Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България се превърна в донор на работна ръка за старите страни членки на ЕС и не може да прибере реколтата си, казва председателят на Националния съюз на градинарите

Мариана Милтенова: Застраховките подпомагат застрахователите, не земеделците

"Тази схема е направена така, че да подпомага застрахователите"

Има схема за подпомагане на застраховките на земеделските производители със субсидиране от държавата, която обаче не е от полза за тях. Това поясни пред БНР Мариана Милтенова, председател на Националния съюз на градинарите по повод зачестилите случаи на унищожена от градушките продукция.

"Земеделските производители, които се застраховат по тази схема, когато се случи събитие, не получават това, което трябва. Застрахователят преценява по една или друга причина, че или няма 100% щета, или събитието не е включено в условията на застраховката, или срокът - в България много рядко може да се случи осланяване след 20 април", посочи Милтенова.

По думите ѝ тази схема е направена така, че да подпомага застрахователите

"Субсидира застрахователите, не земеделските производители".

Трябва да се вземат кардинали мерки в условията за застраховане по тази схема, ако искаме наистина да се подпомага земеделския производител, подчерта Мариана Милтенова в предаването "Преди всички".

Средните и особено малките земеделски производители буквално са обречени на фалит при подобни събития, отбеляза тя.

"Работната ръка изтече, отиде да работи в старите държави членки", коментира още Мариана Милтенова, като даде пример с розобера и прибирането на черешовата реколта. 

По думите ѝ България е станала "донор на работна ръка" и това влияе върху прибирането на собствената ѝ реколта. 

Цялото интервю по темата чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Детето, оцеляло при инцидента в Стара планина, е проявило изключителна смелост и е действало напълно адекватно. Това коментираха военнослужещите от 24-та авиобаза Крумово, които участваха с хеликоптер в спасителната акция.

13-годишното момче, оцеляло в бурята с мълнии в Стара планина, е действало изключително адекватно и смело

13-годишното момче, оцеляло в бурята с мълнии в Стара планина, е действало изключително адекватно и смело, заявиха днес военнослужещите от екипа на 24-та авиобаза Крумово, участвали с хеликоптер в спасителната акция.  При инцидента в близост до връх Кутела от мълния загинаха баща му и 11-годишната сестра на момчето. След като вертолетът го свали в..

публикувано на 23.07.24 в 20:27
Хан Юнис

Израелски танкове напредват в източните квартали на Хан Юнис

Израелски танкове напредват в източните квартали на Хан Юнис, съобщава Ройтерс.  Бомбардировките в района продължават втори ден и вече принудиха десетки хиляди палестинци да търсят убежище на други места. Местните власти твърдят, че от началото на новата офанзива вчера са били убити най-малко 80 души. Израелските военни обясниха, че тя се налага, за да..

публикувано на 23.07.24 в 20:05
Георги Пеев

Българинът с две трансплантации Георги Пеев с четири златни медала на Европейските игри в Лисабон

Единственият българин с два трансплантирани органа Георги Пеев спечели четири златни медала в дисциплината плуване на Европейските игри за трансплантирани и диализирани в Лисабон. Пеев е първи на 100 метра бруст, 100 метра кроул, 50 метра бруст и 50 метра кроул. Пред екипа, придружаващ българския отбор на Игрите, Георги Пеев сподели: "За да покажем с..

публикувано на 23.07.24 в 19:56
Унгарският министър на външните работи и търговията Петер Сиярто.

Докато Киев пречи на транзита на руски нефт, Будапеща ще блокира европарите за доставчиците на оръжие

Унгария ще блокира изплащането на европейски средства за страните-доставчици на оръжие за Украйна, докато украинските власти продължават да пречат на транзита през своя територия на нефт от руската компания "Лукойл". Предупреждението дойде в прав текст от унгарския министър на външните работи Петер Сиярто. По думите му става дума за 6,5 милиарда..

публикувано на 23.07.24 в 19:51

Хотелиери и ресторантьори в стачна готовност заради ръста на цените на тока

Хотелиери и ресторантьори се готвят за стачни действия заради ръста на цените на тока за бизнеса през последния месец. От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация вече алармираха в писмо до министъра на туризма и до КРИБ за опасността от фалити вследствие на високата цена на тока в случай, че не се предвидят компенсации за бизнеса...

публикувано на 23.07.24 в 19:30
Министърът на земеделието и храните д-р Георги Тахов (вдясно) беше на посещение в Болярово, за да се запознае на място с пораженията от пожарите - 23 юли 2024 г.

Производители от Ямболско са притеснени, че трябва да продават зърно на безценица

Ниската изкупна цена на борсата на зърното принуждава земеделските стопани да го задържат в складовете. Производители от Ямболско са притеснени, че трябва да продават на безценица. Георги Тахов: Всички селскостопански производители, засегнати от пожарите, ще получат подкрепа При големия пожар в района на село Воден пострадаха производители и..

публикувано на 23.07.24 в 19:24

Споразумение за правителство на националното помирение подписаха в Пекин 14 палестински фракции

В китайската столица Пекин 14 палестински фракции подписаха споразумение за формиране на "временно правителство на националното помирение" след войната в Ивицата Газа.  В Декларацията от Пекин се казва, че правителството на националното обединение ще управлява делата на палестинците, ще се грижи за възстановяването на Ивицата Газа след края на конфликта..

публикувано на 23.07.24 в 19:03