Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За проваленото преместване на украински бежанци от Черноморието към бази в страната:

М. Тошева: Бежанци изведнъж, без някаква основателна причина започнаха да се отказват от настаняване

При изчерпване на местата за настаняване на украинските бежанци в държавни бази те ще бъдат приети в бежанския център в Елхово

| обновено на 29.05.22 в 20:51
Само 57 бежанци от Украйна се отправиха днес с влак от Бургас към почивни бази във вътрешността на страната, където да бъдат настанени.
Снимка: Даниела Костадинова

Като краен вариант, при изчерпване на местата за настаняване на украинските бежанци в държавни бази, те ще бъдат приети в бежанския център в Елхово, който разполага с 1750 места. Това каза в Бургас председателят на Агенцията за бежанците Мариана Тошева.

Тя коментира днешното преместване с организиран транспорт на украински бежанци от Варна и Бургас, което на практика се провали. На варненската гара от очакваните 250 души дойдоха петима, а в Бургас - от заявилите желание за преместване 300 души, се явиха 57. По данни на кореспондента на БНР в морската столица украинците са предпочели да намерят квартири във Варна и региона или да се върнат в родината си. 

7 хиляди са украинските граждани в Бургаска област, които са заявили, че търсят подслон, уточни директорът на Държавната агенция за бежанците. На този етап не е ясно кога ще тръгне следващата група с украински бежанци от Слънчев бряг към вътрешността на страната.

Не 250, а 5 украински граждани тръгнаха днес от Варна към Рибарица, а вместо 300 - 57 от Слънчев бряг до почивната база на БДЖ в Паничище. По този повод Мариана Тошева отбеляза:

"Хората, които не тръгнаха днес, до последно, до вчера са минавали екипи, твърдяха, че пътуват и че приемат последващото настаняване. Какво се случи днес – украинците, които трябваше да се качат в автобусите, вече пред хотела и изведнъж, без някаква основателна причина, започнаха да се отказват от настаняване", каза председателят на Агенцията за бежанците.

"Основното, е че почти всички украински граждани искат до последно да се възползват от възможността да останат в хотелите", добави тя.

След първи юни, ако не достигнат местата за настаняване, украинските бежанци ще бъдат преместени в бежанския център в Елхово, каза още Мариана Тошева:

"Това е "най-фаталният вариант", не искаме да вървим на него, ако се наложи поради някакви причини, най-вече капризи – добре, заповядайте, ето там настаняваме всички мигранти. Какъв е проблемът да бъдете настанени. Дали си от Украйна, или си от Афганистан, не виждам каква е разликата, всички сме живи хора. Това са контейнерни селища“.

Кога и къде ще бъдат преместени утре украинските граждани от Южното Черноморие към вътрешността на страната никой представител на държавна институция не се ангажира да каже.

Снимка: Даниела Костадинова, Бургас

Над 5 хиляди украинци са напуснали България през последното денонощие, а пристигналите са двойно по-малко. Пет хиляди вече имат трудови договори за работа у нас, каза по-рано днес пред БНР председателят на Агенцията за бежанците:

"3000 официално регистрирани трудови договори на територията на Варна. От петък имахме информация, през НАП идва информацията, регистрирани официално. Защото има хора, които са си намерили някакъв вариант на заетост, но не чрез договорни отношения, което силно не препоръчваме, но това е техен избор. Бяха последно 5000 човека - споменаха, че официално са регистрирани", посочи Мариана Тошева.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Александър Джартов

Гл. комисар Джартов: Включваме допълнителни екипи в гасенето на пожара край Стара Загора

Допълнителни екипи на пожарната ще се включат в гасенето на пожара, който пламна днес край Стара Загора. Това съобщи за БНР гл. комисар Александър Джартов, директор на главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението". "Имаме по-сложен пожар, който се намира в трудно достъпен терен, като основно гори борова гора. Имаме изпратени..

публикувано на 15.07.24 в 22:12
Красимир Стоев

Красимир Стоев: От четвъртък разхлажадне, дъжд и градушки

Доста високи температури и горещата вълна продължава и през следващите 48 часа, дори температурите още малко ще се повишат, предупреди синоптикът от НИМК Красимир Стоев в интервю пред БНР.   Захлаждане ще има в четвъртък и петък, когато се очакват гръмотевични бури, дъжд в следобедните часове и градушки. "Продължителна е горещата вълна, утре е..

публикувано на 15.07.24 в 21:53

В Силистра термометрите стигат до 45 градуса

От година на година лятото в Силистренско става все по-горещо, а зимите все по-меки.  Последно Дунава е замръзвал през 2017-та година, а жегите при 35-40 градуса са вече ежедневие. От петък се пристъпи и към затваряне на път I-7 – Силистра – Шумен във времето от 13 до 21 часа,  отново заради високите градуси.  Всъщност за силистренци..

публикувано на 15.07.24 в 21:31

ЕС удължи с една година санкциите срещу Иран заради подкрепата му за руска война в Украйна

Страните - членки на ЕС удължиха с една година санкциите, наложени заради подкрепата на Иран за руската агресия в Украйна и за бунтовнически групировки в Близкия изток и Червено море. Мерките се отнасят и за флотата на Корпуса на гвардейците на ислямската революция. Тя снабдява с оръжия, включително ракети и дронове, бунтовниците хуси в..

публикувано на 15.07.24 в 20:48

Гасенето на пожара край граничнитe села Преколница и Коприва ще продължи и утре

Гасенето на пожара   край граничнитe села Преколница и Коприва ще продължи и  утре. През  целия  ден три противопожарни екипа, два екипа с леки автомобили с 11 служители и три екипа с автомобили на ДГС "Осогово" през бяха на терена и гасиха пожара, който възникна на 11 юли в смесена гора в района на  граничните села Коприва, с. Цървен дол и с...

публикувано на 15.07.24 в 20:36

Св. Синод на БПЦ с призив за молитва и подкрепа към борещите се с огнената стихия в страната

Св. Синод на БПЦ отправя призив за молитва и подкрепа към огнеборците, служителите на МВР, доброволците и всички, които помагат в борбата с огнената стихия в страната, както и за подкрепа към всички пострадали, загубили своя дом. Нека в тези трудни дни, когато хиляди декари българска земя са обхванати от това бедствие, да отправим молитвен..

публикувано на 15.07.24 в 20:25

Частично бедствено положение обявиха в Стара Загора заради бушуващия край града пожар

Частично бедствено положение обявиха в Стара Загора заради пожара, който бушува край града. В гасенето участват 7 екипа на пожарната в Стара Загора, Казанлък и Чирпан. В борбата с пламъците се включват и военните, горски служители и десетки доброволци. Пламъците обхващат труднодостъпен терен между местностите 7-ми километър и Черен острец...

публикувано на 15.07.24 в 20:21