Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В село Блъсковци се проведе празник на мекицата

Българки и чужденки, християнки и мюсюлманки се надпреварваха коя по-вкусни мекици ще направи

Празник на мекицата в село Блъсковци
Снимка: Здравка Маслянкова

Еленският балкан е предпочитано място за туризъм, заради прекрасната природа, но и заради гостоприемството на местните хора, които са и отлични кулинари. Какво е съботното утро без дъхави, топли мекици – най-обикновена сутрин, казват жените от село Блъсковци, които организираха празник на мекицата и събраха гости от близо и далече.
Снимка: Здравка Маслянкова
Село Блъсковци в Еленския балкан е център на десет махали с общо 90 жители. Възстановили си читалището, ремонтирали си черквата, организират си празници по всякакъв повод, за да са им по-леки делниците. Събираме се, опознаваме се, разказва на празника на мекицата кметският наместник на Блъсковци Катя Цветкова: 

Празник на шарената черга, празник на плодородието, храмовият празник, Трифон Зарезан, седянка. Нашата цел – да обединим хората от селата, да се опознаем. Жените, когато си споделяхме кой как прави мекиците, казаха – със содичка, с мая, с прясно мляко, с кисело мляко и най-важното – даже и да престоят за другия ден, не променят своя вкус и си остават мекички, пръхки.

Снимка: Здравка Маслянкова

Местните жени си имат тайни при приготвянето на мекици, а преди години тази закуска е била деликатес, спомня си детството една от майсторките на мекици в Блъсковци Илияна Иванова: 

На времето хората си произвеждаха хляба сами, до 1963-1964 година и хлябът се печеше един път в седмицата и ако ти направят една-две мекици – това беше лукс или една пърленка да я хвърлят в пещта. В мекицата слагам като пресея брашното, разтварям маята, слагам лъжичка сол, лъжичка захар, 2-3 лъжици олио, 5-6 лъжици кисело мляко и една чаена лъжичка хлебна сода. Хубаво е да се меси не в малък съд, а в широк съд, за да може после това тесто да го тупаш, да го въртиш в ръцете си, за да стане еластично, да стане хубаво, жилаво. След това може да се сложи в една найлонова торбичка с малко олио, може да се консумира цяла седмица, слагаш го в хладилника, то си втасва. Колкото повече стои, толкова по-хубаво става“.  

10 жени запретнаха ръкави, месиха, дърпаха, точиха, пържиха мекици, а фолклорните състави от община Елена се надпяваха и надиграваха.

Снимка:  Александра Гец

Българки и чужденки, християнки и мюсюлманки се надпреварваха коя по-вкусни мекици ще направи и раздаде на гостите на празника в Блъсковци:

Казвам се Александра Гец, правим, защото това е вкусно, това е привично за моя съпруг българин. Трябва по-рядко да правя мекички на съпруга ми, защото той е дебеличък, обаче правим, правим мекици, бухти, палачинки“.

Снимка: Сабрие Балабанова

Аз съм Сабрие Балабанова. Моето не е мекица, но е нещо по-добро от мекицата. Абсолютно същата консистенция като тестото за мекицата, но е по-течно и се разпъва с ръка и с вода задължително. Много често правя. Аз съм мюсюлманка и при нас при Байрама винаги се правят такива питки и винаги правя от тях. Научила съм ги от моята майка. Комшийката ме насочи да се включа, понеже каза: „Такива питки като твоите не съм яла“. И аз рискувах и се включих, дано не се изложа“.  

Красимира Дичева се казвам. Мекичките цвърчат, стават много вкусни, диетични. Мекицата става диетична като я изядеш и се повайкаш после три пъти, че не е трябвало да я ядеш. Не може една кльощава готвачка да ви направи хубава мекица. Моята рецепта е много любов. Имам три внучета и ги правя за тях с много любов. Някой път правя бухтенца. Скъпо е, но когато е за децата, не е скъпо да ви кажа. Гарнираме с еленско сирене, мед, шипков мармалад, който сама приготвям“.

