с лечебните свойства на минералната вода привлича посетителите си. За това местните хора си организират и празник на минералната вода, който ще започне тази вечер..

публикувано на 03.08.24 в 10:30

Трите пожара в Югозападна България още са активни

Активни са трите пожара на територията на Югозападна България - в Пирин планина над село Сенокос, в Малешевската планина над село Микрево и в планината Славянка на българо-гръцката граница. Основната цел на огнеборците е да локализират огнищата и да не допуснат разпространение до населените места. Директорът на пожарната в Благоевград комисар..

публикувано на 03.08.24 в 10:20

В София тръгва нова туристическа автобусна линия

Нова туристическа автобусна линия с номер 200 тръгва от днес в София, съобщават от Столичната община. По линията ще се движат двуетажни автобуси през уикендите до 15 септември. Целта е да се улесни достъпът до туристически обекти. Автобусите ще се движат в центъра на града с начална и крайна спирка "Площад "Св. Александър Невски""...

публикувано на 03.08.24 в 10:13
Държавен фонд

ДФЗ утвърди ставките по помощта de minimis

Ставки по помощта de minimis са утвърдени от Държавен фонд "Земеделие". Те се отнасят за стопаните, които отглеждат картофи, черупкови плодове и култивирани гъби. С наличния бюджет ще бъдат подпомогнати над 4 хиляди хектара картофи и над 7 хил. хектара черупкови плодове. 13 млн. лв., е бюджетът, който фонд Земеделие ще разпредели по..

публикувано на 03.08.24 в 09:20