Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Мое задължение и отговорност на първо място е да защитавам родината си, но и да преподавам и образовам"

Фьодор Шандир - единственият професор на фронта в Украйна

Мечтата е нещо свято, не може да бъде открадната, вярва преподавателят, който не губи надеждата си за мир

Фьодор Шандир
Снимка: Личен архив

Една снимка, която показва и казва много. Доста повече и доста по-различно като усещане в сравнение с това, което сме свикнали да виждаме през последните месеци. Кадър от войната в Украйна, но не показващ насилие и противопоставяне, а наука, заради която оръдията замлъкват... поне за 90 минути, колкото продължава една лекция и поне на едно място...

Снимката е на Фьодор Шандир - с униформа, автомат и каска, седнал в окопа, води онлайн лекция. Фьодор е единственият професор, който се сражава в украинската армия. В момента той се сражава в Източна Украйна – в Изюмския регион в Донецка област.

46-годишният Фьодор има жена и четири деца - две момчета и две момичета. От 27 години преподава в Ужгородския национален университет в Киев. В момента оглавява департамента по социология и социални науки в университета.

Фьодор Шандир  Снимка: Личен архив

Кога и как е направена снимката, на която преподава?

"Снимката е направена сутринта, в 8 ч. на 2 май. Бях по време на онлайн занятие с моите студенти, като конкретно имахме лекция по "Въведение в туризма", говорихме за създаването на туристически продукт", споделя Фьодор Шандир в интервю за предаването "Изотопия".

"Водя лекции само два пъти в седмицата - понеделник и вторник. Всяка от тях продължава 90 минути. В дните, когато нямам занятия - ставам в 6 сутринта и след като получа заповеди от командването, се насочвам към бойната линия, според това което имам като задача."

Как се прави изборът да продължиш да преподаваш, докато воюваш?

"Моето задължение и отговорност на първо място е да защитавам родината си. В същото време имам отговорност да преподавам, да образовам. Именно затова комбинирам тези две дейности. Лекциите, които водя, са на доста специализирани теми. Няма кой да ме замести. Няма професор или друг преподавател, който да може да преподава тези специализирани предмети."

Украински бойци на позиция в района на Донецк  Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Общо 17 преподаватели от моя университет, също и студенти, са част от украинската армия и се сражават. Аз обаче съм единственият професор в армията, другите са асистенти и доценти. Министерство на образованието на Украйна съобщи официално вчера, че аз съм единственият професор в украинската армия и който е на фронта", допълва Фьодор Шандир. 

"Студентите ми не знаеха, че съм се присъединил към армията, защото по принцип водя лекциите онлайн. Заради ситуацията с ковид бяхме принудени да минем на този вид обучение. Така че аз водя занятията си така отпреди руската агресия в Украйна и продължих след нейното начало." 

Донецк, Украйна    Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Наскоро по време на една моя лекция бяхме заели позиции на фронтовата линия. Тогава наблизо имаше обстрел с касетъчни бомби. Студентите ме попитаха какъв е този шум, който се чува. Аз обърнах камерата и им показах какво се случва. Така те разбраха, че в момента съм част от украинската армия и че защитавам страната ни на фронта. Лекцията продължи въпреки бомбардировката, не я прекъснахме", разказва воюващият украински професор. 

"След като приключихме занятията, студентите ми останаха онлайн, защото искаха да разберат за избора, който съм направил. Аз им отговорих, че някой трябва да вземе нещата в ръце и да действа. Те ме разбраха."

Мариупол се превърна в един от символите в битката за Източна Украйна  Снимка: ЕПА/БГНЕС

Как човек поддържа духа си позитивен, когато гледа всеки ден смъртта в очите?

"След като видях зверствата, извършени в Буча, близо до Киев, това ми помогна да остана силен и мотивиран в тази битка. Моето семейство можеше да е на мястото на тези невинни жертви, които страдаха и се бориха там в Буча. Можеше да се случи на дъщеря ми или жена ми. По някакъв начин тази мисъл ме запазва силен и смел, за да продължа."

Гарата в Покровск, Донецка област, началото на май   Снимка: ЕПА/БГНЕС2022 г.

Чувства ли се Фьодор Шандир герой заради това, което прави?

"Чувствам се част от народ от герои. По същия начин, както българите са се били за своята независимост срещу Османската империя. Със сигурност e имало лидери, но цялата нация е била героична. Както българите тогава, така и украинците днес се защитават и се бият за своята независимост пред лицето на заплахата." 

"Някои от моите другари в армията слушаха въпросната лекция, по време на която беше направена снимката. Всъщност ме снима един от тях. Ако имат време, те слушат моите лекции, подкрепят ме и ми помагат с каквото могат. 

Мариупол, май 2022 г.  Снимка: ЕПА/БГНЕС

Какви ще бъдат Украйна и Русия след войната? Какво ще се случи като цяло с Европа?

