Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър премахва от днес множество ограничения, свързани с коронавируса

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кипър от днес хвърля маските на закрито и слага край на всички ковид мерки на летищата и пристанищата си. Страната се връща към нормалния живот, след като падат последните две големи ограничения срещу коронавируса, действали близо 2 години. 

Задължителното използване на маска в затворени помещения се премахва от днес съгласно решение на правителството. Тя остава само в зони с висок риск като здравни заведения, социални домове и градския транспорт.

Носенето на маска на закрито беше въведено през август 2020 г. и глобата за нарушителите бе 300 евро.

От днес в сила е и нов режим за влизане в Кипър, с който се отменят всички мерки и ограничения за пътуване, свързани с коронавируса.

Всички пристигащи на острова, независимо от коя страна идват, вече няма да представят валиден сертификат за ваксинация, преболедуване или тест за коронавирус.

Премахването на тези изисквания е голямо облекчение за туристите и пълно отваряне на страната за активния летен сезон.

През първите четири месеца на тази година в Кипър са пристигнали над 530 000 туристи, съобщи Статистическата служба тази седмица. Броят им е почти 10 пъти повече от посетилите страната при строгите пандемични ограничения през същия период на миналата година и близо 80% от рекордната 2019 г.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Кипърското правителство приема мерки срещу инфлацията

Допълнителни мерки за намаляване на въздействието на нарастващата инфлация и за защита на доходите на населението заради повишенията на цените се очаква да одобри на заседанието си днес правителството на Кипър. От държавната електроенергийна компания..

публикувано на 27.05.22 в 10:08
Кипърският президент Никос Анастасиадис.

Кипър е домакин на международна антикорупционна конференция

Борбата с корупцията е тема на международна конференция на Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), която започва днес в Никозия. Неин домакин е парламентът на Кипър. В двудневния форум на тема..

публикувано на 27.05.22 в 14:00
Сирийски мигранти в Кипър

Над 100 нелегални мигранти пристигнаха в Кипър само за едно денонощие

Около 100 нелегални мигранти пристигнаха в Кипър с три лодки само за последното денонощие. Страната е изправена пред сериозни проблеми за управление на миграцията заради нарастващите потоци пристигащи. Две дървени лодки бяха открити и задържани..

публикувано на 30.05.22 в 10:29
ВИЖТЕ ОЩЕ
Туристка се разхлажда с ветрило до замъка Сфорца в Милано, Италия, 16 юли 2024 г.

След големите горещини в Италия през последните дни днес кодът е жълт заради очаквани валежи

Това лято над Апенинския полуостров  високите температури  се редуват с дъждовни бури и с лед големите горещини в Италия през последните дни днес кодът е жълт за лошо време и валежи. Заради жегите през тези дни червен код беше обявен от..

публикувано на 22.07.24 в 12:58

Съветът на ЕС удължи с половин година санкциите срещу Русия

Съветът на ЕС удължи с половин година санкциите срещу Русия заради войната в Украйна - до 31 януари 2025 г. В момента те се състоят от широк спектър секторни мерки, сред които ограничения върху търговията, финансите, технологиите и стоките с двойно..

публикувано на 22.07.24 в 12:54
Белгийският външен министър Хаджа Лабиб (вляво) и френският външен министър Стефан Сежурне по време на Европейския съвет по външни работи в Брюксел, Белгия, 22 юли 2024 г.

Външните министри на Франция и Белгия коментираха оттеглянето на Байдън от надпреварата за Белия дом

Министърът на външните работи на Франция Стефан Сежурне смята, че няма да има промяна в поведението на Европа, независимо кой ще е в Белия дом.  Джо Байдън обяви, че се отказва да се бори за втори мандат на изборите през ноември Сежурне..

публикувано на 22.07.24 в 12:35

Българските огнеборци с превантивни действия на двата фронта на пожара в планина Славянка

Трети ден екипи на пожарните служби от Петрич и Сандански, както и служители от няколко горски стопанства, са на границата с Гърция в опит да не допуснат  разпространението на пожара в планината Славянка  на българска територия.  Българските огнеборци..

публикувано на 22.07.24 в 12:23

Кирил Петков: Ще търсим подкрепа и в следващото НС

Ще търсим подкрепа и в 51-вото Народно събрание, заяви съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков след връщането на президента на втория мандат - неизпълнен: "Потвърдихме, че за нас борбата с корупцията не е самоцел. Връзката между доходите на хората,..

публикувано на 22.07.24 в 12:19

Гръцките здравни власти информират туристите за увеличен брой заразени с Covid-19

Гръцките здравни власти информират туристите за покачване на броя на заразените с Covid-19. В последната седмица 570 пациенти с Covid -19 са хоспитализирани в Гърция, което е три пъти повече в сравнение със същия период на миналата година, съобщи..

публикувано на 22.07.24 в 12:09
Камала Харис

Влиятелни демократи подкрепиха Камала Харис за номинацията на демократите

Все повече влиятелни фигури в Демократическата партия се обявяват за номинацията на Камала Харис за изборите през ноември, след като американският държавен глава Джо Байдън обяви, че се отказва от преизбиране и подкрепи нейната кандидатура. Тя..

публикувано на 22.07.24 в 12:09