Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инсталации и видеомапинг показаха по време на "Lunar Festival of lights"

Ще има второ издание на фестивала

2
Марин Петков
Снимка: Иван Василев

„Още 2015 година, тогава бяхме участвали за пръв път на фестивала на светлините  в Берлин. Тогава спечелихме шампионата за видеомапинг върху Бранденбургската врата. Тогава се зароди тази идея като видяхме каква енергия създава на хората, колко е готино да видиш толкова много тълпи от хора, които се възхищават на изкуството и са заедно и сплотява и представя тази култура по един много интересен начин, това изкуство искам да кажа. През 2018 година, след като спечелихме за втори път шампионата в Берлин на фестивала станахме основен продукционен партньор на този бранд на фестивала, аз арт директор и от тогава, пътувайки в различни държави и градове още по-силно беше желанието в мен да направим нещо за България и за София като наш любим роден град, да позиционираме, да покажем този вид изкуство на софиянци и на гостите на града“, каза за БНР Марин Петков, създател на "Lunar Festival of lights", който се проведе от 6 до 9 май в София.

Той разказа, че по време на фестивала са показани инсталации, видеомапинг върху сградите на галерия „Квадрат 500“ и Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“.

„Върху сградата на библиотеката „Св. Св. Кирил и Методий“ гледахме едно шоу, което беше специално посветено на подкрепа на изчезващите видове и посланието там беше доста силно“, допълни за предаването „Понеделник вечер“ Марин Петков.

Проведен е конкурс за творба върху сградата на Националния дворец на културата в София.

„Върху сградата на Народния театър, инсталацията, която беше подкрепена от Столичната община, обединихме всички мапинг студия под мотото „Сияем заедно“. Имахме доста интересни светлинни, скулптурни инсталации, които бяха скрити зад царската градина и НДК“.

Фестивалът на светлините е проведен за пръв път през 2005 година в Берлин.

„Ще има второ издание. Надяваме се нищо да не ни попречи. Целта е да бъде ежегодно събитие, целта е да става все по-голямо и по-голямо“.

Повече можете да чуете в звуковия файл.
По публикацията работи: Радостина Билярска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Аполония на 40: Кои класически музиканти ще празнуват в Созопол

На 29 август с концерт на Симфоничния оркестър на БНР с неговия главен диригент Константин Илиевски и солистка - оперната певица с блестяща  международна кариера Светлина Стоянова, в Амфитеатъра на Созопол ще бъде поставено началото на Празниците на изкуствата "Аполония".  Традиция е българският културен елит да се събира в артистичните пространства на..

публикувано на 28.08.24 в 18:14
Тихомир Стоянов и Йохана Траянова

Из фотосите на Българския визуален архив

Няма друго такова столетие, като изминалото, в което и част от нас са родени. Столетие пълно с предизвикателства и противоречия, но позволило на хората да достигнат днешния ден, много по-сигурни в себе си и бъдещето на децата си.  Днес ви предлагаме да направим една "Спирка София 70" . Така е озаглавена изложбата от фотографии на Панайот..

публикувано на 27.08.24 в 10:20
Иван Русланов и Джорджа Уилкинсън

"Фантомът на операта" отново е в България от 29 август до 5 септември

Мащабният мюзикъл "Фантомът на операта" отново е в България от 29-и август до 5-и септември. Дъги Картър, Джорджа Уилкинсън и Бриджит Костело със специални интервюта за предаването на програма "Хоризонт" - "Понеделник вечер". През април актьорът Дъги Картър се превъплъти в Раул Дьо Шани. Персонажът, също влюбен в красивото сопрано..

публикувано на 27.08.24 в 09:39

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

12-то издание от 31-я летен сезон на предаването на програма “Хоризонт“ за музикално-сценични изкуства “Каста дива“ е посветено на фотоизложбата в чест на 110-годишнината от рождението на великия български бас Борис Христов, която можете да разгледате до 28-и август в зала 3 на Общинския културен институт “Красно село“ в София. Включена е и..

обновено на 26.08.24 в 18:47
Ви Кийланд

Американската писателка Ви Кийланд и нейното "Лятно предложение" пред БНР

Американската писателка Ви Кийланд е позната в България с романтичните си истории, често развиващи се именно през лятото. "Проектът", „Неочаквано“, "Неуместно" са само част от заглавията на Ви, продали милиони копия по света и направили я номер 1 в класациите за бестселъри .  "Лятно предложение" е най-новата ѝ книга,  излязла на..

публикувано на 26.08.24 в 10:36
Автопортрет на Винсент ван Гог

Експозиция "Инфинити" бе открита в Израел

Тази година в Израел са модерни видео - пърформансите. В тях оживяват картините на Ван Гог или Фрида Кало и дори посетителя може да се поразходи из тях. В стара мелница в Яфо „разцъфнат“ полски цветя прожектирани върху неравните стени и витите стълбища. Но най-необичайна е изложбата на преживяванията, свързана с космоса. А порталът към това..

публикувано на 25.08.24 в 07:07
Люка Дьобарг

Люка Дьобарг: Важно е талантът да бъде оценен като нещо специално

Люка Дьобарг е френски пианист, когото все повече меломани по света оценяват като особено интересен интерпретатор. Достигнал е Христовата възраст от 33 години, преминавайки през какви ли не житейски премеждия, търсейки и откривайки пътя си в изкуството – и не без усилия, но с много устрем и преборване на собствените си демони.  Запознахме се..

публикувано на 23.08.24 в 15:09