Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четворната коалиция обсъди антиинфлационните мерки, ИТН и ДБ на различни позиции

| обновено на 18.05.22 в 00:25
В МС тази вечер се проведе Коалиционен съвет. На снимката: Владислав Панев, Мартин Димитров.
Снимка: БГНЕС

Близо 4 часа продължи Коалиционният съвет на четирите управляващи формации. На него бяха обсъдени предложенията за мерки срещу растящата инфлация. От свои източници от управляващата коалиция БНР научи, че на брифинг в 10:00 часа в сряда в Министерския съвет ще бъде оповестено за какво е постигнато съгласие. 

По време на съвета протестиращи, водени от отец Дионисий, блокираха за няколко минути автомобилното движение около сградата на правителството. Чуха се викове "Оставка"  и призиви за "съд и затвор". 

Със заявки, че и тази вечер не се очаква окончателно решение по пакета антиинфлационни мерки, на влизане пред медиите говориха представители на две от политическите сили във властта - "Има такъв народ" и "Демократична България".

От казаното обаче стана ясно, че искрите в управляващата коалиция не са потушени.

От ИТН отново повториха твърдението на лидера си Слави Трифонов, че в кабинета има вицепремиер, който е бил началник на кабинет в правителството на ГЕРБ. Те са възмутени и че от "Продължаваме промяната" не са обсъдили с тях анонсираните в началото на седмицата 14 мерки за 2 млрд. лева:

"За съжаление, нито са били обсъждани с нас, нито сме ги разисквали, което според нас е неморално", каза Станислав Балабанов.

На срещата "Има такъв народ" влязоха със свои предложения за  11 антикризисни мерки. Сред тях - намаляване на ДДС за газ, ток, парно и вода на 5 процента за средно потребеното през миналата година количество, 5 процента ДДС за родните производители на плодове и зеленчуци, както и за книги, и нулева ставка на ДДС за производството на хляб и хлебни изделия.

Любомир Каримански подчерта, че най-много държат на въвеждане на необлагаем минимум от 500 лева, като не приемат ръст на пенсиите от 21 процента при минимална пенсия от 450 лева:

"От нашите предложения мисля, че необлагаемият минимум е съществено важно. За пенсиите съм категорично против да се сплесква прагът между минималната и средната пенсия. Как си представяте хора, които искат да се осигуряват, за да получават средна пенсия от 480 лева, и минималната да стане 450. Къде да е принципът на солидарност, той се губи", коментира Каримански.

От "Демократична България" обаче определиха като проинфлационна мярката от 500 лева необлагаем минимум и посочиха, че размерът е дискусионен.

Против са диференцираните ставки на стоки, които не са на регулирани цени, като хляба и книгите например, тъй като според тях няма да са ефективни. 

Владислав Панев за приоритетите на "Демократична България":

"За нас е важно е да има намаление на ДДС върху регулираните цени, каквито са парното и газа, защото това автоматично означава по-ниски цени за крайните потребители. Важно е мерките да бъдат насочени правилно, тоест от компенсации да не се възползват хора или бизнеси, които нямат нужда ат тях".

От "Демократична България" настояват и за намаляване на лихвата за забавени плащания, увеличаване на прага за регистрация по ДДС на 100 хил. лв. и 9 % ДДС за парното, газа и електроенергията.

Тепърва обсъдените тази вечер мерки ще бъдат дискутирани в отделните формации.

По-рано днес зам.-председателят на БСП Георги Свиленски заяви, че от 1 юли пенсиите  ще бъдат индексирани с 21%:

"Всичко е въпрос на сметките, които ще представи днес финансовият министър. Радваме се, че голямата част от тези скъпоструващи мерки наистина намират подкрепа, намират и финансово обезпечение в рамките на тези два милиарда лева", каза Свиленски.

Същевременно националната статистика отчете годишна инфлация от над 14% и месечна от близо 3 на сто. Най-голямо е увеличението при хранителните продукти, дрехите, обувките и транспорта.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Операция по спасяване на мигранти източно от Кипър.

Конференция ще търси решение на пролема с прииждащите в Кипър сирийски мигранти

Увеличаващите се потоци сирийски мигранти от Ливан към Кипър и необходимите действия на ЕС за спирането им ще бъдат обсъдени на провеждащата се в Испания конференция на председателите на парламентите на страните-членки на Евросъюза. Въпросът за непропорционалната тежест на миграцията върху Кипър ще бъде повдигнат от председателя на неговия парламент..

публикувано на 20.04.24 в 04:36

Украйна и Русия с интензивна размяна на удари през нощта

Мъж и жена са загинали в руската Белгородска област при атака на украински дронове, съобщава губернаторът Вячеслав Гладков. Пуснатите от бепилотните апарати взривни устройства са подпалили къща в едно от селата. В друго село в района още една машина е паднала без да се взриви, като е нанесла минимални щети по жилищен дом.  В Калужка област при..

публикувано на 20.04.24 в 04:26

Великобритания може да спре помощите за тези, които отказват работа повече от година

Британският премиер Риши Сунак обеща да спре социалните помощи на онези, които са годни за работа, но не са приели предложения до 12 месеца. Очертавайки плановете си за реформиране на системата за социално подпомагане, ако консерваторите спечелят следващите общи избори, Риши Сунак каза, че „подкрепата за безработица трябва да бъде предпазна мрежа и никога..

публикувано на 20.04.24 в 04:19

Президентът на Грузия: Русия води хибридна война срещу присъединяването на страната в ЕС

Русия води хибридна война, целяща да принуди Грузия обратно в орбитата на Кремъл и да унищожи надеждите й за присъединяване към Европейския съюз, заяви президентът на страната Саломе Зурабишвили в интервю за вестник „Таймс“. Саломе Зурабишвили твърди, че управляващата в страната партия „Грузинска мечта“ и нейният основател-милиардер, са..

публикувано на 20.04.24 в 03:48

Български автобус катастрофира в Турция, 11 души са ранени

11 души бяха ранени, след като автобус с българска регистрация се преобърна в Турция. Състоянието на двама от пострадалите е тежко. Автобусът излязъл от платното, ударил се в дърво и се преобърнал край градчето Каваклъ в област Къркларели. В превозното срество е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.  Единият от сънародниците..

публикувано на 20.04.24 в 01:20

Министър Тодоров откри Българския павилион на Венецианското биенале

Министърът на културата Найден Тодоров откри тази вечер Българския павилион, с който страната ни участва в 60-ото издание на Венецианското биенале за изкуство. Това съобщиха от Министерството на културата. В международния форум България се представя с проекта "Съседите"- мултимедийна и интерактивна инсталация за премълчаните и избледнели..

публикувано на 19.04.24 в 22:54

Армения и Азербайджан с важна стъпка към постигането на траен мир

Армения и Азербайджан направиха важна стъпка към постигането на траен мир помежду си. Арменската страна се е съгласила да отстъпи на азерската четири гранични села - договореност, която от Ереван определиха като "значима", а от Баку като "историческа". Граничният спор между двете страни датира още от разпадането на Съветския съюз преди..

публикувано на 19.04.24 в 22:52