Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украйна потвърди, че е загубила контрол над селище край Северодонецк

| обновено на 20.06.22 в 18:48
Местни жители гледат към унищожени сгради в Лисичанск, на 5 км от Северодонецк, 18 юни 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украйна съобщи, че е загубила контрол над селище близо до ключовия източен град Северодонецк, за който от седмици води ожесточени сражения с руски войски. 

Денонощните улични сражения продължават, заяви кметът Олескандър Стрюк.

Президентът Володимир Зеленски заяви, че очаква Русия да засили атаките си срещу страната му през тази седмица, в която предстои среща на върха, на която ЕС ще обсъди дали да подкрепи кандидатурата на Украйна за членство.

„За съжаление, вече не контролираме Метьолкине. Врагът продължава да изпраща огромен брой резервисти към Северодонецк“, каза областният управител на Луганск. Сергий Гайдай каза още, че химическият завод "Азот", където се твърди, че се укриват стотици цивилни, е обстрелван от руските сили "постоянно".

Междувременно кметът на Северодонецк Олександър Стрюк каза пред украинската телевизия, че армията на Москва контролира повечето от жилищните райони на града. По думите му се водят денонощни улични битки. Евакуацията от Северодонецк не е възможна от дни, след като беше взривен последният мост през реката, свързващ го с Лисичанск.

Във видеообръщението си тази нощ украинският президент Володимир Зеленски подчерта, че очаква Русия да засили атаките си не само срещу Украйна. Той каза, че за страната му започва историческа седмица.

"Мисля, че за всички е очевидно, че от 1991 година са малко съдбоносните решения за Украйна, като това, което очакваме. И съм уверен, че само положителното решение е в интерес на цяла Европа. Очевидно трябва да очакваме по-голяма враждебна активност от Русия - целенасочено и демонстративно. Точно тази седмица. Не само срещу Украйна, но и срещу други европейски държави. Ние се подготвяме. Готови сме!"

Според управителя на Луганска област Серхий Хайдай, в рамките на офанзивата руските сили търпят сериозни загуби по направленията към Северодонецк и Бахмут. Хайдай заяви, че цивилни, намиращи се  в химическия завод "Азот" в Северодонецк са отказали евакуация, която е рискована предвид постоянния артилерийски обстрел. Евакуации се осъществяват успешно от съседния Лисичанск, който също е под обстрел, но към момента е напълно под украински контрол.
Заместник-мистърът на отбраната на Украйна Анна Маляр, цитирана от УНИАН, заяви, че целта на руските сили е овладяване на Луганска област до 26 юни, като основните действия на агресора в момента са насочени към обграждане на украинските части в Северодонецк и Лисичанск. 
Същевременно ръководителят на руската администрация в Крим Сергей Аксьонов съобщи за украински обстрел срещу управлявани от Русия платформи за добив на петрол в Черно море. По думите му вече са евакуирани трима работници, а други петима са в неизвестност. Според украинския депутат Олексей Гончаренко са поразени т.нар. "Бойкови кули" - съоръжения, присвоени от Русия след анексацията на Крим. 

Междувременно върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел заяви, че руската блокада на износа на милиони тонове украинско зърно е военно престъпление и призова Русия да вдигне блокадата на украинските пристанища.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Десетки китове загинаха в масово засядане по крайбрежие на Шотландия

Десетки китове загинаха в едно от най-големите масови засядания край северното крайбрежие на Шотландия, като експерти се опитват да спасят малкото оцелели. Най-малко 65 от т.нар. пилотни китове с дълги перки загинаха, след като 77 бяха изхвърлени на брега на остров от групата Оркни край Шотландия, съобщиха от спасителна благотворителна..

публикувано на 12.07.24 в 09:05
Държавен фонд

Земеделски стопани може да кандидатстват за помощта de minimis

От днес земеделските стопани, отглеждащи картофи, орехи, бадеми, лешници и култивирани гъби могат да подават заявления за подпомагане по помощта de minimis. Общият бюджет на помощта е 13 млн. лв. Най-голямата част от сумата ще бъде насочена към производителите на картофи. Те ще получат до 7 милиона лева. До 5 милиона лева са отделени за..

публикувано на 12.07.24 в 08:50
Снимка, направена на 3 юли и публикувана на 7 юли 2024 г., показва машини на израелската армия, транспортиращи група войници и журналисти в южната част на Ивицата Газа.

Десетки тела са открити след израелска операция в Газа

По време на пресконференция на срещата на високо равнище на алианса във Вашингтон турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че страната му ще продължи с дипломатическите усилия да прекрати руско-украинската война. Той направи коментар и за конфликта в Близкия изток. Ердоган беше категоричен, че няма да е възможно НАТО да продължи..

публикувано на 12.07.24 в 08:44
Крилата ракета „Гадир“, изстреляна по време на иранските военни учения.

Франция, Германия, Италия и Полша разработват крилата ракета с обсег над 500 км

По време на срещата на върха на НАТО във Вашингтон Франция, Германия, Италия и Полша подписаха писмо за намерение за разработване на крилата ракета с обсег над 500 километра. Според лидерите на четирите държави целта е да се установи сътрудничество в развитието на ключови способности за нанасяне на военни удари на голямо разстояние,..

публикувано на 12.07.24 в 08:37
Илхан Кючюк

Илхан Кючюк: Избирателите на ДПС никога не са се обърквали и няма да се объркат

" Това, което се случва в ДПС, е нетърпимо ."  Тази позиция изрази в интервю за БНР евродепутатът Илхан Кючюк. По думите му, в момента е налице " прегрупиране на партията ". Той се солидаризира с думите на Ахмед Доган за  преврат   в партията . Запитан и преди избирането му за съпредседател на ДПС ли Делян Пеевски е проявявал признаци на..

публикувано на 12.07.24 в 08:28

11 самолета и 8 хеликоптера гасят мащабни пожари в Гърция

11 самолета и 8 хеликоптера са включени в гасенето на мащабните пожари, които обхванаха отново Гърция. Пожарът в Коринт е с активен фронт няколко километра и е неуправляем от силния вятър, казаха огнеборците. За първи път властите използват 11 самолета и 8 хеликоптера, за да ограничат движението на огнената стихия. Коринт е част от полуостров..

публикувано на 12.07.24 в 08:28

Байдън категоричен: Победих Тръмп веднъж и ще го направя отново

Президентът на САЩ Джо Байдън проведе първата си самостоятелна пресконференция от ноември миналата година в рамките на юбилейната среща на НАТО. Това беше първото значимо медийно участие на президента Байдън след дебата с неговият конкурент за нов мандат – Доналд Тръмп. По време на едночасовата пресконференция, Байдън отговори на 19 въпроса и..

публикувано на 12.07.24 в 08:05