Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Галъп": 62,8% от българите смятат, че РСМ не е направила достатъчно София да премахне ветото

41,3% от пълнолетните български граждани споделят, че по-скоро не са съгласни да има нови предсрочни избори

41,3% от пълнолетните български граждани споделят, че по-скоро не са съгласни да има нови предсрочни избори. 26,5% са на обратното мнение. По отношение на оставка на правителството българите не са толкова категорични, но дори и там изглежда, че нежеланието за оставка все още надделява, макар и с малко – 39,8% срещу 36,7%.

Това сочат резултатите от проучването на нагласите от редовната независима изследователска програма на "Галъп интернешънъл болкан". Изследването е проведено от 2 до 10 юни сред 806 пълнолетни българи по метода "лице в лице (с таблети).

Теренът обхваща само частично политическите сътресения от последните седмици, но е показателен за устойчивите фонови настроения в обществото ни, отбелязват от агенцията.


Основните изводи от проучването:

"Действията на Слави Трифонов са дошли всъщност на фона на осезаемо обществено нежелание за нови резки политически движения – общественият фон не е в полза на нови избори и дори на правителствени промени.

Новото френско предложение за Северна Македония пък е дошло на фона на продължаващо категорично убеждение, че Скопие не е направило достатъчно, за да бъде премахната българската "спирачка".

Остава неяснотата по голямата тема от последните години – антикорупционна политика, остава и декларираното обществено противопоставяне на действията на Владимир Путин в Украйна“ - това са обобщенията от редовната изследователска програма на "Галъп интернешънъл болкан", направени от социолозите.

И по двата въпроса личат сериозни дялове на колебание сред българите, отбелязват социолозите от "Галъп". Въпреки колебанието обаче личи, че настройка за радикални политически промени от страна на обществото в първата половина на този месец няма.

Как ще се отрази втората половина – тепърва ще проличи.

Мнозинството от потенциалните гласоподаватели на всички парламентарно представени партии смята, че РСМ не е направила достатъчно, за да премахне България ветото за европреговорите.

62,8% от пълнолетните българи смятат, че Северна Македония не е направила достатъчно България да премахне ветото. Под една десета смятат, че РСМ е направила достатъчно. Данните затвърждават наблюденията, че позицията на българското общество по темата остава твърда и непроменена. Това са традиционните нива по тези въпроси.

Сред по-младите личи по-слаба осведоменост по темата, но и там мнозинствата са очевидни. При по-възрастните мненията са изключително твърди.

Ниска е осведомеността по другата основна тема – антикорупционната политика. Например, по идеята за разделяне на ресорната комисия на два нови органа не е малък делът на тези, които не могат да отговорят категорично на въпроса – 40,7%. Идеята се подкрепя от 24,3% от пълнолетните българи, но 35% са на противоположното мнение.

По голямата външнополитическа тема – войната – структурна промяна в мненията у нас няма.

Както наскоро "Галъп интернешънъл болкан" публикува, 58,8% у нас твърдят, че не одобряват действията на Владимир Путин в Украйна. 23,3% не крият, че одобряват тези действия.

Данните са част от ежемесечната независима изследователска програма. Изследването е проведено между 2 и 10 юни сред 806 души по метода "лице в лице" с таблети.

Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от извадката е равен на около 54 хиляди души, посочват от агенцията.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Алфа Рисърч": ПП-ДБ губи 200 000 гласа, ГЕРБ-СДС ги води с 8%

ГЕРБ-СДС води с 8% пред "Продължаваме промяната-Демократична България", които губят 200 хиляди гласа на старта на кампанията, сочи изследване на "Алфа рисърч". Социолозите прогнозират, че в парламента ще влязат досегашните 6 формации и очакват ниска избирателна активност на вота 2 в 1 след месец. Изследването на "Алфа Рисърч" е проведено..

публикувано на 08.05.24 в 11:06

Разкриха една от най-мащабните онлайн измами

Огромна мрежа от фалшиви магазини, рекламиращи дизайнерски марки, е откраднала пари и лични данни на над 800 000 души в Европа и САЩ, показва съвместно международно разследване на "Гардиън", "Ди Цайт" и "Монд". Зад измамата стои китайска група. Повече от 800 000 души са били измамени да споделят данни за банкови карти и други чувствителни..

публикувано на 08.05.24 в 10:38

Млад мъж обезобрази приятелката си с ножица, арестуваха го

Полицията в Елена задържа мъж, който е обезобразил с ножица приятелката си. В Стражица е арестуван друг мъж, заплашил с убийство съпругата си.  Задържаха 43-годишна жена за насилие над съпруга й във Велико Търново 23-годишен мъж е нанесъл множество прободни рани по главата на половинката си. Пострадалата е 41-годишна жена, гражданка на..

публикувано на 08.05.24 в 10:37

Гърция протестира срещу превръщането на византийски храм в джамия в Истанбул

В Гърция реагираха остро след официалното откриване на византийски храм в Истанбул, превърнат в джамия. След реконструкция на храма в манастира "Христос Спасител в Хора", който се намира в Истанбул, той беше открит като мюсюлмански молитвен дом, което бе определено като провокация според властите в Атина. От министерството на културата..

публикувано на 08.05.24 в 10:33
Лидерите на

Би Би Си разкри връзки между "Алтернатива за Германия" и крайнодесни мрежи

Разследване  на Би Би Си разкрива връзки между фигури от опозиционната партия "Алтернатива за Германия" и крайнодесни мрежи, някои от тях класифицирани като антидемократични или расистки от германските власти.  Стефан Крамер, ръководител в спецслужба в Източна Германия, заяви пред Би Би Си, че днес "АзГ" представлява опасност за "основите"..

публикувано на 08.05.24 в 10:19
Димитър Главчев

Смяна на областни управители в дневния ред на Министерския съвет

Кабинетът ще смени някои областни управители. Това става ясно от предварителния дневен ред на правителственото заседание, което ще де проведе този следобед от 14 часа.  Това е първата точка като проект за решение, от която не става ясно в кои области ще са промените, но вероятно смените са заради изборите 2 в 1 на 9 юни. В дневния ред на..

публикувано на 08.05.24 в 10:08

Адв. Георги Вълков: Основният проблем на пътя е подготовката на водачите

Основният проблем на пътя е подготовката на водачите. Това заяви пред БНР адв. Георги Вълков, председател на Асоциацията за защита на застраховани и пострадали при ПТП. По думите му без стабилна подготовка, само със санкции, няма как да бъдат намалени тежките изходи от катастрофи : "Не може само с наказания. Само наказанията подготвят..

публикувано на 08.05.24 в 10:03