Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Дидо Герасимов: Това е човешки порив да помогнеш на ближния, не престиж или пиар

10 русенци са отличени с награда "Героите на децата на Украйна"

Стамен Белчев: Когато бежанците са на вратата ти, трябва да проявиш човещина

Снимка: Ася Пенчева

Национална мрежа за децата за 12-а поредна година ще връчи наградите "Златна ябълка", с които се отличават личности, организации и институции, които с работата си са допринесли за защита правата на децата и за подобряване на тяхното благосъстояние.

Наградите "Златна ябълка" търсят героите на децата, които разбират, че децата имат нужда от специално внимание и подкрепа. Тази година обаче вече бяха обявени наградите "Героите на децата на Украйна". От общо 24-ма наградени 10 са русенци.

Ирина Стоянова, Евгени Недев, Йоана Терзиева, Виктор Стоянов, Наталия Вангелова, Олга Пенчева, Стамен Белчев, Весела Михова, Ани и Деян Господинови са носителите на специалната награда "Герои на децата на Украйна".

Как и защо те влизат в това приключение, вместо да останат пред телевизорите и да пишат в мрежата коментари, разказва репортажът на Ася Пенчева в предаването "Хоризонт до обед".

Всичко започва със създаването на групата "Русе помага на Украйна".

"На 26-и направихме групата "Русе помага на Украйна". От 26-и февруари Русе помага на Украйна, хората помагат на хората", казва пред БНР Ирина Стоянова, един от администраторите на групата.

Паралелно с организацията по посрещането, било необходимо място, където да се събират дарения и да се правят срещи с украинците - да им се разясняват правата, да им се помага - материално и психологически.

Малката пекарна на хабитатите Дидо и Ани Герасимови се оказала точното място.

"Това е чисто човешки порив да помогнеш на ближния, който има нужда. Не става дума за престиж или пиар. Ние помагахме чистосърдечно", споделя Дидо Герасимов и допълва, че бежанците възприемали мястото като "Украйна таун" или "Малката Украйна".

"Продължаваме да помагаме с каквото можем. Все още приемаме помощи, но ги прехвърляме към "Каритас".

Според Дидо всякакви хора откликват на призивите да се попълват резервите от провизии. Идвали дори пенсионери, които искали да дарят последните се средства.

"Което показва, че в България има много хора с големи сърца, които успяват да надскочат дребнотемието и не идват при нас с репликата – какво направихте за българските пенсионери, а идват да дарят."

Ани Герасимова отбелязва интересни кулинарни различия между българите и украинците – например широко застъпената в тяхната кухня елда и непознатите за тях боб и леща, които дарявали русенци, пиенето на много черен чай, дори от децата, консумацията на много риба.

"В голямата си част хората бяха много смирени и много благодарни за всичко, което правим за тях."

От началото на войната Стамен Белчев, който е част от екипа на "Европа Директно" в Русе, е на първа линия денонощно. Организира логистика, настаняване и е сред онези хора, които правят първия приемателен и подкрепителен център на ЖП гарата в Русе. Там, където липсват институциите и властите – държавни и местни, са Стамен и другите доброволци. Сега той продължава да подкрепя настанените в Русе украински семейства и е Герой на децата.

"Трудно ми е да си представя какво е да бягаш от война и никога не искам да съм свидетел на нещо такова. Човешки дълг е да помогнеш на хора, които бягат от война и когато те са на твоята врата, да проявиш човещина и да им помогнеш", изтъква Стамен Белчев.

Украинските граждани, които останаха в Русе, все още получават подкрепа. Мнозина започнаха работа, учат български език в библиотеката, спортуват, плащат свободен наем и не спират да казват сърдечно на украински - дякую!

Чуйте повече за добрите дела на русенци в звуковия файл. 
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Инициативата

Мечтата да бъдеш щастлив човек

Президентската инициатива „Подкрепи една мечта“ помага на младежи, отгледани в социални институции да си намерят работа след като завършат училище или да продължат обучението си в университет или професионален колеж. Всяка година Администрацията на президента организира и дарителска кампания, а през есента се отпуска еднократна стипендия..

публикувано на 06.07.22 в 11:55

Ако жълтите павета можеха да говорят...

Учените се питат дали това е пътят към Атлантида, дали пък наистина не е пътят на Дороти, признават колко е странна и необичайна гледката и заключават – въпреки че са под водите на Хаваи, се чувстват като археолози на Везувий.   Най-вероятно идеалните 90-градусови пукнатини, които изключително много приличат на павета, са се образували от..

публикувано на 03.07.22 в 16:58
Павел и Албена Благев

Павел и Албена Благев - да покориш Килиманджаро на 65

"Приключенията започнаха преди повече от 30 години. Бяхме много млади, с деца и решихме да си потърсим щастието. Животът и тогава не беше труден, но решихме, че имаме сили и искаме да видим какво друго можем да постигнем в света. Пътят ни отведе към САЩ и там успяхме да се реализираме в професията си и да отгледаме децата си, родени в..

публикувано на 30.06.22 в 11:28
Петър Стоянович

Проф. Петър Стоянович: Най-интересната част от историята е в личния разказ

"Най-интересната част от историята е в малкия разказ, в личния разказ, в тази моментна фотография на епохата, написана с думи, която дава на читателя и на изследователя изключителен контекст, от който той разбира много повече. Разбира начина на живот, степента на цивилизованост, проникването на европейското и на културата в другия край на континента"...

публикувано на 29.06.22 в 18:10
Михаела Пъдева - художник

Михаела Пъдева: За художника всичко е възможно

Гост в рубриката "Горещи сърца" е художникът Михаела Пъдева. Фамилията е наследила от пра-дядо й, който от чирак в ковачница става занаятчия и дори депутат във Великото народно събрание. "Този, който е дал това име - Пъдева, с което не е лесно сам да свикнеш, защото е малко майтапско, е следния: Един пра-дядо, който бил мъничък сирак,..

публикувано на 26.06.22 в 06:35

На училище за русалки

"Тя е подводен модел, активист и има различни каузи. Има много красиви видеа как плува в океани с китове и акули. Гмурка се до потопени кораби. Може би това ми е останало най-ярко като образ в главата. Първия път, в който установих, че човешко същество може да се преобрази в русалка, са точно тези видеа. Това си остава и моя мечта – в някакъв..

публикувано на 24.06.22 в 15:39

В пограничните странджански села срещите с мигранти са ежедневие

Със затопляне на времето се засилва и миграционният натиск по българо-турската граница . В страната ни влизат нелегално групи от по 20-30 млади мъже от Афганистан, Ирак, Мароко, Тунис, Алжир и Сирия. Жителите на пограничните села се срещат с пришълците ежедневно, дават им храна, вода и дрехи. Странджанското село Богданово е на 5..

публикувано на 23.06.22 в 11:39