Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Паралели между програмата "Заем-наем" през Втората световна война и сега

Томас Ботелие: Западът е пряк участник в усилията на Украйна да победи

Ако тази война е проксивойна, това би означавало, че украинците изпълняват нареждания на Запада, казва нидерландският историк

Президентът на САЩ Джо Байдън подписва в Овалния кабинет на Белия дом програмата в помощ на Украйна, която е подобна на тази от времето на Втората световна война. 9 май 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На 29 декември 1940 г. преди японската атака срещу Пърл Харбър и фактическото включване на Съединените щати във Втората световна война президентът Франклин Рузвелт прави обръщение към американските граждани в опит да ги привлече на своя страна за гигантска по мащаб програма за помощ на съюзниците на Америка срещу нацистка Германия и Япония. "Ние трябва да сме големият арсенал на демокрацията", казва тогава Рузвелт.

Президентът подготвя почвата за това от близо две години - в речта си за състоянието на съюза на 4 януари 1939-а той заявява, че евентуална агресия срещу братски на Америка държави би означавала заплаха и за Съединените щати. Но има много различни от войната методи за противодействие.

Американското общество остава разделено по въпроса. На 11 март 1941 година все пак влиза в сила законът "Заем-Наем", съгласно който Съединените щати започват масово да произвеждат и да предоставят на членките на антихитлеристката коалиция храни, суровини, техника, оръжия и множество други стоки за десетки милиарди долари. Съветският съюз също става бенефициент, след като е нападнат от нацистка Германия.

Така съюзниците се бият за своите и за американските интереси, а Вашингтон си плаща, за да стои настрана - чак до японската атака на Хаваите.

Днес тази история в известна степен се повтаря. Получателка на американска военновременна помощ е Украйна. Президентът Джо Байдън не иска пряк сблъсък с Русия, а програмата "Заем-Наем" за Украйна и за помагащите страни от Източна и Централна Европа е на стойност 33 милиарда долара, близо две трети от които за оръжия, бойна техника и боеприпаси. Очаква се Конгресът до одобри дори бюджет от 40 милиарда долара.

Приликите и разликите между оригиналния и сегашния закон „Заем-Наем“ коментира пред БНР д-р Томас Ботелие - нидерландски историк, който работи в Парижкия институт за политически науки.

"Предназначението им е сходно, но има разлики в някои ключови детайли. Първата програма "Заем-Наем" е по закон, приет през март 1941-а, тоест през първите години на Втората световна война, но преди Съединените щати да бъдат въвлечени в нея. За първи път със закон се упълномощава американският президент да заема, да отдава под наем или направо да подарява всичко, което попада в категорията "отбранителни стоки", на която и да било жизненоважна за интересите на Съединените щати държава.

"Отбранителна стока" е могло да бъде буквално всичко - от оръжия до инструменти. Но също суровини, като петрол, и дори хранителни продукти. Те всъщност са били сред най-мащабните военновременни дарения за съюзниците. Във Великобритания най-популярни са били доставките на яйца на прах. Съветският съюз пък е получавал огромни количества войнишки ботуши.

По същия начин и сега се разрешават доставки на каквито и да било "отбранителни стоки". Но този закон е по-специфичен. Бенефициентите вече не са всички важни за американските интереси държави, а само Украйна и страните от Централна и Източна Европа, които са засегнати от руската война. Това означава, че ако Полша например изпрати оръжия на Украйна и не може да компенсира недостига за собствената си отбрана, Съединените щати могат да запълнят празнината.

С този закон "Заем-Наем" за защита на украинската демокрация се преодоляват някои ограничения, въведени през Студената война върху американския износ на оръжия и въобще за предоставяне на помощ зад граница - като например максималния срок за отдаване под наем. Той става - докато не свърши войната."

Колко ще струва всичко това на Украйна? Знаем, че "Заем-Наем" през Втората световна война е означавал, че след победата Америка е взимала обратно само оцелели стоки или техника, които не са били необходими повече на съюзниците, имало е реверсивен "Заем-Наем", а освен това е продавала на съюзниците доставена след победата техника с огромна отстъпка от цената срещу безлихвени заеми.

