Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"След края на историята" с доц. Александър Сивилов: Повей от Тянанмън

Александър Сивилов
Снимка: Личен архив

През нощта на 3 срещу 4 юни 1989 г. Народната освободителна армия на Китай навлиза в столицата Пекин и се насочва към централния площад Тянанамън. В този момент той е контролиран от събралите се там студенти и работници, които искат промени в страната. Още на подстъпите към площада започват сблъсъците, които прерастват във въоръжено противопоставяне. До средата на следващия ден военните успяват да вземат под контрол града.

През идните няколко дни, под ръководството на партията, ще бъдат проведени чистки из цялата страна. До днес не е ясно колко жертви са дадени по време на боевете в китайската столица. Официалните данни говорят за 241 убити и около 7000 ранени. Според външни източници от огнестрелни оръжия загиват до 7000 души, от които 6000 цивилни и поне 1000 войници. Тези събития са повратна точка за това, което днес е Китайската народна република, защото това е последната възможност за различно развитие на държавата.

Основата на протеста е доста по-ранна. Още под влиянието на съветската "Перестройка" в средата на 80-те започва силно движение към демократизация сред интелигенцията и студентите. Тази тенденция се застъпва и с икономическите реформи, които през 1980 г. започва управлението на Дън Сяопин. Те прекратяват опитите за създаване на планова икономика по псевдосъветски модел. Китайското ръководство се обръща към бащата на монетаризма Милтън Фрийдман и го кани да осъществи неолибералните реформи и при тях. Той е убеден в успеха им, защото правителството има пълен контрол над обществото и може да проведе крайните антисоциални мерки. Така от 1985 г. започва раздържавяване на предприятията, като контролът им минава в ръцете на част от партийните функционери. Малко по-късно е наложено и освобождаване на цените, което довежда до дълбока социална пропаст в страната и вълни от безработица.

Част от партийното ръководство смята, че промените в страната трябва да стигнат и до демократизиране на системата. Лицето на тази идея е генералният секретар на партията в средата на 80-те Ху Яобан. Естествено, останалите функционери не искат да изпуснат контрола над страната и той е свален през януари 1987 г. Критиките и натискът срещу него довеждат и до тежкия инфаркт, който той получава на 15 април 1989 г.

Стихийните траурни митинги прерастват в съпротива на студентите, които виждат как шансът за демократизация изчезва като мираж. Те се събират и организират палатков лагер на площад Тянанамън. Скоро към тях се присъединяват и работници. Техните искания са по-различни. Ударени от тежката икономическа криза и пълната либерализация на пазара, те искат завръщане към методите на Мао Дзедун, възстановяване на социалистическата икономика и борба с разрасналата се корупция. Често днес желанията на протестиращите на площада са представяни като противоречащи си, но истината е, че хората там искат демокрация, социална справедливост и спиране на подкупите.

Както често става и днес, този справедлив гняв е подкрепен от външни сили, опитващи да разрушат режима. В този случай водещ е съветският лидер Михаил Горбачов, който е лицето на реформите по това време. Той трябва да посети Китай през май, но властите му забраняват. Естествено, американските тайни служби и правителството с интерес наблюдават събитията. Започват протести и в Шанхай и Ухан. Въпреки опитите за преговори напрежението нараства и на 19 май е въведено извънредно положение в града.

В крайна сметка правителството решава да вкара армията, за да разгони протестиращите. Колоните на войските са посрещнати с коктейли Молотов и стрелба от страна на работниците, които разполагат с оръжие. Войниците получават заповед да стрелят с бойни патрони. Студентите на самия площад са пощадени, но в околните улици те са разстрелвани в гръб и смазвани с танкове. Смазването на движението на площада отрязва пътя на Китай към демокрацията и вероятно и към социалната справедливост.

През следващите години пазарните реформи се задълбочават още повече. Въпреки временните санкции, наложени от Запада, посегателството срещу демокрацията бързо е забравено заради огромните възможности за печалба. Страната става работилницата на света, а обикновените китайци работят за по няколко долара. През 90-те години Съединените щати прехвърлят огромна част от производството си в азиатската  държава. Изследователите започват да говорят за Кимерика.

