Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Блестящите умове на Русия я напускат масово, заради войната

Снимка: ЕПА/БГНЕС


Близо четири милиона руснаци са напуснали родината си в първите три месеца на 2022-а. Едни от най-блестящите умове на Русия я напускат масово, заради войната в Украйна. Владимир Путин затвори Русия към западния свят и успя да прогони от родината им стотици хиляди хора на изкуството, журналисти и компютърни специалисти. 

По ирония на съдбата Путин прави точно обратното на руския цар Петър Велики, с когото се сравни по повод 350-ата годишнина от рождението му. Петър Първи или Велики модернизира Русия с обширни реформи и културна революция след продължително пътешествие в страните на Западна Европа. 

"Петър Първи води Северната война 21 години. Може да изглежда, че сражавайки се с Швеция, той завзема нещо. Но нищо не е завземал! Връщал е! Никой в Европа не признал територията за руска, а за шведска, но славяни живели там с угро-фински народи от незапомнени времена. Защо е отишъл там? Възвръщал и укрепвал - това правел. По всичко изглежда, че на нас също се падна да възвръщаме и укрепваме."

Преди войната режисьорката Анна Демидова ръководи независима театрална трупа в Москва. Политически ангажирана е и участва във всеки протест срещу руската инвазия в Украйна. Когато обаче полицията започва безразборни арести, за да прекрати демонстрациите, семейството на Анна я принуждава да напусне Русия, за да я предпази. Една част от мен отказва да приеме, че това е истина, но друга разбира, че войната е логичното продължение на политиката на Путин от последните 20 години, споделя Анна. 

"Преди Путин да започне войната, се опитвах да влагам всичко като човек, гражданин и творец, за да накарам хората да разберат, че трябва да сме по-отговорни, да участваме по-активно в политическия живот. Защото хората не разбират политиката, не ги интересува и не им пука какво става в Русия." 
  
Журналистката Ангелина Давидова си тръгва от Русия седмица след избухването на войната. Преди конфликта тя отразява екологични теми и работи в Санкт Петербург. 

"Осъзнах, че ако искам да продължа да работя и да изразявам публично мнението си в медиите и в социалните ми мрежи, трябва да реша. Или да остана в страната и да мълча, или да остана и вечно да се страхувам да говоря публично, или пък да напусна страната. Реших да я напусна."

Степента на заглушаване на журналистите и липсата на свобода на словото в Русия днес е кулминация от един дълъг процес. Атаките срещу правото на свободно изразяване принуждават десетки колеги на Ангелина да изберат пътя навън. 

"Винаги съм смятала, дори когато имахме негативни политически тенденции, че хората могат да направят нещо. Сега виждам, че много от тези конкретни, специфични действия, са смазани от политическото решение, взето на високо ниво, да се започне война. Това решение няма нищо общо с живота на хората в страната, нито с благоденствието и бъдещето им." 

Евгений Кавалерчук  е медиен предприемач, основател на няколко успешни стартъп компании, работил като видеографър за няколко големи руски банки. От новината за началото на войната изпада в ступор. 

"Когато видях новината, че е започнала война, не можех да повярвам. Всичките ми планове за бъдещето рухнаха."

Непосредствено след това Евгений сменя профилната си снимка във Фейсбук на чисто черно поле и публикува пост срещу правителството и войната.

"Буквално след два часа ми позвъниха от банката, за която правех реклама, и ми казаха първо да махна веднага поста, а после и да изтрия всяка информация, че работя за тях."

Много млади IT специалисти също са принудени да напуснат добри и високо платени позиции и тази тенденция датира още преди войната, когато президентът Путин започва да преследва и наказва всякакво дисидентство. 

Наталия Чеботар е отговаряла за образователното подразделение на "Яндекс", руският "Гугъл", като създадените от нея дигитални учебници са въведени в 20 хиляди или половината руски училища. Наталия бяга в Тбилиси, Грузия, и казва, че е трудно, защото на много места в чужбина хората не искат да помагат на руснаци. 

"Повечето руснаци, които бягат, дори не си помислят да помолят за помощ. Затова имаме различни групи, в които руснаци помагат на сънародници. Но не навсякъде те чакат с отворени обятия."

Журналистката и активистка Олга Романова също напуска Русия още преди пет години и се установява в Германия. Сега тя помага на руснаците, принудени да бягат от родината си да си стъпят на краката. Домът й е превърнат в координационен пункт. 

"Хората идват тук, не защото искат да живеят при по-добри условия, а за своята безопасност, за да опазят собствения си живот и този на семействата си."

