Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Етнографски поглед към стъклото в Къщата на Калиопа в Русе

Етнологът Искра Тодорова с вазата на Емил Гале
Снимка: Ася Пенчева

На 18 март 2021 г. Генералният съвет на ООН обявява 2022 г. за Международна година на стъклото, за да отбележи значението му за напредъка на човешката цивилизация, за устойчивостта на човешките общности и потенциала му за решаване на актуални глобални проблеми. Едно от направленията по отбелязването е свързано с ролята на музеите в презентирането и съхранението на стъклото като културна ценност.

Регионалният исторически музей в Русе се включва в инициативата с изложбата "Стъклото - истории и колекции", която през цялата година ще може да бъде разгледана в Музея на градското всекидневие, известен като Къщата на Калиопа.

Посетителите ще видят стъклото във всичките му форми - от буркани за сладко, дамаджани за вино и ракия, фотографски плаки и аптекарски шишета до фантастични ювелирни изработки на кани, фруктиери и сервизи.

Това са предмети, които разказват за един вълнуващ свят – този на стъклото, така директорът на музея проф. Николай Ненов представя най-новата експозиция.

"Етнографският ни отдел прави поредна изложба, в която събира истории. Сред предметите може да видите шишенце от суха лимонада, купена пред Айфеловата кула или "пъпчивата" кана от село Семерджиево, с която цялото село се е венчало, всички сватби са били в присъствието на тази кана. Или пък джобното шише за отрова от времето на Калиопа, както и вазата на Емил Гале – многослойна техника от края на 19 век в стил сецесион."

"Ние не искахме да покажем просто колекциите – тип каталожна изложба, а наистина да разкажем истории, да разкажем как стъклото се вписва в живота на човека, как го променя. Осъзнахме, че съвременният свят би изглеждал много по-различно без стъклото", изтъква етнологът Искра Тодорова, която е подредила експонатите във витрините. По думите ѝ е бил търсен етнографският поглед към стъклото.

Освен за обичайната и по-луксозна употреба на стъклото в бита, изложбата разказва и как се вписва стъклото в архитектурата и как променя градския пейзаж чрез стъклописите.

"За нас дори една счупена лупа, която разказва за историята на фотографа Стефан Балаш е също толкова ценна, колкото и вазата "Гале", защото носи след себе си историята на града", отбелязва Тодорова.

Повече за изложбата чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За седма година в с. Бръшлен се проведе фестивал на рибата

За седма година в село Бръшлен, община Сливо поле, се проведе "Рибен фест", който събра кулинарни майстори на менюто с основа дунавска риба и традиционната за този край ракия. „На Дунава като уловиш риба, слагаш сол, пържиш я и ядеш.“ Това е най-кратката и проста рецепта за приготвяне на риба. Само че в село Бръшлен, където рибата от..

публикувано на 25.08.24 в 06:42
Басейнът в античната вила Армира до Ивайловград

Над 1200 души са посетили античната вила "Армира" край Ивайловград в първите две седмици на август

Ивайловградското село Свирачи отбелязва 110 години от завръщането на малоазиийските българи - събитие, което се провежда през пет години. "Рано в неделя" с Ивелина Георгиева и Мерим Тенев ще бъдам на гости на ивайлоградския регион и с музиката, създадена от композитора Явор Русинов, вдъхновена от красотата на ивайловградско. Първата ни спирка е в..

публикувано на 25.08.24 в 06:18

Екшън героите и класическите актьори като Делон - всички са герои, но последните са естествени!

Много френска музика в този брой на Нощен Хоризонт -  емблематични и разпознаваеми песни, изпълнени от звездата на френското, европейското и световното кино Ален Делон , който напусна нашия свят миналата неделя на 88 годишна възраст. Един харизматичен Скорпион, с много чар и подкупващи сини очи . Спечелил доверието на зрителя към ролите, които е..

публикувано на 21.08.24 в 11:49

"Отвътре навън 2" - история за силата и смисъла на емоциите

Филмът на "Пиксар" "Отвътре навън 2" се превърна в най-касовия анимационен филм на всички времена шест седмици след официалната му премиера. Втората част на анимационната поредица събра общо 1 милиард 460 милиона долара в световните боксофиси. Така той изпревари досегашния лидер за най-успешна анимация - "Замръзналото кралство 2" ,..

публикувано на 20.08.24 в 08:15

2024 г. и преизпълнената петилетка на "Изотопия"

Със скоростта на светлината 5 години отлетяха от лятното начало на "Изотопия" по "Хоризонт" през 2019-а . Предаване, замислено като пространство за младите по ЕГН и дух , за хората с оригинални идеи и любопитни истории, по-скоро особняци, понякога изумителни, но винаги с потенциал да ни разчувстват, замислят, вдъхновят...

публикувано на 19.08.24 в 14:57
Кулата Снежанка

Кулата Снежанка, Музеят на родопския карст и църквата в Пампорово - символи и дух

Да се издигнеш над земята и да погледнеш над върховете, така както само птиците го могат. Това е усещането, когато се качим на телевизионната кула Снежанк а. Тя е построена на най-високия едноименен връх в Пампорово 1926 метра . Църквата "Успение на Пресвета Богородица"  е своеобразен духовен център на Пампорово. Построена е изцяло с..

публикувано на 19.08.24 в 14:33
Пампорово

100-годишният скиор Иван Раев от Чепеларе - живата история за Пампорово

Богатството на туризма са и личностите, които работят за него. Иван Раев - първият ски учител в Смолянско е бил управител на Пампорово , когато в комплекса са били построени само четири хотела. От една песен за Пампорово научаваме, че имената им са били "Еделвайс“, "Синчец", "Ехо" и "Малина". Имало е и Военен почивен дом. 100-годишният скиор..

публикувано на 19.08.24 в 13:50