Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Мирчев: "Лукойл" трябва да бъде под оперативния контрол на държавата

"Цените на горивата в България могат да бъдат значително по-ниски"

Ивайло Мирчев
Снимка: Ани Петрова

"Лукойл" трябва да бъде под оперативен контрол на държавата, за да се защити максимално българският интерес." Това заяви пред БНР Ивайло Мирчев от ДБ.

"Представителят на държавата досега не е пратил нито един отчет до българското правителство. Няма индикация, че въобще си върши работата", коментира Мирчев в предаването "Преди всички".

Представителят на държавата Красимир Първанов е представител на т.нар. златна акция, а оперативната комуникация с него минава през министъра на енергетиката, поясни Мирчев.

По думите му в Румъния е имало "същият проблем с рафинерията на "Лукойл", но компанията вече плаща данъци. Според Ивайло Мирчев подозренията са, че у нас "част от държавните институции са били прилично стимулирани от различни лица", но това няма как да се докаже.

Причините да се иска парламентарна комисия, която да разгледа дейността на "Лукойл", Мирчев дефинира със "сложна геополитическа, сложна енергийни ситуация, ситуация на пълен форсмажор".

Ивайло Мирчев не знае за срещи на Асен Василев с "Лукойл", за каквито говори Делян Добрев от ГЕРБ.

"Нямам информация за такива срещи, на мен това ми звучи като спекулация."

Според Мирчев, Добрев демонстрира "изключително политическо лицемерие", защото по времето на управлението на ГЕРБ "Лукойл" също не е плащала данъци.

Цените на горивата в България могат да бъдат значително по-ниски. Включително с реформа в данъчните складове, обобщи темата депутатът от ДБ.

"Задача на премиера е да осигури подкрепа", подчерта Мирчев по повод предстоящия вот на недоверие към правителството тази седмица.

"Ако не бъде осигурена, отговорността за това, което ще се случи оттук нататък в България, е на новата коалиция."

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Прибра се още една група българи от Ливан

От Министерство на външните работи съобщиха, че рано тази сутрин в стрната ни се е прибрала още една група българи от Ливан - със съдействието и на посолството ни в Бейрут и на канадските ни партньори. От ведомството напомнят, че Ситуационният център към него продължава в координация с българското посолство в Ливан и с партньорски държави да търси..

публикувано на 06.10.24 в 09:17

Д-р Иво Гергов: В България няма стандарт, по който да се търси рак на гърдата при жените

В България няма стандарт, по който да се търси рак на гърдата при жените и който да се доближава до световния стандарт за популационен скрининг.  Нещата се случват хаотично, като се вменява право и задължение на личните лекари да дават направления за мамографски преглед на жените след навършване на определена възраст.  Мнението изрази пред..

публикувано на 06.10.24 в 09:11
Снайперист охранява митинга на пепубликанците в Бътлър, Пенсилвания

Предизборни митинги на кандидатите за президент на САЩ

Кандидатът за президент на Републиканската партия Доналд Тръмп излезе пред публиката в Бътлър, щата Пенсилвания, където срещу него беше направен опит за убийство през юли и беше прострелян в ухото. Този път Тръмп се произнесе речта си пред пред защитно стъкло, камерите на големите телевизии показаха снайперисти върху околните сгради, а часове преди..

публикувано на 06.10.24 в 08:48

Научна конференция, посветена на Самуилова България, ще се проведе в Петрич

Научна конференция, посветена на годишнина от смъртта на цар Самуил ще се проведе в Петрич. Конференцията е част от събитията, с които България ще отбележи 1010 години от гибелта на българския цар Самуил. "1010 години от смъртта на цар Самуил. Самуилова България: история и култура.“ е темата на научната конференция, която ще събере учени..

публикувано на 06.10.24 в 08:18

Промени в движението в София заради лекоатлетически пробег

Столицата ще е домакин и на първия лекоатлетически пробег "Възраждане 5К", който има за  цел да популяризира леката атлетика на открито като спорт. На старта заедно с ученици от столични училища ще застане и Мирела Демирева - сребърна медалистка в скока на височина от олимпийските игри в Рио де Жанейро. Заради пробега до 16 часа частично се променят..

публикувано на 06.10.24 в 08:14
Кметът на село Бреница Лъчезар Желев

Жителите на село Бреница на протест заради безводие

На протест излизат днес жителите на плевенското село Бреница заради безводието в него. Протестиращите ще затворят пътя Плевен - Кнежа, обяви кметът на селото Лъчезар Желев и добави: "Ние сме без вода от миналия четвъртък и подобно безводие имаше и в началото на септември. За месец 15 дни сме без вода. Причините са старият водопровод, до 2019 г...

публикувано на 06.10.24 в 08:09

Българският патриарх Даниил откри благотворителната кампания „Деца рисуват за деца“

Българският патриарх Даниил откри благотворителната кампания „Деца рисуват за деца“, организирана от Културно-просветния отдел при Св. Синод на БПЦ - БП. Кампанията се провежда за шеста поредна година и събира средства за подпомагане на Детското отделение по УНГ към болница „Царица Йоанна - ИСУЛ“. Благородната кампания на Св. Синод се осъществява със..

публикувано на 06.10.24 в 07:59