Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Улица на буквите“ организираха във Велико Търново

На Самоводската чаршия можете да откриете интерсни книги и сувенири

„Улица на буквите“ във Велико Търново
Снимка: Здравка Маслянкова

Чаршията на занаятчиите във Велико Търново се превърна в улица на буквите. Инициативата е на сдружение „Самоводска чаршия“ и се провежда за първи път. Пред работилниците и дюкяните на майсторите са поставени големи букви, от които посетителите трябва да разгадаят какво е посланието и ще получат подарък. На площада до къщата-музей на Емилиян Станев на чаршията своите последни заглавия представят няколко български издателства.
„Улица на буквите“ във Велико Търново     Снимка: Здравка Маслянкова
Глъчката от туристи и посетители на Самоводската чаршия във Велико Търново се завърна след пандемията, но улицата на занаятите в старопрестолния ни град е с необичаен дух, защото се превърна в улица на буквите, като пред всеки от дюкяните и занаятчийските работилници са поставени огромни букви. Инициативата е на местните майстори, за да се отдаде почит на братята Кирил и Методий, разказва Красимир Сивов, председател на сдружение „Самоводска чаршия“:

„Кой празник идва - 24 май, единственият и най-хубав празник за България, това е нашата националност, нашата писменост и това мероприятие трябва да се проведе сега и на това място. Майсторите ще се включат в „Улица на буквите“. Тези букви не са случайни по улицата, те образуват едно словосъчетание. Всеки, който отгатне това словосъчетание, и сподели нашата публикация във Фейсбук, ще получи персонален подарък от всеки един майстор на чаршията“.
Самоводската чаршия във Велико Търново    Снимка: Здравка Маслянкова

Времената бяха трудни, но духът на буквите носи радостта, върна ни усмивките - и на нас, и на хората, споделят майсторите от Самоводската чаршия:

„Звездан Ранев, майстор съм на художествена изработка на накити. Опитваме се да популяризираме чаршията и това е едно от мероприятията, които измислихме за 24 май - „Улица на буквите“. Много е трудно за занаятчиите в последно време, няма наследственост, особено на по-архаичните занаяти“.

„Майстор Петър съм, дърворезбар, скулптор. По-празнично е, да се разведрим, да видим книгите, авторите, приятна обстановка, хубави шатри с хубава литература, весели хора, ей това създава настроението“.   

По време на инициативата „Улица на буквите“ са организирани няколко работилници по калиграфия, типография и книговезане за посетителите, разказва Боряна Мочева:

„Наистина ще им е много интересно, защото работим заедно с колеги от Великотърновския университет, Факултета по изобразително изкуство, които също ще покажат как се рисуват буквите, по какъв начин се отпечатват на принципа на типографията, след това от кожарското ателие ще покажем книговезането, с кожна подвързия как се събират отделните части на едно книжно тяло“.   

Самоводската чаршия във Велико Търново     Снимка: Здравка Маслянкова
Трябва да подкрепим българската идентичност, споделя д-р Николай Хрисимов от Великотърновския университет "Свети Кирил и Методий":
 
„Кирило-Методиевото А,Б е славянското. Нашето А,Б е създадено от цар Симеон. Това, което в момента чете целият славянски източноправославен свят, е българското А,Б. Пазим го, обичаме го, опитват се и да ни го присвоят, но виждаме, че има полза и на българска почва нещата да са такива, каквито трябва да бъдат. Трябва силна подкрепа на държавно ниво. Не силна, огромна подкрепа - всякакви проекти от всякакви министерства за това да се издават български книги, независими какви, да се подкрепя българската идентичност“.

На улицата на буквите на Самоводската чаршия е отворен и книжен базар, представят се няколко български издателства. Хората четат, споделят книжарката Стефка Чернева и проф. Красимира Мутафова, управител на университетско издателство:

„Определено четем. Търновци харесват българските автори, което е много хубаво, най-вероятно, защото имат възможност да се срещнат и лично с тях. Освен това търновци харесват доста и историческата тематика“, коментира Чернева.

„Младите хора си запазват интереса към книгите като такива, въпреки епохата на дигитализацията. Една голяма част от нашите периодични издания са дигитализирани, но въпреки това читателите предпочитат книгата, книжния вариант и това много ни радва“, посочи проф. Мутафова.

Има ли интерес към книгата на хартия и има ли бъдеще тя:

„Искрено се надявам, че ще има бъдеще, защото няма нищо по-хубаво да вземеш една хартиена книга, да я отвориш, да се усамотиш някъде и на спокойствие да я прочетеш“.

