Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Община Велико Търново с инициатива за насърчаване на интереса към книгите

Библиотека към Читалище "Светлина 21“ във Велико Търново
Снимка: Здрвка Маслянкова

Община Велико Търново отличи днес най-големите частни дарители на книги за читалищните библиотеки в инициативата "Ела в читалищната библиотека“ за насърчаване интереса към книгите, четенето и увеличаване на книжното богатство.

Читалищата като средище на духовността и културата не са отживелица. Доказателството е най-младото читалище във Велико Търново. Нарекли го "Светлина 21“. Създали го майки по време на пандемията миналата година.

"Решихме, че трябва да направим нещо, за да накараме децата да бъдат социално активни", разказва Вехбие Балиева, председател на читалищното настоятелство:  

"Първоначално за медийната грамотност ставаше въпрос, в последствие разширихме и се стигна до създаването на читалището, за да има и танци, за да има и песни, за да има и други активности, да дадем поле на децата за изява, да накараме младите хора всъщност да вярват в читалищната дейност, в корените си, че това не е някаква отживелица“. 

И децата повярвали и се отдали на читалищната дейност: 

"За да дадем нови идеи и да представим хората от нашата възраст, да представим любовта си към книгите, към словото и към образованието, и като цяло към всички дейности, които едно читалище представя“, каза Елинка Аврамова.

Библиотека към Читалище

Читалище "Светлина 21“ във Велико Търново вече регистрира и своя библиотека, в която от дарители са събрани над три хиляди издания. 

Председателят на Великотърновския общински съвет Венцислав Спирдонов поде инициатива "Ела в читалищната библиотека“ за насърчаване интереса към книгите, четенето и увеличаване на книжното богатство чрез поощряване на дарителство за читалищните библиотеки: 

"Инициативата е продължение на "Ела в библиотеката“, която беше насочена към учениците и децата. Идеята ми беше да се развият читалищните библиотеки. Иска ми се те да бъдат много по-посещаеми, много по-развити, защото книгата е богатство“, посочи Спирдонов. 

Венцислав Спирдонов отличи днес най-големите дарители на книги за читалищата в община Велико Търново. 70 книги на български и английски език е дарила на читалищната библиотека в село Ветринци за последната година Стиляна Дулкова

"Искам повече хора да могат да се възползват от това да прочетат тези книги, защото аз си купувам много книги и чета много, а след като една книга съм я прочела, не смятам за нужно тя да стои на моята библиотека и аз само да я гледам. Смятам, че тази книга може да бъде полезна на още много хора“. 

Най-големият частен дарител на книги за годината във Велико Търново е Таня Рашкова, която е дарила 400 издания: 

"Тези книги са много скъпи за мен, тъй като са ми спомен от един много мил и скъп човек – актьора Милен Колев, това е от неговия личен архив и затова реших да ги споделя с обществото в нашия град, за да могат всички да се докоснат до нещо негово, нещо, което остава от него. Дарих ги на читалище "Надежда“, тъй като това е читалището, където е неговата първа изява, пристигайки във Велико Търново“. 

Най-малкият дарител на книги за читалищните библиотеки във Велико Търново е 4-годишинят Денис Начев от село Арбанаси. Неговите родители са му купили 60 книжки за годината и след като са му ги прочели, са ги дарили. 

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Здравка Маслянкова.

Библиотека към Читалище

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Широка лъка

Най-знаковият обект в Широка лъка е Етнографският музей

  Най-знаковият обект в Широка лъка е Етнографският музей - Сгуровски конак. В събота и неделя "Широка лъка пее, свири и танцува" "Интересна е историята на неговото построяване. Сградата е знакова, защото когато влизате в Широка лъка, пътувайки от Пампорово може би първата голяма сграда на влизане в Широка лъка, която виждате е построена на едно..

публикувано на 07.07.22 в 13:28

Асоциацията на къмпингите прави собствена система за категоризация

Асоциацията на къмпингите в България ще разработи собствена система за категоризация на местата за настаняване с палатки, кемпери и каравани. Предвижда се да има от 1 до 5 звезди, каквито са европейските  практики. В момента това е регламентирано в наредба на Министерството на туризма за местата за настаняване, която обаче не отразява..

публикувано на 07.07.22 в 10:32
Александър Симов

Ал. Симов: Това е водораздел - или помагаме в кризата, или се занимаваме с политически маймунджилъци

"В момента имаме неуправляващо мнозинство , което е насочено към това да разруши всяко полезно усилие ." Това каза пред БНР депутатът от БСП Александър Симов. Според него ако бъде избрано правителство , ще може да бъде структурирано някакво политическо усилие. Какви са приоритетите на кабинет с премиер Асен Василев? Симов е на..

публикувано на 07.07.22 в 09:07

Сбогом на хартиения учебник?

Развитието на технологиите и навлизането им във всяка сфера на живота не е новост за съвременните поколения. Образованието на днешните деца върви от частична към пълна дигитализация. Процесът по отпадане на хартиените учебници също набира скорост. Ако допреди пандемията на тези идеи се гледаше като възможни, но някъде напред в бъдещето, днес те..

публикувано на 06.07.22 в 17:24

Зрелостниците се осигуряват сами здравно до началото на работа или следване във ВУЗ

Завършилите средното си образование трябва да внасят здравноосигурителните си вноски сами, за своя сметка , докато започнат работа или бъдат приети за студенти редовно обучение . Това напомнят от Националната агенция за приходите. НАП: Зрелостниците, които не са започнали работа, и приетите във ВУЗ трябва да внасят здравни осигуровки..

публикувано на 06.07.22 в 10:39

Владимир Перев, Скопие: Нацията е стъписана, протестите ескалираха

47 са ранените полицаи,  11 са задържаните от полицията лица след снощните протести и безредици в столицата на РСМ Скопие.  Специалният представител на Германия за Западните Балкани пристига в Скопие 47 полицаи са ранени при протест в Скопие срещу френското предложение "Това, което се случи пред събранието, е логичен ход на..

публикувано на 06.07.22 в 08:24
Божидар Божанов

Божидар Божанов: Избори са хипотезата по подразбиране

"Психологически и организационно сме готови за избори – това е хипотезата по подразбиране ." Това каза пред БНР министърът на електронното управление в оставка Божидар Божанов, който е от квотата на ДБ в управляващата коалиция.  Относно евентуална коалиция с ПП Божанов заяви, че е твърде рано да се обсъжда това.  "Обществените..

публикувано на 05.07.22 в 08:36