Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британски авиолинии наемат работници от ЕС без визи с "мокър лизинг"

Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Британски авиолинии използват "вратичка" в закона, която им позволява да наемат работници от ЕС, без да е необходимо да им се издава британска работна виза, съобщава "Дейли телеграф".

"Бритиш еъруез" (British Airways), "Изиджет) (EasyJet) и "Туи" (Tui) използват така наречения "мокър лизинг", който означава отдаване под наем на самолети заедно с екипажа. Това позволява на въздушните превозвачи да заобикалят законите след Брекзит, според които персоналът от ЕС, който работи за регистрирани във Великобритания самолети, трябва да има визи.

Вестникът дава примери с EasyJet, която е взела 8 самолети от латвийските авиолинии SmartLynx. Седем от тях ще оперират от летище "Гатуик" и един от летището в Бристол. По същия начин Tui наема самолети от Литва и Латвия, а British Airways от испанската Iberia както и от Finnair.

По-рано министърът на транспорта Грант Шапс отхвърли "мокрия лизинг" като опция за решаване на проблемите с недостига на работна ръка.

От British Airways се оправдаха, че го правят, за да могат да предоставят на клиентите си достъп до необходимите дестинации, другите две компании са отказали коментар.

В Туитър междувременно се появиха гневни коментари, че това, което правят авиокомпаниите е много несправедливо, защото се оказва, че след Брекзит британците не могат да се движат свободно в Европа, но европейците могат и че правителството на торите е виновно, защото от това печели ЕС, а Великобритания остава с празни ръце. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Теодор Стойчев

Теодор Стойчев: Хубаво е, че имаме толкова много български евродепутати на важни позиции в ЕП

Хубаво е, че нашите евродепутати заемат силни позиции в ръководствата на парламентарните комисии . Това заяви пред БНР Теодор Стойчев - ръководител на Бюрото на ЕП в България. "Важно е, защото в комисиите се изготвя позицията на ЕП по законодателството, там се кове европейското законодателство. Имаме още един човек на ръководна позиция, извън..

публикувано на 23.07.24 в 15:24
Георги Тахов и фермерът Иван Янъков

Георги Тахов: Всички селскостопански производители, засегнати от пожарите, ще получат подкрепа

Всички селскостопански производители, засегнати  от пожарите, както в района на Воден, така и в цялата страна, ще получат подкрепа, заяви земеделският министър Георги Тахов в Болярово, където се срещна със стопани от района. До две седмици на базата на констативни протоколи ще бъде ясно какви финансиви средства ще са необходими за..

публикувано на 23.07.24 в 15:22

Люба Йорданова: Проблемите в образованието са риск за икономическото развитие на страната

Фондация „Заедно в час“ ще настояват за цялостна реформа на училищното образование у нас, но и да се поставят цели, както и да се определят критерии, за да се оценяват резултатите от постигнатите цели. Това каза в интервю пред БНР Люба Йорданова от Фондация „Заедно в час“. В предаването "12+4" тя коментира тревожния доклад на Сметната..

публикувано на 23.07.24 в 15:10

Между 10 и 15 села във Варненска област са на воден режим

Няма нито една община във Варненска област, в която да няма села с режим на водата. Причина за това е, че заради сушата и високите температури подземните водохващащи съоръжения са сухи.  Между 10 и 15 села в момента са на воден режим, съобщи Веселин Русев - управител на ВиК дружеството във Варна.  Най-сериозните проблеми са в община Аврен -..

публикувано на 23.07.24 в 14:34

Елена Поптодорова: Съжалявам, че по отношение на Украйна се получи такъв сблъсък с назначението на Ненчев

Няма да коментирам личността на Николай Ненчев, защото се предполага да го познавам и по-добре. Но има нещо, което не би трябвало да се случва , каза Елена Поптодорова в интервю пред БНР.  Бившият посланик на България в САЩ коментира напрежението между президентството и служебния премиер Димитър Главчев за назначаването на временен..

публикувано на 23.07.24 в 14:01

Опасно ли е повишението на средната скорост по линии на столичния градски транспорт?

От 1 юли средната скорост на движение по част от линиите на градския транспорт в София е повишена. Според Европейския център за транспортни политики това е опасно за хората. От сдружението настояват общината да обясни как промяната е съобразена с пътните условия. В един автобус на градския транспорт се движат между 50 и 100 души...

публикувано на 23.07.24 в 14:00

Илхан Кючюк оглави комисията по правни въпроси в Европарламента

Евродепутатът от "Обнови Европа" Илхан Кючюк бе избран за председател на комисията по правни въпроси в Европейския парламент. Още четирима наши представители в Европарламента получиха ръководни места в комисиите. Евродепутатката от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Цветелина Пенкова бе избрана за първи заместник-председател на..

публикувано на 23.07.24 в 13:31