Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Богдан Богданов:

Над 300% ръст на преките чуждестранни инвестиции от началото на годината

Снимка: БГНЕС

"От началото на годината ръстът на преките чуждестранни инвестиции в България е над 300%. Има засилен интерес от инвеститорите и това ясно показва техния оптимизъм. Целта е да запазим този тренд въпреки актуалната политическа обстановка".

Това каза пред БНР Богдан Богданов, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестициите.

"Преди месец в Първомай обявихме инвестиция от голяма високотехнологична компания от САЩ, която инвестира в производство на ендоскопи. Става дума за над 80 млн. лева. Новите заявления, които имаме, са от високотехнологични компании... Приоритетните райони са с по-висока за страната безработица".

В предаването "12+3" той посочи положителните неща у нас, които инвеститорите оценяват:

"Имаме стабилна и благоприятна данъчна политика. България в момента е с най-ниските оперативни разходи в Европа. В България имаме много добри експерти в сфери като мехатроника, роботика, електроника, автомобилна индустрия. Добри експерти и надеждни доставки локално биха привлекли инвеститорите към България в дългосрочен план... Очакваме да продължим основно в производствените предприятия".

В Българската агенция за инвестициите изгражда портал, през който инвеститорът ще може директно да пуска сигнали за проблеми с корупция или със забавяне на инвестиционния процес.

Богданов обяви, че през следващата седмица в италианската столица Рим ще се проведе форум, на който България ще бъде представена като инвестиционна дестинация в три ключови сектора – енергетика, автомобилна индустрия, IT.

Чуждите инвестиции от Италия в България през последните години задържат стабилни нива. През последните седмици има нови инвестиционни намерения от Италия, които са заявени в Агенцията, за над 700 млн. евро.

Интервюто с Богдан Богданов можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Лозина Владимирова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Джевдет Чакъров

Джевдет Чакъров: ДПС трябва да се върне към нормалното, колективните органи не работят

ДПС трябва да се върне към нормалното, от една година колективните органи на партията не работят, заяви председателят на Движението Джевдет Чакъров след срещата с почетния председател на ДПС Ахмед Доган.  В следващите дни се очаква официална позиция на Доган с решения, взети след днешната среща в "Росенец" с изключения от парламентарната група на..

публикувано на 06.07.24 в 16:13

Белият дом: Обещание за "бъдеще в НАТО" ще получи Украйна от срещата на върха във Вашингтон

Обещание за "бъдеще в НАТО" и увеличаване на оръжейната и финансовата помощ ще получи Украйна от срещата на върха на Североатлантическия пакт идната седмица. Това твърди високопоставен служител на администрацията на американския президент Джо Байдън пред агенция Ройтерс. Обещанието идва в момент, когато руската армия засилва въздушните и артилерийските..

публикувано на 06.07.24 в 15:53
Киър Стармър

В Лондон Киър Стармър провежда среща с министрите в кабинета

В Лондон лидерът на победилите в изборите лейбъристи Киър Стармър провежда среща с министрите в кабинета преди да разговаря с медиите в първия си ден като министър-председател. В началото на заседанието Стармър заяви: "Абсолютно фантастично е да ви приветствам с "Добре дошли" в правителството на нашето първо заседание на кабинета. Вчера беше чест и..

публикувано на 06.07.24 в 15:42
Масуд Пезешкиан

Реформаторът Масуд Пезешкиан е новият президент на Иран

Реформаторът Масуд Пезешкиан е новият президент на Иран, побеждавайки твърдолинейния си консервативен съперник Саид Джалили. Пезешкиан получи 53% от гласовете, докато съперникът му взе 9% по-малко. До втория тур се стигна, след като нито един кандидат не получи мнозинство на първия тур на изборите на 28 юни, когато избирателната активност беше..

публикувано на 06.07.24 в 15:35

Община Дупница стартира зелен проект заедно с Крива паланка

Проект по подобряване на зелените зони и парковите пространства за над 800 000 лева стартира Общината в Дупница заедно с Крива паланка (РСМ) по Програмата за трансгранично сътрудничество. Договорът по реализацията вече е подписан, срокът за изпълнение на проекта е 24 месеца. Проектът предвижда озеленяване на площи на територията в градска..

публикувано на 06.07.24 в 14:42
Гюнер Тахир

Гюнер Тахир: Пеевски е свършен, но не веднага

Нещата в ДПС като са подвижните пясъци – накъдето задуха вятърът, пясъците отиват там. Това заяви в интервю за БНР Гюнер Тахир. До 1996 година, когато напуска ДПС, той е част от тясното партийно ръководство, а след това прави първия опит да даде алтернатива на етническите турци, създавайки Национално движение за права и свободи. По повод..

публикувано на 06.07.24 в 14:09

Кола се преобърна край АМ "Струма", загина жена

Колона от автомобили се образува в участъка на магистрала "Струма" при отклонението за Кочериново.  Лек автомобил, който е пътувал в посока София, се е ударил в мантинелата и се преобърнал.  Загинала е шофьорката на автомобила, съобщи за Радио Благоевград Катя Табачка, говорител на полицията в Кюстендил. "В резултат на инцидента е пострадал..

публикувано на 06.07.24 в 13:59