Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Юруков за режисьорския си дебют, музиката на групата "Терпентина" и любовта към творчеството на Димитър Воев

Филмът "До последния каприз" разказва историята на виртуозен цигулар и жертвата към съвършенството

Премиерата на  "До последния каприз" е на 26 май, а от 27 май тръгва по кината в страната.

 Сюжетът на филма разказва историята на световноизвестен цигулар от български произход, който отдавна е напуснал България и целия си живот е посветил на усъвършенстването. Макар и стигнал до висините на световната сцена, той осъзнава, че не може да достигне пълното съвършенство,  защото то е утопия.

"Нашият цигулар решава да отиде в едно малко село в България, където да се посвети до края на живота на това да изпълнява с перфектност  24-те каприза на  Паганини -  едно от най-трудните произведения, оставени в наследство от цигуларя. Там той се среща с две момчета от селото, както и с местния даскал. Съдбите им се преплитат, а този цигулар се превръща в едно вдъхновение и алтернатива за децата. Случва се мистериозна смърт, която поставя началото на редица разследвания от криминален и философски характер, както и чисто житейски.", казва Иван Юруков за дебюта си като режисьор в пълнометражното кино. 

Иван Юруков

"В основата беше важно да се съпостави тази агресия, на която всички сме свидетели и се инспирира отвсякъде, тази агресия, която по някакъв много безвъзвратен начин се имплантира в децата и сякаш приемаме тази агресия като даденост. От другата страна стои ролята на изкуството, на артиста в днешния ден. Като средства използвахме цигулката като инструмент за самоусъвършенстване и револвер като инструмент за доминиране."

Май месец се оказва пълен със съвпадения и символи за Иван Юруков. На 27 май, когато "До последния каприз" тръгва по кината, актьорът има рожден ден. Преди премиерата на филма му предстоят и важни събития, свързани с музиката, която той и групата му "Терпентина" създават.

"От дете музиката ми е мечта. Да свиря, да пиша музика,  поезия. И ето, че сега това нещо можехме да го реализираме с музикантите от „Терпентина“ – Стоян Младенов, който също е актьор и свири брилянтно на цигулка, Николай Димитров, който играе в театър "София" и е на барабаните, Мартин Стоянов – пиано и Петко Славов, който свири на бас. В групата присъства и Стоян Бошкилов, който е и художник. С него се познаваме отдавна и заедно започнахме работа по музиката на „Терпентина“. "

 На 19 май групата ще представи част  предстоящия си  албум „Носталгия“. Премиера на видеото към песента "Дъб вековен"


На 25 май зрителите ще могат да гледат  "Част от колекция" - театрално-музикален пърформанс по текстове на Димитър Воев. Драматизацията и постановката са на Иван Юруков, а аранжиментите на музиката към спектакъла са на "Терпентина".


"Израснал съм с музиката на „Нова генерация“, но никога не съм познавал семейството на Воев, докато в един момент работата по текста на представлението ни сближи. Те бяха  първите зрители на спектакъла. Не можехме да си позволим да направим нещо, което не е одобрено от най-близките му. Спомням си, че буквално преди да ни види публика, брат му Мони Воев дойде да ни гледа сам и той недвусмислено ни даде да разберем, че сме направили нещо хубаво и най-вече сме запазили духа на Димитър Воев, което беше и целта.", казва Иван Юруков.


По публикацията работи: Радослава Топалова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Николай Захариев: Д-р Илиев искаше духът на джаз фестивала да се доближи до този в Монтрьо

Идеята на д-р Илиев беше фестивалът в Банско (сега в Боровец) като дух да се доближава до този в Монтрьо. Това е много висока топка . Това каза пред БНР Николай Захариев, музикален директор на международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев". Вече трета година фестивалът се провежда в планинския курорт Боровец. Захариев е дългогодишен музикален..

публикувано на 22.07.24 в 10:00

Виктория Бешлийска: "Нишка" е роман за изследването на женската сила

Сила.  Това е думата, която обединява седемте героини в новия роман на Виктория Бешлийска – "Нишка" . Женската сила като совалка на стан свързва съдбите на Скарлада, Ана, Зорка, Дана, Ружа, Мария и Йова. Няколко смели български жени, които принадлежат на различни времеви периоди.  Седем жени – дъщери, съпруги, майки, носещи отговорност..

публикувано на 22.07.24 в 09:10

Изключителен успех и престижни награди от 31-я Международен конкурс на ЮНЕСКО във Франция за деца от арт школа „Колорит“

Броени дни остават до откриването на Олимпийските игри в Париж. Но преди да бъде запален олимпийския огън в Париж на 26 юли, 4 500 деца и младежи от цял свят участваха в конкурса на  ЮНЕСКО на тема „Олимпийските игри от древна Гърция до съвременните игри. Спортни таланти със споделени ценности“. Изключителен успех и престижни награди заслужиха  деца..

публикувано на 21.07.24 в 05:33
Людмила Данова

Доброто винаги тържествува в разказите на Людмила Данова

"Вещица беше Виола" е един много интересен и полезен сборник с разкази на писателката Людмила Данова. Разказите в преобладаващата част не са необичайни, не са езотерика, но са почерпени от действителни случаи и събрани в образа на Виола - гадателка, лечителка, билкарка, която има мисията да помага на хората и иска, и Бог й дава шанса да остави..

публикувано на 21.07.24 в 04:38
Концерт от „Дни на класиката“ в Балчик през 2023 г.

"Дни на класиката" в Балчик ще се проведат за 15-и път

Петнадесетото издание на музикалния фестивал "Дни на класиката" започва на 20 юли, събота , в Балчик.  Тази година в центъра на вниманието е клавирната музика, защото Община Балчик се сдоби с два нови рояла . Средствата за тях бяха събирани в дългогодишна кампания, която започна през 2017 г.  Големият концертен роял пристигна през есента на..

публикувано на 18.07.24 в 17:04
 Проф. Ваня Добрева

Ваня Добрева: Когато човек се докосне до света на Александър Божинов, разбира, че животът е усмивка

Темата за историята като шарж, през живота и творчеството на родоначалника на българската карикатура Александър Божинов представяме в "Нощен хоризонт" с проф. Ваня Добрева . С нея говорим за човека, който положи основите на политическата карикатура в България и остави незаличима следа в историята на нашата култура.  Самият Александър Божинов..

публикувано на 16.07.24 в 12:17

Изтича срокът за българското предложение за "Оскар"

До 18 юли ще се приемат номинации кой филм да е българското предложение за "Оскар", съобщават от Министерството на културата. На какви критерии трябва да отговаря националното предложение? Съгласно правилата на Американската филмова академия в категорията за международен филм право да участват имат анимационни, документални и игрални..

публикувано на 14.07.24 в 08:46