"Принципната идея на "Заем-Наем" и сега е, че не се изисква изплащане. От Украйна не се очаква да си плати в бъдеще за предоставената й помощ. И това е много важно, защото страната вече е опустошена и няма достатъчно пари.

Има една голяма разлика обаче с оригиналния "Заем-Наем", и тя е много важна - че той е включвал финансиране и на производството на тези т.нар. отбранителни стоки. Много важна, защото това превръща Съединените щати в арсенала на демокрацията, както е казал президентът Франклин Рузвелт в края на 1940 година, представяйки плана си за помощ за съюзниците.

"Заем-Наем" за Украйна не включва финанси за производство. Помощта с оръжия до момента е от запасите на американските и на европейските въоръжени сили, които от години са по складовете. Тези запаси обаче в един момент ще се изчерпят и тогава, ако искат и се налага да продължат доставките за Украйна, западните сили ще трябва да преминат към конвейерно производство.

Това няма да е лесна работа. Защото западната отбранителна промишленост, особено тук в Европа, няма капацитет за масово производство. Компаниите от този сектор, също като всички останали, се борят с инфлационната и със стоковата криза. И не е ясно дали биха могли да се справят с увеличаване на производствения им капацитет. А плановете дори на правителството с най-големи разходи за отбрана - американското - не предвиждат да помогне и за това."

Затова и мащабите на помощта за Украйна сега и тази за съюзниците през Втората световна война са несравними...

"Абсолютно! Оригиналната "Заем-Наем" беше най-голямата програма за чуждестранна помощ в историята. Почти 3 пъти по-голяма е била като абсолютна стойност на средствата от Плана "Маршал" за възстановяване на западноевропейските икономики в началото на Студената война. По "Заем-Наем" е предоставена помощ общо за 32 и половина милиарда долара (еквивалентът на около 600 милиарда днес - бел. ред.). Това се е равнявало на 15 до 20 процента от брутния вътрешен продукт на Съединените щати тогава. Гигантска сума!"

Да се върнем към войната в Украйна - много сериозен дебат се води в глобален мащаб дали снабдяването на украинците с толкова оръжия не означава вече ожесточена проксивойна. Вие на коя страна на спора сте?

"Лично аз не бих я нарекъл проксивойна. Проблемът с този термин е, че на първо място "прокси" на английски език предполага някой представител или пълномощник да изпълнява нарежданията на някой принципал, ако мога да се изразя жаргонно. Адвокат в съдебен процес или фирмен служител, сключващ бизнес сделка - това са проксита. Ако тази война е проксивойна, това би означавало, че украинците изпълняват нареждания на Запада. Не е справедливо да се твърди това - заради храбрата им съпротива срещу нападателите.

От морална гледна точка не е честно да се нарича така. Но и от аналитична също. Защото "война на марионетки" е термин от Студената война. За първи път той беше използван, за да се опише какво правеха американците във Виетнам. Тази война е много по-различна - много по-интензивни са бойните действия и в много аспекти си е традиционен конфликт между две държави - с големи бойни подразделения и с мащабни битки, вместо партизански сблъсъци.

За да разберем каква е точно ролята на западните съюзници на Украйна в тази война, по-добре да разсъждаваме с терминологията от 40-те години на ХХ век, и по-специално за закона "Заем-Наем". Имам предвид това, че се използват всички възможни методи, без военни действия, в помощ на съюзниците. Тогава, през 40-те тези методи са се използвали в помощ на Великобритания, Гърция, Китай и особено на Съветския съюз, за да победят нацистите, японците и италианците.

Затова, смятам, че думата "прокси" не е достатъчно силна, за да опише колко дълбоко ни замесва оръжейната помощ в украинската война. Украинците се сражават със западни оръжия. Значи по същество Западът е пряк участник в усилията им да победят."

"Въоръжавайте Британия и удължете войната", "Заем-Наем - загуба на живот", "Защо не мир с Хитлер?" Това са лозунги от една демонстрация в Ню Йорк през юли 1941-а, снимки от която обикалят тези дни в Туитър. Шокиращо познато звучи предвид лозунгите на вид политици в нашата част на Европа, а и във вашата. Те смятат, че въоръжаването на Украйна възпрепятства прекратяването на бойните действия и ни противопоставя пряко на Русия. Прави ли са или се заблуждават?