Йорданка Пенева учи деца да месят мекици  Снимка: Здравка Маслянкова

Аз съм Йорданка Пенева. Начин на месене – това е тайната на тестото на мекиците, не толкова от съставките, които ще сложим в тестото, а в самия начин на месене. Тестото трябва да е меко, много меко, еластично. Много обичат децата, въпреки че това не е здравословна храна, но така или иначе ни сме отраснали с тези мекици. Моите внуци като дойдат първото, което им правя, са мекици, просто много ги обичат. Имаме малко разногласия с майките им, но в крайна сметка и те хапват“

„Защото са вкусни“, възкликна едно от децата

Празник на мекицата в село Блъсковци   Снимка: Здравка Маслянкова

Репортажа можете да чуете и в звуковия файл.
По публикацията работи: Радостина Билярска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Симеон Матев

Симеон Матев: От началото на годината валежите в пустинята са много повече, отколкото у нас

Валежите от началото на годината в пустинята са многократно повече, отколкото са в нашата страна.  Това съобщи пред БНР климатологът Симеон Матев. "Това е изненада. Има конспиративни теории какво се случва.  Чисто научно човек все още не може да предизвика такива валежи, каквито паднаха в Дубай.  Може да ги увеличи с 10-15%, но не и да..

публикувано на 18.04.24 в 17:35
Димитър Събев

Димитър Събев: Демографски планините ни са по-стабилни от равнините

В демографско положение  българските планини са по-стабилни от равнинните територии  на страната. Това заяви пред БНР гл. ас. Димитър Събев от Института за икономически изследвания при БАН, журналист, доктор по икономика, писател. Българските планини са много разнообразни. Между 30 и 60% от територията ни е планинска.  Ние сме планинска..

публикувано на 18.04.24 в 11:15

Конференция за хората с увреждания откроява пробойни в системата за подкрепа

Като държава отдавна сме поели ангажимента да спазваме Конвенцията за правата на хората с увреждания, които обаче продължават да бъдат изключвани и много често стават жертва на насилие . Това каза в интервю за БНР адвокат Анета Генова, основател на фондация "Кера", преди конференцията "Правата на хората с увреждания: защита от насилие,..

публикувано на 18.04.24 в 10:17
Д-р Явор Владимиров

Д-р Явор Владимиров: Асистираните репродукции са водещи с покачващ се успех всяка година

Желанието да станеш родител и това да имаш наследник е съвсем естествен човешки стремеж. Съвременният начин на живот обаче, дефинира много репродуктивни проблеми . Причините са различни, но трудностите в зачеването намират своето решение в асистираната репродукция. Много са хората, в чието семейство е проплакало бебе, именно с нейната..

публикувано на 17.04.24 в 08:41

Жертви на трафик на хора стават всички от 12 до 50 + годишна възраст

Трафикът на хора е зло, което засяга не само жертвите, но и техните семейства и близките им.  "Трафикът на хора е престъпление, което е близко до всеки един от нас, ако той не е информиран, не знае за какви индикатори да гледа, и въобще не знае как да се предпази, каза в "Нощен Хоризонт" Моника Николова, директор на Фондация "А 21" . Моника..

публикувано на 16.04.24 в 12:39

Общественият съвет към ЦИК с редица мерки за прозрачност на вота 2 в 1

Общественият съвет към ЦИК излезе със становище, в което предлага редица мерки за прозрачност и подобряване на организацията на изборите 2 в 1 на 9 юни. Сред тях са достатъчно рано да се предадат необходимите елементи за удостоверяване на машините за гласуване на трите институции, посочени в Изборния кодекс, като се излъчва онлайн не само довереното..

публикувано на 15.04.24 в 09:19

Старт за Летище Балчик като приемна точка за малката авиация

Отварянето на Шенгенското въздушно пространство за България и Румъния беше отбелязано символично през изминалите почивни дни на Летище Балчик. Събитието беше организирано от пилотите на двете съседни страни и се проведе под надслов "Schengen check". Летище Балчик показа част от потенциала си през изминалата събота, приютявайки около 40 малки..

публикувано на 15.04.24 в 06:40