„Минаха много години и от една страна стана възможно много книги да се появят, а от друга страна трябва човек да съумее да намери това, което иска, а то става трудно в такъв океан от книги“.

Едно съприкосновение с нещо, което няма как да преживееш посредством медии или компютър. Аз съм почитател на хартиената книга“.
Самоводската чаршия във Велико Търново  Снимка: Здравка Маслянкова

Защо според децата буквите са важни:
 
Защото от тях научаваме много, много думички и учим, четем приказки“.

„Без буквите не можем да живеем, защото няма как да четем и да пишем“.

„Без тях не ставаме грамотни и не можем да пишем“.

„Четем книжки, даже в училище дойде една писателка“.

„Книжките ни носят знание и радост“.

„Правят ни много умни“.

„Носят мъдрост и можем да благодарим единствено на двамата братя Кирил и Методий, защото те са написали нашата азбука“. 
Самоводската чаршия във Велико Търново ще е улица на буквите до 24 май, включително.

Самоводската чаршия във Велико Търново

Репортажа можете да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Радостина Билярска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Маестро Георги Димитров пред Симфоничния оркестър на БНР

Музикална рядкост: "Стабат матер" от Шуберт ще звучи на софийска сцена

Името на доайена сред българските диригенти Георги Димитров присъства много активно в концертните афиши и в звукозаписния план на Симфоничния оркестър на БНР през този сезон. На 26 април от 19 часа в зала "България" маестрото ще ръководи концерт под мотото "В навечерието на Великден". За подходящо настроение преди Страстната седмица ще допринесе..

публикувано на 26.04.24 в 13:34
Елиана Лилова

Франция във фокуса на One Dance Festival 2024

Фестивалът на танците в Пловдив започва на 10 май . Билетите за 16-ото издание на One Dance Festival вече са в продажба. Все още има билети, като по повод на Международния ден на танца – 29 април, ще има 30% намаление за всички билети, закупени след 20 часа вечерта. Това каза пред БНР Елиа Лилова – директор на One Dance Week. Спектаклите..

публикувано на 26.04.24 в 10:25
Антонина Бонева

Антонина Бонева отбелязва с концерти 40 години педагогическа дейност

В петъчната вечер, на 26 април, в Централния военен клуб от 19 ч. именитата наша пианистка и преподавателка в Националното музикално училище "Любомир Пипков" - София Антонина Бонева ще отпразнува 40 години педагогическа дейност. На сцената тя ще бъде с четирима свои ученици. Всеки от тях ще е солист на Симфониета София с диригент Свилен Симеонов,..

публикувано на 25.04.24 в 17:58
Израелската опера в Тел Авив

Премиера на “Орфей и Евридика“ в Телавивската опера

Традиция е преди всяко представление на Телавивската опера да има образователна лекция за създателите и изпълнителите на дадена опера, за ролята й в развитието на музикалното изкуство. Изнасят я критици, диригенти, режисьори, но преди премиерата на "Орфей и Евридика" на Глук лекторът беше тенор от хора. На незапознатите с тази певческа формация..

обновено на 25.04.24 в 16:47

В “Опера в киното“ гледаме дебюта на Соня Йончева на Арена ди Верона в “Травиата“

Започнаха прожекциите на “Травиата“ от поредицата “Опера в киното“. На 20-и април беше първата прожекция в Синема Сити в София, Бургас, Варна, Пловдив, Русе и Стара Загора. Следващите две ще бъдат на 24-и април и на 8-и май. Имаме възможността да гледаме дебюта на българската оперна дива Соня Йончева в цял оперен спектакъл на Арена ди Верона през..

обновено на 25.04.24 в 15:36
Сцена от „Великият Гетсби“

"Великият Гетсби" – новият балетен хит на сцената на Софийската опера

В едното от двете най-големи събития в областта на музикално-сценичните изкуства, заедно с “ Фантомът на операта “, които белязват ярко столичния афиш през месец април, се превърна премиерата на Националния ни балет на “Великият Гетсби“ – спектакъл на знаменития хърватски хореограф Лео Муич по музика на Гершуин, Бърнстейн, Барбър и други..

обновено на 25.04.24 в 14:21

Илона Иванова – гласът на Алфира в Baldur's Gate 3

Музиката на българския композитор Борислав Славов към видео играта Baldur's Gate 3 спечели наградата на BAFTA /Британската академия за филмово и телевизионно изкуство/. По този повод специален гост в предаването за музикално-сценични изкуства “ Каста дива “ беше младата звезда на Националния музикален театър “Стефан Македонски“ Илона Иванова,..

публикувано на 25.04.24 в 13:52