Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Олга Цоева и Мария Димова са запазили приятелството си от ученическите си години

Болградската гимназия
Снимка: METTA/Facebook - Болградская гимназия им. Г.С. Раковского

Много училищни приятелства продължават десетилетия след последния школски звънец. Дни преди Празника на българската просвета и култура ще ви разкажем за едно такова училищно приятелство, което започва в Болградската гимназия на Украйна и продължава в Русе.

В продължение на седем години Олга Цоева и Мария Димова седят една зад друга в клас, участват в едни и същи кръжоци, учат, пеят, танцуват и всяка година след завършването на училището се събират заедно с целия клас на среща. В Украйна, в техния Болград, в тяхната гимназия - Болградската.

Олга Цоева и Мария Димова казаха за БНР:

"В 5-ти клас ни събраха от различни училища, бяхме 16 души - три момчета и 13 момичета".

"Нашата паралелка беше физико- математическа. Нашето преподаване беше изцяло на руски. Ние се дипломирахме с украински език и литература".

Учителите толкова добре са подготвили Олга, че тя с лекота взема изпитите за специалност "Право" и се дипломира като юрист в Русенския университет. Маша продължава в Националния фармацевтичен университет в Харков, а после става управител на аптека в Одеса. С топлина си спомнят ученическите години в училището, в което децата се подбират предварително по отличен успех от цялата област. Това условие важи и днес в тази повече от 160-годишна гимназия.

"През август се навършиха 20 години, откакто завършихме нашата година".

Ами да - ще припомним някои от възпитаниците, записали имената си в историята - политиците Александър Малинов, Ангел Кънчев, Олимпи Панов, Димитър Греков, генералите Георги Тодоров, Данаил Николаев, Иван Колев и първия ректор на Софийския университет акад.Александър Теодоров-Балан. Болградската гимназия винаги е била българска гимназия.
Напоследък обаче се говорят други неща. Професор Дарина Григорова от Софийския университет "Свети Климент Охридски" каза в ефира на БНР:

"Българите в Украйна имат ограничения да говорят и да се учат на родния език".

Олга Цоева и Мария Димова отрекоха това твърдение:

"Вкъщи говорим на български".

"В Одеса като излезеш на автогарата чуваш български език, после руски и малко украински, никога не е имало проблем".

И понеже нямала сили да се противопостави на агресора, Олга решила да спаси от снарядите поне приятелката си от училище. И Маша дошла.

Приятелството на двете млади жени, започнало преди 30 години, се е съхранило и заради ценностите, в които ги е възпитала Болградската гимназия.

Повече можете да чуете в звуковия файл.
По публикацията работи: Радостина Билярска
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Инициативата

Мечтата да бъдеш щастлив човек

Президентската инициатива „Подкрепи една мечта“ помага на младежи, отгледани в социални институции да си намерят работа след като завършат училище или да продължат обучението си в университет или професионален колеж. Всяка година Администрацията на президента организира и дарителска кампания, а през есента се отпуска еднократна стипендия..

публикувано на 06.07.22 в 11:55

Ако жълтите павета можеха да говорят...

Учените се питат дали това е пътят към Атлантида, дали пък наистина не е пътят на Дороти, признават колко е странна и необичайна гледката и заключават – въпреки че са под водите на Хаваи, се чувстват като археолози на Везувий.   Най-вероятно идеалните 90-градусови пукнатини, които изключително много приличат на павета, са се образували от..

публикувано на 03.07.22 в 16:58
Павел и Албена Благев

Павел и Албена Благев - да покориш Килиманджаро на 65

"Приключенията започнаха преди повече от 30 години. Бяхме много млади, с деца и решихме да си потърсим щастието. Животът и тогава не беше труден, но решихме, че имаме сили и искаме да видим какво друго можем да постигнем в света. Пътят ни отведе към САЩ и там успяхме да се реализираме в професията си и да отгледаме децата си, родени в..

публикувано на 30.06.22 в 11:28
Петър Стоянович

Проф. Петър Стоянович: Най-интересната част от историята е в личния разказ

"Най-интересната част от историята е в малкия разказ, в личния разказ, в тази моментна фотография на епохата, написана с думи, която дава на читателя и на изследователя изключителен контекст, от който той разбира много повече. Разбира начина на живот, степента на цивилизованост, проникването на европейското и на културата в другия край на континента"...

публикувано на 29.06.22 в 18:10
Михаела Пъдева - художник

Михаела Пъдева: За художника всичко е възможно

Гост в рубриката "Горещи сърца" е художникът Михаела Пъдева. Фамилията е наследила от пра-дядо й, който от чирак в ковачница става занаятчия и дори депутат във Великото народно събрание. "Този, който е дал това име - Пъдева, с което не е лесно сам да свикнеш, защото е малко майтапско, е следния: Един пра-дядо, който бил мъничък сирак,..

публикувано на 26.06.22 в 06:35

На училище за русалки

"Тя е подводен модел, активист и има различни каузи. Има много красиви видеа как плува в океани с китове и акули. Гмурка се до потопени кораби. Може би това ми е останало най-ярко като образ в главата. Първия път, в който установих, че човешко същество може да се преобрази в русалка, са точно тези видеа. Това си остава и моя мечта – в някакъв..

публикувано на 24.06.22 в 15:39

В пограничните странджански села срещите с мигранти са ежедневие

Със затопляне на времето се засилва и миграционният натиск по българо-турската граница . В страната ни влизат нелегално групи от по 20-30 млади мъже от Афганистан, Ирак, Мароко, Тунис, Алжир и Сирия. Жителите на пограничните села се срещат с пришълците ежедневно, дават им храна, вода и дрехи. Странджанското село Богданово е на 5..

публикувано на 23.06.22 в 11:39