Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Кутия на доброто: Да бъдеш педагог по призвание

3
Снимка: 59 ДГ „Елхица“


В навечерието на светлия празник 24 май имах прекрасно преживяване! Бях поканена да участвам в празника на 59 ДГ „Елхица“, на който гостуваха и деца от съседната 56 ДГ „Здравец“. Имах удоволствието да им почета приказка – „Косе Босе“, да я коментираме, да разговарям с преподаватели. Бях впечатлена от взаимоотношенията преподаватели-деца, когато малчуганите са разстроени и плачат за мама, и от начина, по който се работи с деца със специални потребности. Всички познаваме по-малко или повече препоръките за общуване с малки деца, в днешно време се пише и говори много за това. И в същото време като родители знаем колко е трудно да ги спазваме в критични ситуации, когато те или ние сме афектирани от нещо, когато бързаме и искаме да наложим волята си. Останах с впечатлението, че в тази детска градина водеща е наистина любовта към детето!

„Играта е водеща за децата, защото е най-близо до тях. Чрез нея те претворяват света около себе си. Затова нека бъдем добри, нека им показваме как могат да се случват добри неща, за да пресъздават и в игрите доброто... По принцип работата с деца е едно голямо предизвикателство, но според мен е най-добре, когато изразиш наяве това, което имаш към децата вътре в сърцето и душата, за да могат децата да ти се доверят и да изградиш тази връзка, чрез която да ги заведеш нагоре по пътя към знанието“ сподели водещите си принципи директорката на 59 ДГ „Елхица“ г-жа Мария Стоицова. В звуковия файл чуйте целия разговор с нея за рубриката за добри новини и добротворчески проекти „Кутия на доброто“.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Елмира Джума

Елмира Джума решила да учи журналистика, когато е била в 10 клас

"Винаги каня хора, които са ми интересни на мен и които вярвам, че ще бъдат интересни за аудиторията", каза за БНР Елмира Джума водещ на "Късното шоу" по Радио София.  Тя е завършила журналистика. След това е завършила магистратура "Психология" и "Програмиране". "Аз се интересувам от студентските теми". МОН отчете: Повече пари за..

публикувано на 08.08.22 в 21:15

Медици и майки очертаха ползите от кърменето

В Плевен се проведе ежегодната глобална инициатива за насърчаване, подкрепа и защита на кърменето с различни прояви. Медици от Клиниката по акушерство и гинекология към Университетската болница „Д-р Георги Странски“ организираха широка кампания и консултации по време на „Отворените врати“. Все повече родители осъзнават ползите от кърменето..

публикувано на 08.08.22 в 16:56
Ученици от Националното училище по изкуствата

Ученици от Националното училище по изкуствата в Плевен участваха във фестивал в Полша

Ансамбълът от Националното училище по изкуствата "Панайот Пипков" в Плевен представи България в международен фолклорен фестивал в Полша. В него участват деца от 7 до 14 години. "Чувствах се много горд, че съм отишъл там и че съм показал инструмента на тези хора, защото те до тогава според мен не са виждали българска гайда, този уникален звук...

публикувано на 07.08.22 в 19:11
Димитър, Мариана, София и Анна

Димитър и Марияна Митеви възпитават трите си дъщери на духовни ценности

"Богородица е символ на най-важното, към което човек може да се стреми - това е светостта. В храма аз съм църковен певец от четири години и имах удоволствието и честта да запишем този диск по повод 100-годишнината от първата копка на храма, който е плод на усилията на много хора и е завещание от една от най-големите благодетелки на София - Йорданка..

публикувано на 07.08.22 в 17:32
Димитър Христов, Анна Багряна, Кремена Кунева, Елисавета Шапкарева

Клубът за култура „Оранта“ ще помага на украинските жени, които живеят в България

Новооткритият клуб за култура „Оранта“ към Интеграционния център „За Доброто“ ще помага на украинските жени, които търсят убежище в София чрез организиране на арт-работилници, посещения на музеи и изложби. Предвижда се осигуряване на подкрепа от психолози, юристи, медицински специалисти, срещи с хора на изкуството, работодатели, представители на..

публикувано на 07.08.22 в 15:27
Асен Митрев

В село Каменица, община Струмяни са останали едва 80 възрастни жители

Църквата в село Каменица, община Струмяни е изградена през 2009 година с помощта на местното население. "Селото е с малко население - 80 жители", каза за БНР кметът Асен Митрев. По думите му от 3-4 месеца са изградени жилища за хора с психични отклонения. "Изградени са 4 жилища с персонал от 60 лица, болните са около 100 души. Добре се грижат..

публикувано на 07.08.22 в 13:20

"Кавал Парк", или как американец от руски произход се влюби в българския фолклор

Колко силно може да те плени българския фолклор и неговите ритми? Толкова, че да останеш в една непозната дотогава за теб среда, управлявана от непонятна за теб система. Но сърцето ти да говори и да те тегли към тази земя и нейната музика. Историята на един американец от руски произход - Александър Еплер, оживява във филма "Кавал Парк"...

публикувано на 06.08.22 в 14:55