"Бих се съгласил, че страните от НАТО, а също и Швеция и Финландия, участват в конфликта. Ролята им е съществена. По принцип начинът, по който хората са склонни да разсъждават за войната, е, че не са страна по нея, ако не участват в бойните действия. Но нещата не са така черно-бели. Тъй като се използват техните оръжия, натовските страни, включително централно и източноевропейските, наистина са пряко замесени. Та те са арсеналът на Украйна! Осигуряват й преимущества, до каквито противникът - руснаците - нямат достъп.

Дали това предполага войната да се проточи и съответно да бъде по-кървава? От стратегическа гледна точка бих казал, че военната помощ не е фактор за това - независимо колко мащабна е тя, дори ако включва артилерия, бойни самолети и т.н.

Продължителността на един конфликт зависи от събитията на бойното поле, от хода на военните действия, от това кой напредва и кой отстъпва. Тези неща решават изхода от една война. И са непредвидими. Съпротивата на украинците сама по себе си удължава конфликта. Но може ли някой да ги вини за това?!"

През 1941-а Хитлер е изчакал японското нападение срещу Пърл Харбър през декември и тогава е обявил война на Съединените щати. В този смисъл е спорно дали програмата "Заем-Наем" е била една от причините за превръщането на две мащабни войни - на нацистите в Европа и на японците в Азия - в глобален конфликт. В днешно време Русия явно негодува срещу въоръжаването на Украйна, но пък то някак се вписва в пропагандата й - че всъщност се бори срещу Запада. Дали обаче украинският "Заем-Наем" няма да предизвика Путин да предприеме нещо немислимо?

"Труден въпрос е това - какво причинява ескалация на една война, особено такъв тип война. Защото освен военната помощ и хода на бойните действия, важен фактор е и какви интереси на враждуващите страни са поставени на карта. За Украйна очевидно това е самото й съществуване като народ и като държава. Затова, разбираемо, украинците ще се бият до край. Ключовият въпрос е дали залогът на руснаците е толкова голям. По-скоро залогът на Кремъл. Той според мен ще бъде провокиран да предприеме нещо още по-дръзко и от нахлуването на 24 февруари в Украйна, ако сметне, че има екзистенциална заплаха за руските интереси.

Не мисля, че законът "Заем-Наем" сам по себе си може да провокира Путин, колкото самата оръжейна помощ. А тя, между другото, е резултат и от още доста подобни закони - канадски, европейски, та дори южнокорейски и австралийски. Много странно обаче руснаците досега не са атакували директно доставките на тези оръжия. Да, бомбардират гари и ж.п. линии, но не и конвоите, които влизат в Украйна.

Изглежда още има благоразумни хора в руските въоръжени сили, които се въздържат от ескалация. По тази причина изпитвам предпазлив оптимизъм, че военната помощ няма да разпали конфликта още повече."

Москва може и да разчита на това, че потокът от оръжейна помощ в определен момент ще се забави и дори ще секне. Защото освен липсата на средства във финансовия пакет за производство на още от оръжейните системи, които се предоставят на Киев, контракторите ще изпитват и други обективни трудности...

"При такова производство ще са много големи затрудненията от причиняваните от инфлацията задръствания във веригите за доставки. Също както се случи заради пандемията и както когато контейнеровозът "Евъргивън" заседна миналата година в Суецкия канал и го блокира. Нито в Съединените щати, нито в Европейския съюз се предвижда нещо, с което да бъдат преодолени тези затруднения.

А през Втората световна война в Америка са били контролирани цените на компонентите за това производство. Имало е и стриктна система за разпределение на ресурсите.

Ще дам и един пример с преносимите противотанкови ракетни комплекси "Джавлин", които украинците използват много ефективно. Производството на някои от компонентите на тези оръжейни системи в Съединените щати е спряно от може би вече 10 години. Това означава, че ще е проблематично продължаването на пратките за Украйна след изчерпване на наличните количества."

