Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 20-27 юни 2022

Връх К2
Снимка: K2 Climber


Силно представяне записаха младите български катерачи на Световната купа по спортно катерене за мъже и жени в дисциплините "боулдър" и "трудност". Състезанието се проведе в Инсбрук, Австрия. 17-годишната Александра Тоткова успя да се пребори за участие на полуфиналите в трудността и зае 13 място в крайното класиране. Челните места бяха заети от непобедимата словенка Яня Гарнбрет, наричана от някои медии "кралицата на катеренето", и американеца Колин Дъфи. От българските катерачи при мъжете най-добре се представи 16-годишният Слав Киров, който зае 57-ото място. 

Алекс Тоткова

В дисциплината "боулдър" неговият връстник - Николай Русев, успя да достигне полуфиналите и се класира на 20 място. Победи американецът Колин Дъфи, а при жените - Наталия Гросман, също от САЩ.

Николай Русев

Мария Николова стана пета в планинския ултрамаратон Лаваредо. Тя измина 120-километровото трасе с 5800 м денивелация за 16:13:21 часа. Победи шведката Мими Котка, която финишира с време 14:51:25. По информация на БНР състезателките, постигнали между 2 и 6 място, са били с много близки времена и битката е била голяма. Два дни преди старта Мария е претърпяла контузия на единия крак и в последните 20 километра от трасето, при стръмно спускане е получила силни болки, заради които е изостанала. Общо 15 български бегачи участваха в различните дистанции на престижното състезание в Доломитите, Италия.

България ще бъде представена от четирима младежи и две девойки на предстоящото Световно първенство по скайрънинг. То ще се проведе от 22 до 24 юли в Андора и ще включва две дисциплини - вертикален километър и класическо "скай" трасе. След изминалото контролно първенство на Parangalitsa Run, Мария Николова, Георги Стефанов и Ивайло Пейнов добиха правото да представят България на най-големия форум по скайрънинг за младежи и девойки, а Българската федерация по вертикално бягане предостави възможност на останалите трима състезатели - Преслав Пейнов, Огнян Димитров и Ренета Ненкова, също да участват. 

Скайрънинг

В Пакистан отчитат рекорден брой желаещи да изкачват намиращите се там осемхилядници. По информация на БНР само на К2 този сезон опит ще направят над 380 души. Членовете на някои от експедициите вече са в базовите лагери, а други още се придвижват натам. Съобщава се за обилни валежи от дъжд, които в района на базовите лагери преминават в сняг. На Нанга Парбат някои от алпинистите започнаха ротации за аклиматизация. 
Наред с комерсиалните експедиции, има и няколко, които са насочени към изкачване на по-ниски върхове, но в алпийски стил.

Връх K7
Например, Джеф и Прити Райт, които вече са в Базовия лагер на К7 и съобщават, че след дни наред валежи, времето е започнало да се подобрява. Двойката ще се опита да изкачи по нов маршрут връх К7-Централен (6858 м), който се намира в долината Чаракуза. 
---
Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кабала и рождената дата

Кабала е много древно мистично учение, което определя важна част от това, което чака даден човек в живота. Кабала не определя бъдещето, а прави връзка между очевидно житейското и човешко- предначертаното. Как можем да разберем това! Към кабалистичното чисто 142857 се добавя цялата рождена дата, например 1962417. Числата се..

публикувано на 22.04.24 в 14:31

21.04.2024 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката от 21 април 2024 г. Водещ - Даниела Якова 

публикувано на 22.04.24 в 10:25

"С кротка нежност ще те изпълня, с ябълков дъх и с нещо без име"

Ваня Костова е родена на 18 април 1957 г. в Димитровград, израснала е в Бургас, където завършва езикова гимназия. Още като ученичка пее навсякъде, където ѝ се удаде възможност, но това ѝ пречи да посещава редовно училището.  По-късно Ваня Костова завършва Българската държавна консерватория (днес НМА „Панчо Владигеров“) в класа на Георги Кордов. Първите..

публикувано на 18.04.24 в 03:00
Верадина Начева

Екстремните спортове 7 - 15 април 2024

Верадина Начева се пребори за четвъртото място на Световното първенство по скайрънинг за мастъри (над 40-годишна възраст) в Португалия. Тя участва в класическата скай дисциплина и измина 37-километровото трасе с 2500 м изкачване за 5:01:21 часа. С разлика от секунди бяха излъчени победителите в тазгодишното издание на едно от първите..

публикувано на 15.04.24 в 13:49

14.04.24 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката от 14 април 2024 г. Водещ - Даниела Якова

публикувано на 15.04.24 в 09:32

Нови данни за българския маршрут по най-трудния ръб на Еверест

Нови данни за българския маршрут по най-трудния ръб на Еверест ще бъдат оповестени от алпиниста Николай Петков, участник в националната експедиция през 1984 г. Идния месец, в Дома на киното в София, той ще има презентация по повод 40-ата годишнина от най-значимото постижение в българския алпинизъм. Петков сверява данни от други експедиции и ще представи..

публикувано на 13.04.24 в 12:08
В Пирин

Пътят към големите мечти е с голяма денивелация

В края на миналата седмица 27-годишният банскалия Никола Калистрин измина скоростно цялото северно било на северния дял на Пирин - най-високата и най-красива част на планината, като изкачи 30 върха за по-малко от 10 часа. Това, предадено в числа, се равнява на  42 километра, с 4600 м положителна денивелация в снежния и на места заледен Пирин,..

публикувано на 10.04.24 в 12:56