Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Нов център за превенция на бедствия създадоха в София

Красимир Димитров призова общините да вложат много средства в превенцията и защитата на населението

Нов център за превенция на бедствия създадоха в София
Снимка: Евелина Стоянова

Нов център за превенция на общинската дирекция „Аварийна помощ и превенция“ в София работи от тази седмица. Целта е бърза реакция при различни природни бедствия, промишлени аварии, критични ситуации с акцент северните райони на столицата. Нова дейност е и създаденият „Център за интегрирано управление на риска“. С него се осигурява развитие и надграждане на дейността на дирекцията, нови възможности за прогнозиране, информиране и оповестяване.

Красимир Димитров, директор на Дирекция,,Аварийна помощ и превенция
"Тук едно мутренско селище, една изоставена сграда в двора на училището, която ние ремонтирахме, направихме основен ремонт. Тук в едната част ще бъде център за превенция, в който експерти ще получават информация за всички видове бедствия, аварии и кризи, които се случват. Тук ще има пряка връзка с Българската академия на науките, с Института по метеорология и хидрология, с Басейновата дирекция, с "Напоителни системи", различни структури, с Агенцията за борба с градушките и експертите ще анализират всички бедствия, за да предупредим населението, когато има някакъв вид бедствие", каза Красимир Димитров, директор на Дирекция,,Аварийна помощ и превенция" в Столичната община.

Той обясни, че целта на новата структура е да се направи бърза преценка на опасностите в районите "Нови Искър", "Връбница"  и "Надежда".

"Второто нещо - най-важното е, че ние имаме проект, казва се "Хармония", по който ние работим, който проект има иновативни решения, свързани с превенцията и защитата на населението", допълни за предаването "Рано в неделя" Красимир Димитров.

Дирекцията извършва ремонти, поддръжка и привежда в готовност за ползване бомбоубежищата:

"Всички общини трябва да вложат много средства в превенцията и защитата на населението, тъй като държавата при видовете бедствия не може сама да се справи, трябва ѝ партньор като местната власт, който да ѝ помогне".

Нов център за превенция на бедствия създадоха в София   Снимка: Евелина Стоянова

Повече можете да чуете в звуковия файл.  

По публикацията работи: Радостина Билярска
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Класна стая на открито

В Столичното училище "Хаджи Димитър" е изградена класна стая на отрито

След изолацията от Covid-19 Ковид-19 се откроява повишен интерес към създаване на класни стаи на открито в детските градини и училищата в страната. Те отговарят на нуждата от игра и учене навън. Голяма част от площадките се изградени с държавно финансиране, като неправителственият сектор взима участие. Освен срещата с природата и провеждане..

публикувано на 03.07.22 в 08:53
СУПНЕ „Фридрих Еберт“

Десетокласници от училище "Фридрих Еберт" участваха в създаването на книга

Биографиите на 71 военни дейци,оставили следа в историята на Русе и развитието на българската армия събраха в книга десетокласници от СУПНЕ "Фридрих Еберт". Книгата "За род и родина" е издадена със съдействието на Министерството на образованието и Министерството на отбраната. Първите следвоенни части са създадени и разположени в Русчук, каквото..

публикувано на 02.07.22 в 17:40
Пофесор Неделчо Цачев

Неделчо Цачев: Подценяването на мекотъканната травма може да доведе до болезнени симптоми

"Битовите инциденти в летния или по-скоро в пролетно летния сезон се характеризират с леки битови травми", каза за БНР  професор Неделчо Цачев, ръководител на Катедра "Ортопедия, травматология" във Военно-медицинска академия. По думите му увредата на меките тъкани може да бъде много сериозна. Във ВМА спасиха крака на пациент чрез 3D имплант..

публикувано на 02.07.22 в 15:14
Плаж Велека

Надежда Серафимова, Росица Димитрова и Ели Димитрова описаха в книга пътешествия

"57 обекта сме включили в книгата като пропорционално разделихме поравно броят, който всяка от нас да опише красивите кътчета", каза за БНР Надежда Серафимова от блога "Тефтерчето на един пътешественик", тя е участвала в подготовката  на изданието "Най-красивите кътчета по Черноморието", което съдържа 150 фотографии. В подготовката на книгата са..

публикувано на 02.07.22 в 13:30

Антонина Дуриданова описа живота си в книга

"Тази книга я написах преди две години първо на английски език", каза за БНР Антонина Дуриданова за книгата си "Бягство от желязната завеса. Ново начало". В книгата тя представя нейния поглед за времето на комунизма. "Образованието и познанията, които натрупах по време на този извървян път ми позволиха да осъществя мечтите си и да съм щастлива",..

публикувано на 01.07.22 в 15:24

Поредно обновяване на цифровата ортофотокарта за контрол на преките субсидии на площ от ЕС

Започна ново самолетно заснемане на част от територията на България за нуждите на Системата за идентификация на земеделските парцели . Ще бъде заснета над една трета от територията на страната, в това число и погранични райони, за да се обнови цифровата ортофотокарта, по която се контролират преките субсидии на площ от Европейския съюз...

публикувано на 01.07.22 в 10:37
Крум Зарков

Крум Зарков: Каквото и да решим в условията на ултиматум, ще бъдем унизени ние, не Руската федерация

"България сега остана да взема решения в условията на ултиматум. Каквото и решение да вземем оттук нататък, ние ще бъдем унизени. Ние, не Руската федерация . Това решение до голяма степен е неразбираемо." Това коментира пред БНР Крум Зарков от БСП. Очаква се позицията на България по руския ултиматум Москва иска отмяна на..

публикувано на 01.07.22 в 08:53