Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да следваш "розите на ветровете"

Из дебрите на старите карти - древен свят, който изплува от легендите

Занаятът майстор на карти се е давал с диплома само от владетеля на съответната държава

Разходка през времето и пространството предлага Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ с изложба за Несебър в картографските архиви и колекции. Тя показва изображения от втори до 21-ви век, пазени както в световни библиотеки и архиви, така и в частни колекции.

В предаването "Изотопия" пътеводител из старинните документи за пътуване е д-р Стефан Пейков, президент на Международния търговски и културен център ГЕОПАН. Центърът притежава 2 хиляди дигитализирани карти – една от най-големите дигитализирани картографски колекции.

Потегляме към Месемврия - един от най-древните градове в Европа.

"Градът е перлата на Черноморието. По брега на Несебър и на Черно море върви дяволското течение – плуването по този бряг е било мярка мъжка мярка, дерзание и мъжко приключение. Този бряг е бил бряг, мерило за героите. Като започнете от аргонавтите и свършите до почти всички големи герои на гръцката история – те са се проверявали по този бряг."

"Това е едно насрещно движение на всички човешки култури, кръстопътища, легенди, история. Притежаваме един от най-интересните – западните брегове на Черно море."

Изложбата показва една от най-старите запазени карти, притежание на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". Оригиналът е правен през 2 век от математик, астроном, астролог и географ на Античността.

"Показва един древен свят, който наистина изплува от легендите."

До нея е разположена почти 7-метрова императорска карта-пътеводител, по която "може да се пътува, да се броди и да се правят приключенски пътешествия и до днес", уточнява д-р Пейков.

Занаятът майстор на карти се е давал с диплома само от владетеля на съответната държава.

"Правенето на карти е било кралско занимание, кралско право и това е давано само на хора, които са имали достатъчно архив, достатъчно умения, достатъчно познания, за да дадат изображения, по които може да се пътува."

Стойността на една подобна карта, изразена в оловни товари, към 14-15 век се е равнявала на една крепост.

Една от картите изобразява "розите на ветровете" или посоките на ветровете.

"В Несебър например наблюдавали 16 вида вятър – имало е вятър по всеки повод: вятър сутрешен, вятър следобеден и т.н. Тези ветрове са се познавали много добре. Хората са били ветроходци. Това е било енергията и двигателят на техния прогрес, живот, поминък, храна, поколения."

В Несебър през 14 век е пребивавала генуезка колония. В генуезкия архив се съдържат и ценни сведения за нашето крайбрежие, което не е достатъчно проучено.

Как са живели тогава?

"Животът е бил труден, богат на приключения, но мъжът е бил мъж, а жената – жена", лаконично го описва д-р Стефан Пейков.

Морските вълни са правели от хартията каша, затова картите били изработвани върху кожа, с природни багрила, за да устояват на дългия престой в морето "и да си остане полезен и добър документ".

Като "възхитителна" определя нашият гид карта на Европа от 1550 година, рисувана от Себастиян Мюнстер, която принадлежи към т.нар. антропоморфни карти.

България влиза в европейските картографски представи много рано – като Тракия, Мизия, Македония.

"Устойчиво тя се явява още 9-10 век, когато е империя."

Хералдическият знак с трите лъва е открит в Мароканската кралска библиотека.

"Това се оказва знак на щита на воините на цар Иван Шишман."

Личните картографи на френските крале отбелязвали България като Македония и Тракия към 1691 г.

"Към тези години европейската картография е помнела Царство България, България като съществуване, въпреки че по това време е в рамките на Османска империя, тя съществува в европейските картографски устойчиви представи като самостоятелна държава, а една друга карта я нарича Царство България."

Пейков не крие амбициите си всички картографски структури у нас да се обединят за създаването на национален картографски архив.

"Политиците са най-големите работодатели на картографите. Те винаги им създават толкова много работа, че хората живеят спокойно", казва още Пейков.

Една от най-ранните карти на Бургаския залив е от 1784 г. Най-ценното в нея е, че тя показва, че т.нар. рибарски пристан край Бургас е съществувал като селище от 300 години и не е основан преди 20-30 години, не спира да разказва д-р Стефан Пейков.

Руската армия много рано, още в годините на Кримската война, започва да се интересува от всички маршрути, които водят към Цариград, да ги картографира, допълва той.

