Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украински бежанци напускат Израел, връщат се в родината си

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Войната в Украйна навлезе в нова фаза. Експертите прогнозират дълъг конфликт, а бежанците започнаха да се връщат. По данни на Гранична полиция в България влизат три пъти по-малко украински бежанци, отколкото я напускат. Такава е статистиката и в други държави, отворили врати за потока жени и деца, бягащи от войната.

В социалните мрежи има групи, в които доброволци правят видео от различни населени места и квартали, за да преценят какво е състоянието на домовете им и могат ли да се върнат. Явно мнозина предпочитат да се установят под родно небе, отколкото да се възползват от мигратския живот.

Съобщение във фейсбук, че украинка търси голям куфар, защото се готви да се завърне в родината си. Ала Смурникова е израелка с украински корени и доброволка при посещението на бежанците. Тя се е заела с езикова помощ на лекарите, които ги лекуват.

"От първите дни на войната аз предложих помощта си като доброволец на лекарите, които искаха да заминат за Украйна в болниците в районите на интензивни бойни действия. Днепропетровская област, Краматорск, за там заминаха 10 човека. Ние съпровождахме и координирахме работата им. Аз успях да организирам чрез онлайн платформа лекции за украински лекари, студенти и военни медици, а в ролята на лектори влязоха израелски специалисти, които имат боен опит. Те им дадоха съвети от своята собствена практика - какви препарати при какви обстоятелства са по-добри от други, как да се действа в различни ситуации, защото работата на военния лекар е много различна от тази на цивилния лекар. Нашите доброволци имаха огромна полза от съветите на лекторите, те пък имаха предимството да са се родили в Украйна преди да емигрират в Израел или да имат роднини в Украйна. Връзката им с тази страна много помогна за мотивацията. Сред лекарите имаше и една рускиня, която най-много искаше да помага на пострадалите от тази война".

Журналистката Олга Бобрус е инвалид и се придвижва на количка. Напуснала е уредения Израел и се е завърнала в родния си град. За пристигащите бежанци от Украйна Израел е поставил квоти. Желаещите са много и най-вероятно Олга едва ли би могла отново да се завърне в еврейската държава, ако военните действия наближат застрашително родния ѝ град.

"Когато започна войната, аз заминаха за два месеца в Израел при дъщеря си. Сега се върнах в моя град Виница. Сирените пак вият, поне по два пъти на ден. Когато бомбардираха летището, реших да замина при дъщеря ми в Израел. Така на всички щеше да им е по-леко - и на дъщеря ми, на която предстоеше раждане, и на мъжа ми, който остана в териториалната отбрана. В Израел грижите за децата ме погълнаха, роди ми се внук. Един ден заведох 3-годишната си внучка да поиграе на детската площадка и покрай нас мина кола, от която звучеше популярната песен "Червона калина". Сърцето ми подскочи, започнах да припявам, а колата спря и от нея излязоха две млади момичета. Заплакахме, прегърнахме се. Внучката ми се стъписа от всичко това, трябваше да ѝ обяснявам какво е война и защо стрелят там, където баба ѝ живее. Сега почти половината от моите познати, които избягахме от Украйна, вече се връщат. Във Виница имам своя обществена организация, която помага на семейства, бягащи от районите на интензивни военни действия. Настаняваме ги, осигуряваме им дрехи и храна. Има три семейства - от Мариупол, от Херсон и от Краматорск. Може да се каже, че са под моя опека".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Реджеп Тайип Ердоган

Реджеп Ердоган заяви готовност за трайно мирно решение в Кипър

Турският президент Реджеп Ердоган заяви готовност за трайно мирно решение в Кипър. Той присъства на военния парад в Никозия, където 50 кораба се включиха в отбелязването на 50-годишнината от турската инвазия на острова. Ердоган изтъкна:  "На срещата на НАТО във Вашингтон говорих с гръцкия премиер Мицотакис. Засиленият диалог между Турция и Гърция ще..

публикувано на 20.07.24 в 21:09

8,500 млн. устройства с Windows са били засегнати от IT срива

8,500 млн. устройства с "Уиндоус" са били засегнати от срива, причинен от актуализацията на софтуера на компанията за киберсигурност "Крауд страйк", съобщиха в блог от технологичния гигант "Майкрософт".  Отбелязва се, че това е по-малко от 1% от всички машини с тази операционна система.  Според Би Би Си инцидентът се очертава като най-сериозният в..

публикувано на 20.07.24 в 21:02

Благотворителен базар за лечението на 18-годишния Мариян Давидов от Смолян

Благотворителен базар в помощ на 18-годишния Мариян Давидов от Смолян събира пари за лечението му в Турция. Момчето страда от лимфобластна левкемия, а престоят в клиниката му в чужбина е между 1000 и 2000 евро на ден. Приказни творения на изкуството са подредени на благотворителния щанд, който отдалече привлича вниманието на минувачите. Част от..

публикувано на 20.07.24 в 20:27

Пожар изпепели къща и няколко постройки в село Цапарево, община Струмяни

Пожар изпепели къща и няколко земеделски постройки в село Цапарево, община Струмяни.    Огънят е засегнал и две съседни къщи, но пристигналите на място огнеборци от Сандански и Благоевград, както и десетки доброволци, са предотвратили пожарът да се разпространи, съобщиха от общинската администрация в Струмяни.   Няма пострадали хора.  Изгорялата..

публикувано на 20.07.24 в 20:11

Пожарът в района на Беклемето е потушен

Пожарът в района на Беклемето е потушен, съобщават от Министерството на околната среда и водите.  Падналият в района дъжд е спомогнал за овладяването на огъня, с който повече от 72 часа се бориха в резерват "Стенето" служители на парковата дирекция, горски стопанства, пожарникари, военнослужещи и доброволци от София и Пловдив.  В операцията се включиха..

публикувано на 20.07.24 в 20:00

Ахмед Доган към младежките структури на ДПС: Трябва да се справим с това предизвикателство

Това е едно препятствие, което трябва да преборим, едно предизвикателство, с което трябва да се справим. Това заяви почетният председател на ДПС Ахмед Доган пред председателите на младежките структури на ДПС в първата си публична проява след разделението в парламентарната група на Движението, съобщава БТА. Ахмед Доган се обръща към..

публикувано на 20.07.24 в 19:52

Катрин де Бол: Организираната престъпност се разпространява в Европа

Организираната престъпност се разпространява в Европа, предупреди изпълнителният директор на Европол Катрин де Бол, цитирана от ДПА. Пред списание "Шпигел" тя даде пример с увеличения наркотрафик, който на свой ред подхранва насилието.  Производството на кокаин в Южна и Централна Америка преживява бум и Европа е залята от този наркотик, отчете Де Бол.

публикувано на 20.07.24 в 19:36