В същото време Китай залага основите на нарастващото си днешно величие. Под авторитарното управление на псевдокомунистическата партия се развива най-силната пазарна икономика в света. Империята се възражда и скоро се изправя срещу другата империя – САЩ. Заради това и през 2019 г. в Хонконг протестите започнаха на 9 юни. Те до голяма степен бяха свързани не само със законопроекта за екстрадицията, но и с годишнината от Тянанамън.

Разликата между двете събития, обаче,  е огромна, защото през 2019 г. през цялото време се чувстваше силната ръка на американските тайни служби, които се опитват да разклатят бившия си съюзник. Лошото е, че днес за западните политици пример за подражание не са идеите на бунтарите от Тянанамън, а успеха на съвременния китайски държавен модел. Те критикуват Пекин за липсата на свобода на словото, но в същото време налагат ограничения на медиите в собствените си страни. Говорят за симбиозата на китайската олигархия с комунистическата партия, а са подчинени на мултимилиардерите в собствените си държави.

Протестите на Тянанамън ни показват, че обществото може да се противопостави на властта и в най-деспотичните режими. Ще трябва да ги помним, защото вече и ние се изправяме пред същата китайска реалност на несменяем политически модел и див, съсипващ капитализъм.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Водосвет на бойните знамена пред Паметника на Незнайния воин за Деня на храбростта

Без парад ще премине празникът на армията. Ще има само церемония пред Паметника на Незнайния воин, както и концерт в София и други градове. Водосветът от традиционната церемония пред Паметника на Незнайния воин ще бъде отслужен от Врачанския митрополит Григорий, оглавил Светия синод след кончината на негово светейшество патриарх Неофит...

публикувано на 06.05.24 в 07:32

Почитаме свети Георги Победоносец

Българската православна църква почита днес свети Георги Победоносец. В народните обичаи този ден - Гергьовден, е празник, неразривно свързан  със земята, и се посвещава на земеделци и животновъди. Светецът е покровител на овчарите и стадата. Той олицетворява храбростта и затова Гергьовден е празник на Българската армия. Георги бил смел и..

публикувано на 06.05.24 в 07:19
Урсула фон дер Лайен

Фон дер Лайен ще настоява пред китайския президент за честна конкуренция

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че на срещата си с китайския президент Си Цзинпин в Париж ще настоява за   "честна конкуренция" от страна на Китай, предаде Франс прес. "Трябва да действаме, за да сме сигурни, че конкуренцията е честна, а не изкривена", каза тя в изявление, разпространено броени часове преди срещата..

публикувано на 06.05.24 в 05:02

Журналистите от RAI започват 24-часова стачка

Стачката на журналистите от италианската обществена медия RAI доведе до сериозен сблъсък с управата на медията. Протестът е 24-часов - от 5:30 часа местно време тази сутрин, до същия час на 7 май. Във връзка изявлението на синдиката на журналистите на RAI - UsigRAI, неодобряващ политическия натиск на управляващите и липсата на конструктивен..

публикувано на 06.05.24 в 04:54

В Светлата седмица прославяме светите апостоли и Богородица

На втория ден след Великден според православната традиция започва Светлата седмица, наречена така, защото Възкресението на Христос символизира просветлението. В следващите седем дни се прославят светите апостоли и Света Богородица. Светлата седмица завършва с Томина неделя, когато се почита паметта на Свети апостол Тома, наричан Неверни, защото не..

публикувано на 06.05.24 в 03:36

Заловиха кокаин за 40 млн. паунда до кръчма във Великобритания

Във Великобритания четирима мъже бяха арестувани, след като половин тон кокаин на стойност 40 млн. паунда беше открит в микробус на паркинга на селска кръчма. Националната агенция за борба с престъпността каза, че най-вероятно наркотиците са били докарани до брега в надуваема лодка с твърд корпус, след като са били прехвърлени на нея от..

публикувано на 06.05.24 в 03:32

Кюстендилските художници с амбиция за собствена иконописна школа

Деветима кюстендилски художници аранжираха изложба с икони в двора на храма "Св. великомъченик Димитър" и Архирейското наместничество в града - така местните творци имат амбицията да създадат своя иконописна школа, отбеляза преподавателят по изобразително изкуство Евгени Серафимов, чиято е инициативата. Заедно с архирейския наместник на Кюстендил..

публикувано на 05.05.24 в 20:46