Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава борбата с големия пожар в северната част на Кипър

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пети ден в северната част на Кипър продължава опустошителният пожар, който започна във вторник следобед. Ръководството на кипърските турци благодари на Кипър и Израел за изпратената въздушна помощ. 

Огънят все още се разпространява на голяма площ в около 10 района, усилията са да се спре движението му на север и запад, заяви късно вечерта в петък Дурсун Огуз, министър на земеделието и природните ресурси на кипърските турци, като добави, че „тази нощ ще бъде дълга”.

Пожарът, който на места се смяташе за почти овладян в петък през деня, отново се разгоря в следобедните и вечерните часове заради засилилия се вятър.

От полунощ в района заваля дъжд, който започна да потушава пламъците и предизвика голяма радост сред местните жители, кметове и всички участващи в гасенето на огъня, съобщиха кипърско-турски медии.

Шест самолета и пет хеликоптера са участвали в битката срещу пожара през изминалия ден, те ще продължат работата си в 6.00 ч. тази сутрин.

От офиса на лидера на кипърските турци Ерсин Татар излязоха с изявление, с което официално благодариха на Кипър и Израел за изпратената въздушна помощ.

Според последните съобщения от кипърско-турското ръководство вече повече от 16 000 акра се изгорели и за възраждането на планината ще са необходими над 600 000 фиданки.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Френски ударен хеликоптер H145M

Кипър купува от Франция 6 ударни хеликоптера

Кипър придобива 6 леки ударни хеликоптера от Франция с опция за още шест, с които ще замени старите руски хеликоптери и ще модернизира въоръжението на Националната гвардия. Договорът за доставката им бе подписан днес между Министерството на отбраната на..

публикувано на 24.06.22 в 18:53

Четвърти ден не могат да овладеят големия пожар в Кипър

В огромна екологична катастрофа се превръща големият пожар, който бушува в планинската верига в северната част на остров Кипър вече четвърти ден. В ход са международни усилия за овладяване на огненото бедствие с участието на противопожарни сили от 4..

публикувано на 24.06.22 в 09:31

Голям пожар бушува вече няколко дни в северната част на Кипър

В огромна екологична катастрофа се превръща големият пожар, който бушува в планинската верига в северната част на остров Кипър вече четвърти ден. В ход са международни усилия за овладяване на огненото бедствие с участието на противопожарни сили от 4..

публикувано на 24.06.22 в 02:43
ВИЖТЕ ОЩЕ
Корнелия Нинова

Нинова: Не очаквам конституционна криза

Председателят на БСП Корнелия Нинова очаква избори 2 в 1.  Тя коментира, че до конституционна криза едва ли ще се стигне, но припомни, че с промените в Конституцията, гласувани от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, има предпоставки за проблеми. Нинова не се ангажира дали..

публикувано на 28.03.24 в 13:32
Александър Симов

Александър Симов: Не е рано да се говори за конституционна криза, вече я виждаме

Не е рано да се говори за конституционна криза, тя ни предстои, вече я виждаме . Това каза пред БНР Александър Симов от БСП. "Виждаме, че ще бъде тежко и в политическия смисъл има и друг елемент - кой носи отговорност за този служебен кабинет? За мен..

публикувано на 28.03.24 в 13:24
Снимката е илюстративна

За повишаване на оценката от матурата ще се плаща такса

За явяване на втори държавен зрелостен изпит ще се заплаща такса, това предвижда проект за промени в Наредбата за оценяването, предложен от Министерството на образованието (МОН). Възможността за явяване на втора матура, с която зрелостниците..

публикувано на 28.03.24 в 13:14

Учениците на Острова стават все по-невъзпитани и буйни, сочи проучване

Почти всеки пети учител в Англия е бил ударен или обиден от ученик тази година, сочи проучване, поръчано от Би Би Си. Плюенето, ругатните и хвърлянето на столове са сред нещата, които се случват често. Учител заяви за Би Би Си, че справянето с..

публикувано на 28.03.24 в 13:09

Синдикат "Защита" протестира в София

От националният синдикат "Защита" протестират в центъра на София.  Исканията са увеличаване на минималната работна заплата на 1200 лева за цялата страна, както и увеличаване на основната работна заплата в Центровете за спешна медицинска помощ и в..

публикувано на 28.03.24 в 12:57

Тежка авария остави за пореден път Шумен без вода

Тежка авария остави за пореден път Шумен без вода. Пробивът е на труднодостъпно място - под коритото на река Камчия, което ще забави дейностите по ремонта. Вода в Шумен няма да има поне до края на днешния ден. Това каза за Радио Шумен главният инженер..

публикувано на 28.03.24 в 12:52
Снимката е илюстративна

Повече гранични полицаи срещу нелегалната миграция

Депутатите приеха да бъде увеличена щатната численост на служителите на МВР за нуждите на контрола по границата при засилен миграционен натиск. Възможността е записана в приетите на второ четене промени в Закона за администрацията в Народното..

публикувано на 28.03.24 в 12:49