Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почти физически сблъсък в парламента след декларация на "Възраждане"

Снимка: Стоп кадър
В Народното събрание след декларация на "Възраждане"  почти се стигна до физически сблъсък между депутати.

В декларацията лидерът на партията Костадин Костадинов определи вчерашните протестни действия пред парламента, като "опит за майдан", и нарече недоволните граждани, събрали се снощи пред парламента "фашистка измет".

Костадинов призова всички граждани, които са против кабинета и опита той да изземе държавата, да дойдат пред парламента в деня, който се гласува вота на недоверие, който още не е насрочен:

"Опит за майдан в България, опит, разбира се, опитче за майдан. Опит, който не успя да се получи напълно, защото майдан се прави с мъже, а не се прави с платени соросоиди - спонтанно организирани хора със спонтанно донесени от тях спонтанно нарязани тръби, спонтанно донесени камъни. Вчера ясно се видя кой кой е. Ясно се видя кой изпитва страх от своя народ. Предстои дебат за вота на недоверие. Ще има и гласуване. Нека да не допуснем тази фашистка измет, нека да не допуснем тези платени да дойдат да ни отнемат държавата."

"Ще ви отнема думата", каза председателстващият заседанието на Костадинов, който добави:

"Призовавам всички сънародници, които не допускат и няма да искат България да бъде превърната в новата Украйна нека да дойдат тук, когато се гласува този вот на недоверие, нека да дойдат тук, когато са дебатите, нека да не допускаме някой да окупира, да превзема и да унищожава държавата ни."

На тези думи на Костадин Костадинов остро реагира депутатът от БСП Явор Божанков, който заяви, че лидерът на "Възраждане" неправилно отразява вчерашния протест и го нападна с думите, че точно той организира платени протестиращи и че тика държавата целенасочено към конфликт"

"Да г-н председател, но вие нито един път не го прекъснахте. Аз бях на същия протест и видях, че по него хвърляха стотинки, не копейки, а стотинки. Но когато говориш за протестиращи, които са дошли тук, и говориш за организация, това е човекът, който кара тук хора с автобуси, с платен транспорт. Той бил видял. Знаете ли какво видяха българските граждани вчера и какво го притеснява него – видяха как "Възраждане" гласува с ДПС. Това него го е страх – че всички го видяха, и най-вече го разбраха, че заедно с ГЕРБ е следващият Волен Сидеров".

От "Демократична България" и БСП определиха като недопустими думите  "фашистка измет" и поискаха Костадинов да бъде наказан.

Заради размяната на реплики в залата се стигна до физическа разправа, която доведе до прекратяване на пленарното заседание. При нея депутатът от "Продължаваме промяната" Настимир Ананиев бе блъснат от Хамид Хамид от ДПС. Ананиев обясни ситуацията така.

"Всъщност господин Костурков обмени реплики с ДПС и станах, за да няма повече контакт. Господин Хамид дойде. Казах му да си приберат техните хора, че ние ще приберем нашите. Той се обърна към мен и с две ръце ме изблъска много арогантно. Хамид е опитен парламентарист. Не може да се стига до физическа саморазправа. ДПС са много нервни. Има защо. Чекмеджето е празно за тях и се опитват всъщност да направят един преврат в държавата с помощта на ИТН и "Възраждане". Това е."

Другият участник в спречкването Хамид Хамид обясни пред журналисти в кулоарите на парламента, че е бил предизвикан вербално от депутата Росен Костурков от "Продължаваме промяната" и бил издърпан от Ананиев.

"Това, което аз чух, е, че Костурков взе да обижда колегата, който е с патериците, колегата Халил Латифов. Нарече го "боклук". Отидох да питам защо го нарече така. Настимир Ананиев отзад ме задърпа за сакото и взе да ми крещи. Аз се обърнах, леко го побутнах, но той театрално залитна и падна върху колегите си. Артист!"

Председателят на Народното събрание Мирослав Иванов отправи последно предупреждение към депутатите и персонално Хамид Хамид, че при подобни повторни прояви народни представители ще бъдат отстранявани от заседания.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стари занаяти и бойни техники оживяват на фестивал в Шумен

Стотици зрители се събраха пред стените на Шуменската крепост, за да наблюдават историческа възстановка на превземането на крепостта от рицарите кръстоносци през 1444 година. Тя беше кулминацията на започналия вчера тридневен международен исторически фестивал "Доблест и слава",  Представителите на клубове за исторически възстановки от страната и..

публикувано на 28.09.24 в 22:03
Спасител със специално обучено куче сред отломките след руско нападение, поразило жилищен блок в украинския град Харков, 24 септември 2024 г.

Четирима души загинаха при две руски атаки в Харковска област

Четирима души загинаха днес при две руски атаки в североизточната част на украинската Харковска област. Сред тях е съдия от Върховния съд, който доставял помощи на местните жители с граждански автомобил, предаде Ройтерс, като се позова на украинските власти. Областният управител Олег Синегубов съобщи, че въздушна атака е отнела живота на трима души и..

публикувано на 28.09.24 в 22:01
Киър Стармър

Депутатка от управрялаваща партия във Великобритания подаде оставка, обвинявайки прмиера в лицемерие

Във Великобритаиня Роузи Дъфийлд подаде оставка като депутатка от управрялаваща Лейбъристка партия, обвинявайки премиера Киър Стармър в лицемерие заради поведението му и неспазване на поети обещания.  Роузи Дъфийлд, която е избрана от Кентърбъри, е първият депутат лейбърист, напуснал кораба на управляващите, като в писмото с оставката си,..

публикувано на 28.09.24 в 21:23
Изстрелването на ракетата на SpaceX

Мисия на SpaceX отива до МКС, за да прибере блокираните там американски астронавти

Минути след 20 ч. българско време от Кейп Канаверал, Флорида ще бъде изстреляна мисия на SpaceX с двама души на борда. В космическия апарат остават две свободни места за връщането на американските астронавти, които от месеци са блокирани на Международната космическа станция, съобщиха от НАСА.  Мисията беше отложена с няколко дни заради..

публикувано на 28.09.24 в 20:02

Ако една пета от депутатите поискат извънредно заседание на НС, то може да бъде свикано

Ако една пета от народните представители поискат извънредно заседание на НС, то може да бъде свикано, но с конкретни теми и точки. Това каза в Кюстендил пред репортери председателят на Народното събрание Рая Назарян. Тя беше в града за провеждащия се Празник на плодородието. Назяран отправи риторичния въпрос дали парламентът има нужда от..

публикувано на 28.09.24 в 19:18

В Гърция очакват температури до 9 градуса идната седмица

След близо седмица на летни температури в повечето части на Гърция, от неделя следобед до понеделник се очаква рязка промяна на времето и температури до 9 градуса по Целзий, съобщава в. „Катимерини“. Националната метеорологична служба съобщи, че се очакват обилни валежи и бури в източна Македония, Тракия и по островите в северната и източната..

публикувано на 28.09.24 в 18:57
Съпредседателят на партията

"Алтернатива за Германия" ще номинира Алис Вайдел за канцлер през 2025 година

"Алтернатива за Германия" издигна свой кандидат за канцлер за парламентарните избори догодина. Това ще е съпредседателката на партията Алис Вайдел. Лидерката на германската крайнодясна партия „Алтернатива за Германия“ Алис Вайдел ще води предизборната кампания за Бундестага като кандидат за канцлер. Двамата председатели на AfD Тино Хрупала..

публикувано на 28.09.24 в 18:42