Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Новини с добавена стойност" от г-н Балев: Откраднаха историята, лицето ми се измени

Снимка: Шарж: Алла и Чавдар Георгиеви

Вчера влязох в един безмитен магазин да си купя малко халюцинации на промоция.

Депутати не съм купувал, защото си имам - 240 народни представители работят за мен, само и само да мога да пазарувам спокойно като достоен член на консуматорското общество.

Обаче в магазина един варварин ме издебнал, та ми откраднал малко история.

Аз може да съм консуматор, но си имам и духовни нужди, имам си национално достойнство! Почувствах болка, лицето ми се измени като на графиня, която тича към езерото или като на Слави Трифонов, когато се опитва да е любезен.

Аз съм ограбен! Откраднаха ми 2 кила отлежала история, средновековна реколта.

Изглежда охраната не е проявила достатъчно национална бдителност и някой ми откраднал историята.

Не съм усетил кога са ми я измъкнали от кошницата, а вече си я бях платил с няколко национални катастрофи.

И докато на мен ми крадат историята, в парламента си крадат депутатите.

Бившият министър на спорта искаше да открадне една депутатка на Слави Трифонов и малко почти я заплашвал по телефона: идвай при мене, кай, понеже ще ти пратя хора.

Имат си депутати, крадат си ги, мене какво ме интересува. Ама да ми крадат историята - това е международен скандал!

И някакъв северен варварин ми се хили пред магазина - отмъкнал ми националната история и се кичи с нея.

Лицето ми отново се измени като на някакъв хегемон от сорта на Слави Трифонов.

Изменено лице! Този израз е много стар, има го в литературата.

В романа на Иля Илф и Евгений Петров “Дванадесетте стола” този израз се среща в напрегнат кулминационен миг. В някаква си психо-бележка, един вид анонимна заплаха с неясно съдържание пише така: графинята с изменено лице тича към езерото.

Фразата в романа се ползва като средство за сплашване. Като конска глава в леглото или както българските мутри казват неопределено: тревожа се за теб, ти имаш деца, пази ги, да са ти живи и здрави. Или - ако стане нещо с тебе, кой ще ти гледа децата?

Това е поетиката на заплахата.

По същия начин пък в романа, за който говорим, някой си милионер, набелязан за жертва, получава бележка: графинята с изменено лице тича към езерото.

Този наглед безсмислен израз е взет от житието на Лев Толстой.

Той постоянно се карал с жена си графиня Толстая и по едно време му прекипяло, та рекъл:

Писна ми от тебе, графиньо, вдигам си чуковете и отивам в България!

И наистина тръгнал за България, обаче не стигнал далеч, свършило му жизненото гориво и приключил земния си път.

Когато старият Толстой тръгнал за България обаче, жена му изпаднала в истерия и тръгнала ужким да се дави в езерото.

И един слуга се развикал на другите, че става нещо страшно. И тогава произнесъл знаменитата фраза: графинята, значи, тича към езерото с изменено лице!

И на мен така ми се изменя лицето, когато ми крадат историята или когато Слави Трифонов ме гледа страшно.

А пък това изменено лице се среща и в древната литература, дето са ни я превеждали Кирил и Методий.

В разните християнски текстове за мъките и подвизите на светиите има един характерен момент. Когато изправят мъченика пред някой си хегемон, сиреч управител, хегемонът иска от християнина да се отрече от вярата си.

И това е моментът, в който християнинът трябва смело да устои, да изповяда вярата си и да изобличи безумието на хегемона.

И на това място в древните писания пише: Хегемонът се измени в лицето - понеже хегемонът се стряска от дързостта на истински вярващите, които не се страхуват от никакви мъки човешки.

Тия писания, както казахме, са почнали да ги превеждат на български Кирил и Методий, та да станем културен народ. А то не е проста работа, защото българският език по онуй време не бил чак толкова добре разработен за такива сложни понятия като тънкостите на християнската вяра. Та и по тая линия са помогнали светите братя, като са дали сериозен тласък в развитието на нашия език свещен.

И ние за благодарност ги крадем от гръцката история.

Има сума ти наши сънародници, които са убедени, че Кирил и Методий са българи.

