Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марио Нава: България се справя добре с бежанската вълна от Украйна

Снимка: Даниела Костова

България се справя добре с бежанската вълна от Украйна, заяви в интервю за БНР Марио Нава, ръководител на дирекция "Реформи" в Европейската комисия.

Нава посети България, за да обсъди ситуацията с бежанската вълна, Плана за възстановяване и устойчивост и енергийната диверсификация.

Все още има много работа пред България, коментира той в предаването "12+3".

"Това е ужасяваща човешка трагедия, когато хората напускат домовете, къщите и родната си земя. Европейският съюз успя да реагира много бързо на ситуацията и да гарантира временно пребиваване на хората, с което отвори възможностите им и гарантира правата им. Позволихме гъвкавост, опростяване на правилата и пренасочване на средства от страна на държавите – членки, за да може да се справят със ситуацията. Що се отнася до техническата помощ, за която питате, веднага се свързахме със страните специално, за да може те да започнат интеграцията на бежанците на пазара на труда и в образователната система. Възрастовият профил на повечето от тях е такъв, че е необходима работа именно в тези сфери. Тава е много важен многонационален проект, който страните могат да прилагат. Вчера сутринта имах среща с множество министри и подчертах, че възможността за кандидатстване остава отворена".

Как ви изглежда реакцията на България на ситуацията? Много хора твърдят, че правителството не се справя с нея.

Не мога да давам оценка на България, тъй като ми трябва много повече информация. Това, което мога да кажа, е, че тази човешка трагедия накара много от страните да реагират бързо и те солидарността бе в основата на тяхната реакция. При различните държави отговорът бе различен – настаниха ги или в хотелите, или в библиотеки и където могат. Реакцията е спрямо броя на бежанците, които пристигат. Това е нова ситуация за нас. Европа знае как да се справи с миграцията. Като се има предвид колко голяма предизвикателство е това, вие се справяте доста добре.

Вие сте тук и заради плана за възстановяване и устойчивост. Какво научихте от срещите си с министрите?

Научих, че има решителност за провеждането на сериозни реформи. Доказателство за това намираме в Плана за възстановяване и устойчивост, който наскоро бе одобрен и от Комисията и от Съвета. В момента се работи по оперативните договорености. При срещата ми със заместник-министър на финансите коментирахме хоризонталните въпроси и подкрепа в общ план – например, за контрол, одит и мониторинг. Работи се по проекти в различни сфери – транспорт, здравеопазване, енергетика и така нататък.

Планът наистина получи одобрение, но въпросът е какво следва?

Следват именно оперативните договорености, от които зависи последващото приложение на плана. Струва ми се, че вашите слушатели ще получават много информация по темата в следващите месеци, защото процесът наистина е много важен. Вече 11 държави преминаха през него. Веднъж, когато тези оперативни договорености са готови, следва прякото приложение и провеждането на реформите. 

Какви предизвикателства виждате?

Има общи предизвикателства пред всички страни. България се справя много добре с две от тях – със зеления и с дигиталния преход. Разбира се, България не може да избяга от факта, че зеленият преход съвпада с момента, когато ние бързо се опитваме да се „откачим“ от изкопаемите горива. По този начин можем да улучим два заека с един куршум, защото със сигурност ще се подобри конкурентоспособността. Има и други предизвикателства – например в публичната администрация. Това, което обаче е изключително важно и искам да го подчертая, е, че България не е сама в провеждането на тези реформи. Европейската комисия е тук, за да помогне. Да, България подписа този план и е неин ангажимент да го приложи, но Комисията може да помогне. Има го и опитът на останалите страни – членки и той може да се окаже много полезен.

Една от тях е енергийната диверсификация. Войната в Украйна направи тази задача спешна. Как оценявате усилията на българското правителство и резултата от тях?

Мисля, че диверсификацията на енергийните източници е добър принцип. При тези обстоятелства тя не е просто принцип, но и необходимост. Това е много важна оперативна стратегия на правителството и тя трябва да бъде проведена в координация със съседните държави. Необходимо е да се използва целият наличен инструментариум. Тази седмица е много важна, защото Европейската комисия одобри плана REPowerEU, които цели премахването на зависимостта от руските изкопаеми горива.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Русия засилва бомбардировките по жп инфраструктурата на Украйна в подготовка за офанзива

Русия засилва бомбардировките по железопътната инфраструктура на Украйна в подготовка за голяма офанзива, твърди източник от украинските служби пред агенция Франс прес.  На въздушни удари днес бяха подложени и разположените до руската граница области Харков и Суми.  Песков: Русия ще разшири "буферната зона" в Украйна, ако САЩ доставят на Киев..

публикувано на 26.04.24 в 18:07

"Хамас" отхвърли призива на 18 страни да освободи израелските заложници

Палестинската групировка "Хамас" разкритикува вчерашния призив на 18 държави, сред които САЩ, Великобритания, Германия, Испания, Полша и България, да освободи всички заложници, държани от групировката в Газа вече повече от 200 дни като начин да се сложи край на кризата в палестинския анклав. В изявлението на групировката се посочва, че..

публикувано на 26.04.24 в 17:53
Доц. Атанас Мангъров

Доц. Атанас Мангъров: В това положение сме, защото новата ваксина срещу коклюш е краткотрайна

Пресилено е обявяването на епидемия от коклюш, защото не се е покрил нито един от критериите. Причината да сме в това положение е, че новата ваксина не е лоша, с по-малки странични действия , но е краткотрайна - за 4-5 години.  Това коментира доц. д-р Атанас Мангъров, специалист по инфекциозни болести и педиатър, в интервю пред БНР...

публикувано на 26.04.24 в 17:51

Допълнителни 20 млн. лв. за МВР опусна служебният кабинет

Служебното правителство одобри допълнителни разходи по бюджета на вътрешното министерство за тази година.  Средствата в размер на 20 милиона лева са за текущи ремонти на сгради в системата на МВР. Парите са извън одобрените по-рано 200 милиона лева за министерства и ведомства.  Окончателно депутатите увеличиха заплатите на военните средно с 30%..

публикувано на 26.04.24 в 17:39

Ще изкупуват кюстендилските череши

Череши с размер до 24 мм в диаметър ще се изкупуват в предстоящата след месец кампания. Това беше обявено на среща с производители, преработватели и изкупвачи, организирана от Община Кюстендил.  Такова е изискването на преработвателните предприятия у нас и в чужбина - по-дребните се търсят. Ще се вземат мерки срещу внос на череши от Турция и..

публикувано на 26.04.24 в 17:35
Микола Солски

Украинският агроминистър плати 2 млн. долара гаранция, продължава да изпълнява задълженията си

Украинският министър на аграрната политика и прехраната Микола Солски е платил гаранцията от близо 2 млн. долара, след като беше задържан по обвинения в корупция.  "Той е освободен от ареста и продължава да изпълнява задълженията си като министър", съобщиха от министерството на аграрната политика и храните на Украйна.  Съд разпореди арест на..

публикувано на 26.04.24 в 17:06

Избирателните секции в община Кюстендил ще са с една по-малко

Избирателните секции в Община Кюстендил ще са 112 - с една по-малко, сравнено с местния вот през октомври миналата година, казаха от администрацията.  Избирателните списъци вече са поставени пред помещенията, където ще се гласува, в тях са и около 13 000 с двойно гражданство, предимно от РСМ, които са с двете си имена.  Секциите ще са с..

публикувано на 26.04.24 в 17:05