Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мартин Минков и Коста Филипов пред БНР:

РСМ в ЕС. Когато му дойде времето

Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

"Въпреки разбираемите амбиции на Еманюел Макрон френското председателство да се увенчае с лаврите на такова, което е направило пробив по отношение на Западните Балкани, явно осъзнава, че времето за това не е дошло и не са налице обстоятелствата, които биха позволили на българската страна сега да промени рамковата позиция – не се виждат действия от страна на Скопие за движение напред и разбиране по диалога със София".

Това каза пред БНР журналистът Мартин Минков, бивш кореспондент на БНР в Скопие.

И посочи, че през последните 30 години са се чували безкрайно много декларативни изяви от Скопие и безкрайно много документи са оставали просто лист хартия.

"Аз нямам доверие на политическите кръгове в Скопие... Македонската страна бяга от нещо, което черно на бяло е подписано в нашия договор - общата история. Ние не сме сложили вето за влизане на РСМ за влизане в ЕС. Ние не сме съгласни при толкова много открити въпроси между нашите две страни да се започне процес на преговаряне".

С коментар по темата в предаването "Събота 150" се включи и Коста Филипов, дългогодишен кореспондент в Скопие на БНТ, БНР, БТА: 

"Главният проблем, който спъва процеса на присъединяване на РСМ в ЕС, е липсата на гаранции, че това, което бъде договорено и записано на лист, ще бъде изпълнено. Политическият елит не изпълнява договорености, подписани преди години".

Според него неуреждането на отношенията между София и Скопие е коз в полза на Белград и лично на Александър Вучич, който "през последните месеци направи много ходове, за да потвърди позицията си в РСМ":

"Ако приемем тезата, че руското влияние в Северна Македония идва чрез Сърбия, както винаги, нямам данни да виждам пряко влияние на Русия в РСМ, но то става опосредствено. Скопие не осъзнава ли, че неговият интерес е на друго място и че трябва да потърси път, да се опита да погледне по-сериозно на собственото си битие, история, минало, политическа практика".

Минков допълни, че напоследък в България има прегряване на атмосферата по тази тема, а "това е излишно и не води до нищо добро".

"Фалшифицирането на българската история на основа на идеологията на македонизма много трудно стига да съзнанието на европейските експерти и депутати, които влияят върху формирането на общественото мнение".

Филипов изрази мнение, че натискът е прекалено голям, за да може да се претупа този въпрос, без да намери сериозно политическо решение.

Интервюто с Коста Филипов и с Мартин Минков можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Лозина Владимирова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Географски рекорди и невероятни факти за планетата на Фестивала на науката

ХІV Софийски фестивал на науката е към своя край, но в последния му ден можете да се удивите на каква възхитителна планета живеем с презентацията на гл. ас. д-р Калоян Цветков от СУ "Св. Климент Охридски" . Калоян се включва във фестивала за първи път, инак е изпечен географ, пътешественик и преподавател. В "Изотопия" той разкри в аванс..

публикувано на 12.05.24 в 14:53

Николай Петков представя българския път към Еверест

; Кения (5199 м), по премиерен „Български път“ по южната стена на Батиан, от 7-а категория (UIAA), 18 – 20 декември 1991 г., заедно с Иван Масларов; Уаскаран (6768 м), Кордилера Бланка, Анди, през 1996 г., заедно с Кирил Тафраджийски и Господин Господинов; Транго Тауър (6257 м), или Безименната кула в Каракорум по Словенския маршрут през 1998 г.,..

публикувано на 12.05.24 в 06:00

Музеите в Израел отвориха безплатно врати за посетителите

45 години хиляди музеи по света вземат участие в инициативата „нощ или ден на музеите“. Винаги е през май и „хранителите на световната култура„ отварят безплатно врати за милиони посетители, които обичат да скитат из галериите им или за пръв път прекрачват прага им. В края на изминалата седмица бе „Денят на музеите в Израел“ (тази година е..

обновено на 12.05.24 в 04:59
Андрей Арнаудов

Андрей Арнаудов: Няма тема, по-важна от демографията!

Потенциалът от българи в чужбина, които могат да се върнат в страната, е огромен. Това заяви в интервю за БНР Андрей Арнаудов, създател на платформата "Bulgaria wants you"/"България те иска". 81% от българите, живеещи в Берлин, обмислят завръщане в страната – сочат резултатите от онлайн анкета, проведена на кариерен форум там през..

публикувано на 09.05.24 в 09:51
Снежана Тодорова

Снежана Тодорова: И до днес наш девиз е този на Йосиф Хербст - "Никому в угода, на никому напук"

През последните 130 години организираното журналистическо движение в България е преживяло множество промени и предизвикателства, но някои от основните въпроси, които вълнуват журналистите и обществото, остават вечни и неделими. Дори и през годините на големи промени, въпросите за моралността и етиката в журналистиката, както и за справедливото..

публикувано на 08.05.24 в 13:38
Късноантична сграда

В археологическия подлез на Пловдив може да видите късноантичната сграда "Ирини"

Епископската базилика на късноантичния Филипопол вече трета година е един от най-посещаваните културно-исторически обекти в Пловдив, а уникалните мозайки от 4-6 век , разположени на две нива предизвикаха интереса и на прочутата Бетани Хюз – професор, историк, телевизионна и радиоводеща, автор на книги. Филмът от поредицата й "Съкровищата..

публикувано на 05.05.24 в 16:34

Димитър Димитров успя да съгради храм в село Искър

За Димитър Димитров ви разказахме за първи път преди три години. Тогава неговата мечта да съгради храм в родното плевенско село Искър беше в самото начало на реализирането. Днес градежът на параклиса „Света Параскева“ е към края си. Преди три години Димитър Димитров малко притеснен ни разказа за завета на дядо си  – да съгради храм в..

публикувано на 05.05.24 в 09:12