Гърците като ни слушат, сигурно и те се изменят в лицето.

Направо се чудя как ни пускат на границата, когато се връщаме от море в Гърция.

Примерно отивам с някоя манекенка до Бяло море някъде в старите български земи и на връщане ме спират на границата.

Я кажете, Г-н Балев, случайно да сте отмъкнали Кирил и Методий! Аз примерно няма да се объркам и ще кажа: не съм ги пипал Светите солунски братя, благодарен съм за буквите и писанията, и толкоз!

Но моята приятелка манекенка може да каже: ааа не, Кирил и Методий са българи, не ги давам. Гръцките митничари като нищо ще я задържат за изясняване на казуса и ще ме оставят без манекенка да се прибирам под родното небе.

Като си го представя това - лицето ми се изменя като на маймуна, която гледа Шоуто на депутатите в нашия парламент.

От Вардара през Пирин до Егея,

все някой ми тараши из багажа.

И питам аз: историята къде я!

Върнете я, че всички ще накажа!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

136 конгресмени подкрепиха законопроекта за нов пакет американска помощ за Украйна

Законопроектът за новия пакет американска военна помощ за Украйна в размер на почти 61 милиарда долара получи подкрепата на повечето членове на Камарата на представителите преди утрешното гласуване. Съюзниците в НАТО ще предоставят на Киев още системи за противовъздушна отбрана В хода на процедурно гласуване тази вечер в Камарата на..

публикувано на 19.04.24 в 22:11

Премиерът е уверил посланика на САЩ, че изграждането на VII и VIII блок на АЕЦ "Козлодуй" е сред приоритетите на правителството

България и Съединените щати имат ползотворно сътрудничество в общите проекти от взаимен интерес, които ще допринесат за постигане на енергийната сигурност.   Това е становището на премиера Димитър Главчев и посланика на САЩ у нас Кенет Мертен, изразено на среща в Министерския съвет.  Правителствената информационна служба уточнява, че по време на..

публикувано на 19.04.24 в 22:06
Асен Василев

Василев: Сделката с "Боташ" е изключително неизгодна

Има два възможни сценария за България по сделката "Боташ" – да се водят преговори с турската компания, или да се прекрати договорът, ако той противоречи на европейското законодателство. Това заяви Асен Василев в Благоевград, където лидерите на Продължаваме промяната провеждат среща с членове и симпатизанти на партията.  НС реши: Министърът..

публикувано на 19.04.24 в 21:54

Ливански гражданин е върнат принудително от Летище "София" с полет за Истанбул

На 17 април РД ГП "Аерогари" е изпълнила принудителна административна мярка "забрана за влизане и пребиваване на територията на държавите членки на Европейския съюз", наложена със заповед на ДАНС. Мярката е на основание чл. 42з от Закона за чужденците в Република България.  Ливанският гражданин е върнат принудително от Летище София с полет за..

публикувано на 19.04.24 в 21:19

На първо четене: По-високи заплати за военните от 2025 година

Увеличение на заплатите на военните от 2025 година, със специфичен коефициент и в зависимост от заеманата длъжност, одобри на първо четене Народното събрание. По-рано тази седмици и Комисията по отбрана одобри предложението за ръст на заплатите в сектора. Комисията по отбрана в НС одобри предложението за по-високи заплати на военните

публикувано на 19.04.24 в 20:55

НС прие промените в Закона за насърчаване на инвестициите

Парламентът прие окончателно промените в Закона за насърчаване на инвестициите. От ПП-ДБ оспориха легитимността на разглеждането на проекта на второ четене, тъй като, според тях, той излиза извън обхвата на първоначалното предложение на Министерския съвет. Даниела Божинова възрази срещу отпадането на възможността за съдебно оспорване на втора..

публикувано на 19.04.24 в 20:51
Асен Василев

Василев: С поправките на Конституцията вече няма еднолична власт

Промените в Конституцията са гаранция, че няма да има еднолична власт, когато президентът назначава служебно правителство. Така съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев отговори на критиките за безпрецедентната ситуация, която създадоха гласуваните промени. Ръководството на ПП бе в Благоевград на среща с членове и симпатизанти...

публикувано на 19.04.24 в 20:46