Първата карта, издадена на български език пък, се е появила в Страсбург през 1843 г.

"Причината – да се покажат на българския народ в онези години големите очертания на Мизия, Тракия и Македония и бъдещата територия на държавата ни, която трябва да се възстанови. Затова нейното заглавие е "Карта на сегашная Болгария, Тракия и Македония".

Друга карта показва, че основният град на остров Тасос в началото на 20 век, премълчавано от гръцките картографи, се е казвал Българин, защото е бил обитаван от българи, впоследствие обезбългарен вследствие на политика, прилагана към цяла Северна Гърция, посочва Пейков.

Легендарна карта на Феликс Каниц допълва богатата колекция, показана в изложбата. Показва оригиналния вид на Несебър преди "великото му застрояване".

От 200 изображения на Несебър за изложбата са подбрани 35.

Повече ще научите от звуковия файл. 

Снимки: Лора Търколева, Иван Нотев
По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Анна Ризова и театралната школа

Анна Ризова в рубриката "Горещи сърца": Уча децата, че трябва първо да обичат себе си!

За нея няма невъзможни неща. Но най- важното за нея е да накара децата, а и възрастните да повярват в силата на изкуството и познанието. Тя е на 30 години, вече е усвоила няколко професии. Завършила е театрално изкуство, докторант е по "Кинознание и телевизия", преподава на студенти в Югозападния университет, работи като експерт "Реклама" в Радио..

обновено на 21.04.24 в 09:30
Проф. Владимир Кефалов

Проф. Владимир Кефалов сред най-добрите специалисти в света в изучаването на човешкото зрение

Преди 23 години е учредена  Бреслеровата награда . Учените или лекарите, които имат право да се състезават за нея могат да живеят в която и да е държава по света, но трябва да имат медицински или научни изследвания, които  да допринасят за лечението на хората, загубили зрението си . През  2019 г. в списъка на учените  получили високото отличие е..

публикувано на 17.04.24 в 12:33

Само зимата ли може да ни изненада? Летният сезон е пред провал заради недостиг на кадри

Летният сезон е пред провал, предупреждават хотелиери и работодатели по Южното Черноморие. Причината - задълбочаването на кризата с липсата на работници и персонал за туристическите обекти . Само по Южното Черноморие за предстоящия сезон се търсят 27 хиляди работници. Междувременно посолствата в трети държави извън ЕС, откъдето се чака работна..

публикувано на 16.04.24 в 09:41

Седмицата на космически обороти: слънчево затъмнение и научно просветление

Деца и възрастни носеха цветя за извънземните, някои ги чакаха с глави лук. Казваха, че не се страхуват : - Вярвате ли, че ще дойдат? - Вярвам, защото тази заран пак съобщиха, вестниците четем. - Те дали биха могли да помогнат на България с нещо? - Ами казаха: "Ще помогнем". -..

публикувано на 13.04.24 в 17:09

"Яйцето" в СУ се събуди за нов живот – става модерна зала за събития

Емблематичното за поколения студенти и преподаватели пространство в Софийския университет "Св. Климент Охридски" - "Яйцето", започва нов етап от своето съществуване. То вече ще бъде съвременно пространство за публични събития, в което ще се помещава и модерна лаборатория.  " Залата има невероятна акустика . Направихме специално озвучаване. Може..

публикувано на 12.04.24 в 12:05

Специализираната болница за рехабилитация в Котел е на ръба. Ще затвори ли?

Ще затвори ли врати Специализираната болница за рехабилитация в Котел заради натрупани задължения за ток и вода и неизплатени заплати?  Ще стигнат ли до лечебното заведение отпуснатите от Министерския съвет в началото на април средства за погасяване на дълговете? Преди година Специализираната болница за рехабилитация в Котел бе пред затваряне...

публикувано на 10.04.24 в 07:38

"Нашата лудница". Плейлистът на войната (втора част)

Пациентът в психиатрията пита доктора за дупката в главата си, но и за тази в бюджета. Писал на Белия дом, че навсякъде има мързел, корупция и раздор, но не получил отговор. Всичко е толкова сложно, толкова объркващо, но няма време да го разберем, братко. Нашата лудница гласува за Путин, нашата лудница ще се..

публикувано на 09.04.24 в 13:18