Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Отзвук от премиерата на балета „1001 нощ“

Снимка: Софийска национална опера и балет


В края на месец май Националният балет ни поднесе най-новата си продукция – бляскави спектакли на балета „1001 нощ“ по музика на Фикрет Амиров и хореография на Елдар Алиев, а преди това имахме и възможността да се срещнем с постановъчния екип и част от солистите.

Балетът „1001 нощ“ беше представен по повод 100-годишнината от рождението на азербайджанския композитор Фикрет Амиров и 30 години дипломатически отношения между България и Азербайджан. За мен беше много интересна тази среща с азербайджанската култура, научих нова информация, обогатих се с нови впечатления. Вярвам, че е било така за цялата публика, която имаше възможност да посети спектаклите. С удоволствие ще споделя и с вас част от наученото или припомненото.

Фикрет Амиров е един от най-талантливите азербайджански композитори, който дори по време на желязната завеса е бил канен в САЩ. Потомствен музикант е – баща му е известен певец на мугам и изпълнител на тар. Учи при композитора Узеир Хаджибеков, приет за основоположник не само на азербайджанската опера, но на оперното изкуство в целия мюсюлмански свят, с творбата си „Лейли и Маджнун“, създадена през 1908 г. Фикрет Амиров развива направление, наречено „симфонична опера“. Премиерата на най-ярката му творба „1001 нощ“ е в Баку през 1979 г. Либретото на балета по приказната история за красивата Шехерезада, която с вълшебните си разкази успява да заинтригува нощ след нощ суровия султан Шахриар, постепенно да стопли леденото му сърце и да се спаси от смърт, е написано от братята Рустам и Магсуд Ибрахимбекови през 1968 г. Те включват в своето повествование в две действия трите най-популярни приказки на Шехерезада: за Синдбад, за Аладин и вълшебната лампа и за Али Баба и четирийсетте разбойници. 

Световноизвестният азербайджански балетист и хореограф Елдар Алиев поставя заедно със сценографа Семьон Пастух и художничката на костюмите Галина Соловьова балета „1001 нощ“ в САЩ през 1994 г. с голям успех. Спектакълът влиза в алманаха на Уолстрийт джърнъл като най-добрата продукция за годината. Това е последният спектакъл, в който Елдар Алиев танцува, и първият му спектакъл като хореограф. Както сподели в срещата си с журналистите, е поставил в него всички възможни трудности, така че дуетите са сложни и ролята на Шахриар е една от най-сложните в балетния репертоар. Точно този „американски“ спектакъл беше реализиран сега и у нас, а не по-новата продукция, която прави в Мариинския театър.

Хореографията е неокласическа с използване на елементи от фолклорни танци. „Роден съм и учих в Баку, откъдето отпътувах за Мариинския театър на 18-годишна възраст“ припомни Елдар Алиев. „Всички тези фолклорни танци бяха част от образователната програма. Тогава си мислех, че никога няма да ми потрябват“ пошегува се той, „но в „1001 нощ“ използвах целия този „багаж“, за да пресъздам източния колорит“.

Като публика мога да потвърдя, че се почувствах наистина пренесена в приказния свят на Шехерезада, и мисля, че постановката имаше и тук такъв голям успех, какъвто е имала и в САЩ. В звуковия файл чуйте и оценката на изкуствоведа доц. Петър Пламенов, както и споделеното от прима балерината Марта Петкова и художествения ръководител на Националния балет Александър Александров.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Банско джаз фест отбелязва 25 години с впечатляваща програма

Днес се открива традиционният джаз фестивал в Банско. Изпълнители от 16 държави, две сцени и 29 концерта, така Банско джаз фестивал отбелязва 25 години Банско в джаза! До до 13-ти август Банско ще бъде в ритъма на джаза 24 часа. Със забележителна и завладяваща програма от активности през целия ден, Банско разгръща програмата на фестивала не само като..

публикувано на 06.08.22 в 17:55

В Кино Кабана пред НДК се провеждат "Концерти за малчугани и великани"

За трета поредна година в Лятната програма на Столична община е включено детското образователно събитие "Концерти за малчугани и великани". Тази година организаторите ще представят два различни концерта: с класическа и фолклорна музика на лятната сцена Кино Кабана пред НДК. И двата концерта са с начален час 11 часа, ще се проведат на открито, при вход..

публикувано на 06.08.22 в 12:42

Националната опера с турне в Пловдив

Този уикенд Софийската опера и балет започва своето пловдивско турне. За сцената на Античния театър са подготвени четири представления. Гостуването е по покана на Съвета по туризъм. "Макар и с много натоварен летен график, с отговорност и любов към вярната оперна публика, успяхме да съставим програма с емблематични спектакли от..

публикувано на 05.08.22 в 17:52
Международният фестивал за куклен и площаден театър

Международният фестивал за куклен и площаден театър ще се проведе в Созопол за 4-та година

От 5 до 10 август ще се проведе Международния фестивал за куклен и площаден театър в Созопол. Ще има гости от Португалия, Италия, с участието на наши български кукловоди, театроведи, артисти. Ще има ателиета, работилници изложби. Незабравимото детско шоу „Страната на куклите" се излъчва всяка неделя " Четвъртото издание на фестивала..

публикувано на 05.08.22 в 16:47
Фестивалът „Джаз под звездите“

Фестивалът „Джаз под звездите“ на Деветашкото плато - незабравимо музикално преживяване

"От миналата година го правим това нещо тук  - джаз за деца, иначе преди това започнахме с една вечер. Имахме и предфестивална вечер", каза за БНР Венци Благоев, музикален директор на Фестивала „Джаз под звездите“ на Деветашкото плато. Сдружение "Деветашко плато" организира различни инициативи в общините Летница, Ловеч и Севлиево В..

публикувано на 03.08.22 в 20:19

Музиканти отново тръгват по "Неотъпкана пътека"

От четвърти до седми август ще се проведе четвъртото издание на фестивала „Неотъпкана пътека“. Концертите са в красивото и самобитно родопско село Ковачевица, както и в град Гоце Делчев.  Тази година там отново ще се съберат заедно български музиканти, част от които работят в чужбина, и чуждестранни гости. Организатори на събитията са..

публикувано на 03.08.22 в 19:16

Жените Вебер в живота на Моцарт в спектакъл-концерт в Борисовата градина

На 7 август в Борисовата градина в София ще се състои спектакълът-концерт на Софийската филхармония и Сатиричния театър “Веберови” от Феликс Митерер. Разказът е за отношенията на Моцарт със семейство Веберови , с жените от рода Вебер, които имат силно влияние върху неговия живот. Текстът е написан през 2006 г., юбилейна година на Моцарт..

публикувано на 03.08.22 в 13:04