В Центъра за история на Парижкия институт за политически науки работите върху проект, озаглавен "Мобилизирането на света". Всичко, за което говорим досега, е само част от него. Разкажете нещо повече за проучванията ви.

"Това, от което се интересувам, е как западните съюзници през Втората световна война - Великобритания, Съединените щати, Франция в началния период, Канада - се опитват да си помагат взаимно. В един много интересен момент, под натиска на войната, тези страни всъщност успяват да интегрират икономиките си. Интересен, защото за по-нормално се смята във войната да процъфтява национализмът. Да побеждава този, който осигурява достатъчно ресурси за себе си.

Но всъщност е победил наднационализмът и постигнатата наднационална интеграция, която не се е отличавала много от родената след войната Европейска общност. В интерес на истината някои от "бащите" на ранните стъпки към създаването на Евросъюза са били в основата на военновременната икономическа интеграция между съюзниците. Тази част от историята се забравя до известна степен и аз се опитвам да я възстановя."


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Британските гранични сили возят мигранти, открити в Ламанша, 22 юли 2021 г.

Лодка с мигранти се преобърна в Ламанша, четирима са загинали, а 63-ма - спасени

Четирима мигранти са загинали, след като лодката им се е преобърнала при опит да прекосят Ламанша, съобщи Би Би Си, позовавайки се на френската брегова охрана.  През нощта патрулен кораб на британските военноморски сили е бил предупреден, че мигранти са паднали в морето край бреговете на Булон сюр Мер в Северна Франция. 63 души са били спасени,..

публикувано на 12.07.24 в 12:37

Депутатите ще получават заплати и ще ползват служебни коли по време на кампания

Депутатите отхвърлиха предложението в Правилника за дейността и организацията на НС да бъде записано, че по време на предизборната кампания народните представители няма да получават заплати и няма да могат да ползват служебни автомобили на парламента. То беше направено от трима депутати от разпадналата се група на "Величие" - Виктория Василева,..

публикувано на 12.07.24 в 12:33

Вече се продават билети на Централна гара в София

Заради технологичен проблем на билетите каси на Централната жп гара в София временно билети за пътуване не са се издавали, съобщиха от Компанията.  Пак проблем: Спряха продажбата на билети на Централната жп гара в София Проблемът е възникнал в началото на работния ден, като пътниците са били насочвани да закупуват билети онлайн или..

публикувано на 12.07.24 в 12:17

Три пожара гасят служители на Югозападното държавно предприятие. Единият е в РСМ

Три горски пожара на територията на областите Благоевград и Кюстендил гасят служители на Югозападното държавно предприятие. Единият от тях е на територията на Република Северна Македония, близо до границата. Служители на държавното горско стопанство в Петрич са получили сигнал за голям горски пожар , който бушува на територията на Северна..

публикувано на 12.07.24 в 11:45
Илиана Иванова

Еврокомисарят Илиана Иванова: Честата смяна на правителства не дава добър сигнал към Европа

Честата смяна на правителства не дава добър сигнал към европейските партньори. Това каза за БНТ комисарят по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта в Европейската комисия Илиана Иванова . "Важно е да стоим стабилно и да вдъхваме доверие у нашите европейски партньори. Последният конвергентен доклад показа, че..

публикувано на 12.07.24 в 11:22

С протестно автошествие почетоха паметта на загиналите в катастрофата край с. Кесарево

Близо 40 таксиметрови автомобила се включиха в протестно автошествие тази сутрин през Велико Търново, Арбанаси до гробищния парк в Горна Оряховица, за да изпратят таксиметровия шофьор Огнян Георгиев и неговия брат, които загинаха при катастрофата в началото на тази седмица на главния път София – Варна при стражишкото село Кесарево. Катастрофата беше..

публикувано на 12.07.24 в 11:13
Централна гара София

Пак проблем: Спряха продажбата на билети на Централната жп гара в София

На Централната жп гара в София не се продават билети. Проверка на репортер на БНР показа, че продажбата е спряна заради софтуерен проблем.  Служители на гарата твърдят, че временно не се издават билети за влаковете в цялата страна. Пътниците са посъветвани да си купят билет във влака или пък онлайн.

публикувано на 12.07.24 в 11:08