Нивото на обучение в Русия винаги е било сред най-високите в света, според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и страните, в които отиват руските емигранти ще получат наистина квалифицирани специалисти, за чието образование не са дали и стотинка, смята Соня - 23 годишна студентка по био-информатика. 

"Когато напуснах Москва бях шеста година студетнка, т.е. в магистърска степен и трябваше да е последната ми година следване, но за съжаление не успях да завърша. Взех си академичен отпуск и все още се надявам, че ще мога да довърша следването си."

Масовото изтичане на мозъци, на образовани и квалифицирани руснаци напомня за времето след рухването на Съветския съюз. То ще има сериозни икономически последици за Русия, но е неизбежно, подчертава Соня. 

"Много инститицуии и университети спряха да сътрудничат с учени от Русия, затова и много изследователи напускат страната. Не е възможно да правиш научни изследвания и открития, когато си изолиран от целия свят."

Всички журналисти и творци, осъдили заглушаването на свободното слово, както и компютърните специалисти, даващи онлайн пространство за изява на дисиденти, са твърдо решени да използват уменията си, за да предизвикат промяна в Русия отвън. 

По публикацията работи: Лилия Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Александър Джартов

Гл. комисар Джартов: Включваме допълнителни екипи в гасенето на пожара край Стара Загора

Допълнителни екипи на пожарната ще се включат в гасенето на пожара, който пламна днес край Стара Загора. Това съобщи за БНР гл. комисар Александър Джартов, директор на главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението". "Имаме по-сложен пожар, който се намира в трудно достъпен терен, като основно гори борова гора. Имаме изпратени..

публикувано на 15.07.24 в 22:12
Красимир Стоев

Красимир Стоев: От четвъртък разхлажадне, дъжд и градушки

Доста високи температури и горещата вълна продължава и през следващите 48 часа, дори температурите още малко ще се повишат, предупреди синоптикът от НИМК Красимир Стоев в интервю пред БНР.   Захлаждане ще има в четвъртък и петък, когато се очакват гръмотевични бури, дъжд в следобедните часове и градушки. "Продължителна е горещата вълна, утре е..

публикувано на 15.07.24 в 21:53

В Силистра термометрите стигат до 45 градуса

От година на година лятото в Силистренско става все по-горещо, а зимите все по-меки.  Последно Дунава е замръзвал през 2017-та година, а жегите при 35-40 градуса са вече ежедневие. От петък се пристъпи и към затваряне на път I-7 – Силистра – Шумен във времето от 13 до 21 часа,  отново заради високите градуси.  Всъщност за силистренци..

публикувано на 15.07.24 в 21:31

ЕС удължи с една година санкциите срещу Иран заради подкрепата му за руска война в Украйна

Страните - членки на ЕС удължиха с една година санкциите, наложени заради подкрепата на Иран за руската агресия в Украйна и за бунтовнически групировки в Близкия изток и Червено море. Мерките се отнасят и за флотата на Корпуса на гвардейците на ислямската революция. Тя снабдява с оръжия, включително ракети и дронове, бунтовниците хуси в..

публикувано на 15.07.24 в 20:48

Гасенето на пожара край граничнитe села Преколница и Коприва ще продължи и утре

Гасенето на пожара   край граничнитe села Преколница и Коприва ще продължи и  утре. През  целия  ден три противопожарни екипа, два екипа с леки автомобили с 11 служители и три екипа с автомобили на ДГС "Осогово" през бяха на терена и гасиха пожара, който възникна на 11 юли в смесена гора в района на  граничните села Коприва, с. Цървен дол и с...

публикувано на 15.07.24 в 20:36

Св. Синод на БПЦ с призив за молитва и подкрепа към борещите се с огнената стихия в страната

Св. Синод на БПЦ отправя призив за молитва и подкрепа към огнеборците, служителите на МВР, доброволците и всички, които помагат в борбата с огнената стихия в страната, както и за подкрепа към всички пострадали, загубили своя дом. Нека в тези трудни дни, когато хиляди декари българска земя са обхванати от това бедствие, да отправим молитвен..

публикувано на 15.07.24 в 20:25

Частично бедствено положение обявиха в Стара Загора заради бушуващия край града пожар

Частично бедствено положение обявиха в Стара Загора заради пожара, който бушува край града. В гасенето участват 7 екипа на пожарната в Стара Загора, Казанлък и Чирпан. В борбата с пламъците се включват и военните, горски служители и десетки доброволци. Пламъците обхващат труднодостъпен терен между местностите 7-ми километър и Черен острец...

публикувано на 15.07.24 в 20:21