Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Кутия на доброто: Да бъдеш педагог по призвание

3
Снимка: 59 ДГ „Елхица“


В навечерието на светлия празник 24 май имах прекрасно преживяване! Бях поканена да участвам в празника на 59 ДГ „Елхица“, на който гостуваха и деца от съседната 56 ДГ „Здравец“. Имах удоволствието да им почета приказка – „Косе Босе“, да я коментираме, да разговарям с преподаватели. Бях впечатлена от взаимоотношенията преподаватели-деца, когато малчуганите са разстроени и плачат за мама, и от начина, по който се работи с деца със специални потребности. Всички познаваме по-малко или повече препоръките за общуване с малки деца, в днешно време се пише и говори много за това. И в същото време като родители знаем колко е трудно да ги спазваме в критични ситуации, когато те или ние сме афектирани от нещо, когато бързаме и искаме да наложим волята си. Останах с впечатлението, че в тази детска градина водеща е наистина любовта към детето!

„Играта е водеща за децата, защото е най-близо до тях. Чрез нея те претворяват света около себе си. Затова нека бъдем добри, нека им показваме как могат да се случват добри неща, за да пресъздават и в игрите доброто... По принцип работата с деца е едно голямо предизвикателство, но според мен е най-добре, когато изразиш наяве това, което имаш към децата вътре в сърцето и душата, за да могат децата да ти се доверят и да изградиш тази връзка, чрез която да ги заведеш нагоре по пътя към знанието“ сподели водещите си принципи директорката на 59 ДГ „Елхица“ г-жа Мария Стоицова. В звуковия файл чуйте целия разговор с нея за рубриката за добри новини и добротворчески проекти „Кутия на доброто“.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Скиптър на скитски военачалник откриха в Солницата в Провадия

Уникален 39-сантиметров костен скиптър бе открит при разкопки в Солницата в Провадия. " Невероятно постижение на изкуството от това време – може би 5 век пр. Хр.", казва проф. Васил Николов, който е дългогодишен ръководител на разкопките в Солницата. В Североизточна България има открити още 4-5 такива гроба, но подобен скиптър се..

публикувано на 03.10.23 в 07:17
Гергана Тодорова

Гергана Тодорова: Докато не се променим като хора, няма как да се промени и държавата

16-и епизод на рубриката "Америка - илюзии и реалности" гост е Гергана Тодорова, агент по продажба на недвижими имоти в Чикаго, която  миналата година беше отлична от голямата компанията, в която работи, като първенец по брой на продажби.  Пазарът на жилища в САЩ представлява 33,6 трилиона долара и надвишава БВП на двете най-големи..

публикувано на 02.10.23 в 11:39

Деца, учители и родители отпразнуваха рождения ден на 96 детска градина "Росна китка"

За поредна година в детска градина 96 „Росна китка“ се проведе спортен празник с участието на родители и деца. Събитието премина под мотото „Печелят най-добрите“ и тази година бе посветен на Европейския ден на спорта в училище. Беше отбелязана и 45-ата годишнина от създаването на детската градина. Сред официалните гости бяха Надежда Дойчинова –..

обновено на 30.09.23 в 16:54

Излизат два комикса за незрящи

Утре в Националното читалище на слепите ще бъдат представени 2 комикса, адаптирани за незрящи. Поетът Иван Карастоянов е част от инициативата да се превеждат комикси за незрящи и хора със зрителни проблеми.  В предаването "Преди всички" на "Хоризонт" той отбеляза, че само една българска авторка на комикси е откликнала на молбата им. Това е..

публикувано на 27.09.23 в 10:44
Руслан Борисов

Руслан Борисов: Там горе се чувстваш като един малък бръмбар около величествени скали

Руслан Борисов , известен като астролога Азарей, е и опитен любител планинар. Поредното предизвикателство за него са скалните масиви на Доломитите . "Това пътуване беше планирано да бъде около една седмица, на границата между Австрия и Италия, в онази част на Алпите , която хората познават като Доломитите.  Доломитите са много..

публикувано на 26.09.23 в 14:48

Обезлюдяването на България в огледалото на затворените и запустели училища

Обезлюдяването на България, отразяващо се в закрити и изоставени училища, е фокус на проекта "Образованието е придвижване от мрак към светлина" . С него страната ни  участва на 18-ото Архитектурно биенале във Венеция  след 15-годишно отсъствие. Проектът "Образованието е придвижването от тъмнина към светлина" е изборът за Венецианското..

публикувано на 25.09.23 в 09:33
Шломо Леви

Шломо Леви: Аз съм 150 на сто българин

В  15-ти епизод на рубриката "Америка - илюзии и реалности" ще ви представя мечтата на един български евреин, който  иска да види Америка от дете, за да се разходи в Музеите й и да й покаже своите рисунки. Шломо Леви отдавна е познат в Европа чрез своите  картини , художествени изложби и оформления на многобройни международни..

публикувано на 25.09.23 в 06:20