"След края на войната Украйна ще е част от Европа и ще продължи да защитава европейските ценности. В момента Украйна е като заразено с коронавирус тяло. Този вирус се казва Русия. Единствената ваксинация, която получаваме, идва от Запада, включително и от България. Трябват ни още от тези ваксини, за да приключим с това, да преборим ковид и за да се възстановим след тази зараза. Това е единственият начин да се справим с този вирус бързо. В противен случай той ще се появи отново и ще зарази демокрацията и ще я разруши в целия свят." 

"Като социолог мога да кажа, че Украйна вече е победител в тази битка. Но ще отнеме време, за да се възстанови от заболяването и да се върне към нормален живот", не губи надежда Фьодор Шандир.

Бойци от милицията в Донецка област, май 2022 г.  Снимка: ЕПА/БГНЕС

По думите му Донбас и Крим трябва да се върнат "към тялото на Украйна", а вирусът – да се върне там, откъдето е дошъл.

Вярва ли, че може да има нормален живот след войната?

"Благодарение на лекциите, които водя, не съм прекъсвал нормалния си живот", отбелязва Фьодор.

Какво казва на онези, които са изгубили надежда? Какъв урок дава на тях?

"Тези, които са загубили надеждата си, трябва да открият своята мечта, своя стремеж. Мечтата е нещо свято, тя не може да бъде открадната. Всеки трябва да я има. Рано или късно ще има мир в Украйна, рано или късно ще се срещнем на Черно море, на плажа на Слънчев бряг и ще пием заедно ракия." 

"Искам много да благодаря на хората в България - да им кажа голямо "Благодаря!" за подкрепата, която ни оказвате. Искам да благодаря и на страната България, която въпреки натиска поддържа и подкрепя Украйна. Това не е само подкрепа за Украйна, а и за демокрацията. Защото България е била сърцето на демокрацията на Балканите и това остава така и до днес."

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Михаил Вешим

Михаил Вешим: Смисълът на живота е предаване на опита

Смисълът на живота е предаване на опита на едно поколение на следващото. Това каза пред БНР писателят Михаил Вешим, който представи в предаването "Хоризонт за вас" новата си книга "Стари хипари и нови разкази" . "Това са едни разкази, на които първото издание беше преди повече от 10 години, сега към тях съм добавил още един цикъл от 10-ина..

публикувано на 12.04.24 в 16:34

Ваня Тодорова: Да направим място, където всички да се чувстват щастливи

Човек, който работи с деца и си почива сред животни – така можем да представим Ваня Тодорова, гост в рубриката „Горещо сърце“. Тя е основател на конната база „Ахил“, разположена близо до София. Там Ваня развива конната терапия като вид рехабилитация за деца със специални потребности. Надява се, че това ще стане практика у нас, както вече е в..

публикувано на 07.04.24 в 06:45

Даме Стойков ръководи успешно Обединени спортни клубове "Локомотив София"

Как един спортен клуб може да възкръсне като феникс от пепелта? Или казано по друг начин - от едно старо игрище със сгурия... Това със сигурност знае председателят на Обединени спортни клубове "Локомотив София" Даме Стойков. Човек със забележителна спортна кариера. Дългогодишен състезател по джудо и самбо на „Локомотив“ София...

публикувано на 31.03.24 в 07:39
Бисерка Йовчева

Бисерка Йовчева - учителката, която се подписва под златните успехи на българчетата по информатика

"Математика е важна за много направления, всички високотехнологични постижения са базирани на математика и независимо, че напоследък говорим за изкуствен интелект и че компютрите могат да ни заменят, за да се стигне до тук, основата е в математика, каза в "Нощен Хоризонт" Бисерка Йовчева - учителката , която се подписва под златните успехи по..

публикувано на 30.03.24 в 15:59

Руската прокуратура поиска Алла Пугачова да бъде обявена за чуждестранен агент

Руската прокуратура поиска от Министерството на правосъдието да обяви Алла Пугачова, кралицата на съветската и руската естрадна музика, за "чуждестранен агент", съобщи държавната информационна агенция РИА, цитирана от Ройтерс.  74-годишната Алла Пугачова се премести да живее в Израел малко след инвазията на руския президент Владимир Путин в..

публикувано на 29.03.24 в 16:16
Пенко Господинов с наградата ИКАР в категорията

Проф. Пенко Господинов: Справихме се отлично с Ловешкия театър, а Иполит Воробянинов е герой от мой любим роман

"Нашата  интерпретация на образа на Иполит Воробянинов , която работехме заедно с целия екип, в основата на който стои режисьорът Дамян Тенев и моите прекрасни млади колеги от трупата на Ловешкия театър, се оказа  голямо предизвикателство , защото трябва да превърнеш един роман, който стои в основата на световната литература във сценично..

публикувано на 28.03.24 в 09:51

Иванка Бечева изследва историята на Карабунар

Днес гост в рубриката „Горещо сърце“ е  историкът Иванка Бечева от пазарджишкото село Карабунар.   Нейната изследователска страст е свързана с историята на родното й място.  През годините открива неизвестни до момента факти и документи, свързани с духовното и икономическото развитие на селото.  В една от книгите й „Карабунар, история..

публикувано на 24.03.24 в 07:20