Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От конституционна процедура до война между "Дондуков" 1 и 2

Росен Карадимов и Димитър Аврамов пред БНР

Кирил Петков и Румен Радев
Снимка: БГНЕС, архив

"Консултациите са конституционна процедура, а не политическа инициатива на президента. Когато се следва една такава процедура би трябвало да има добра съгласуваност между участниците в нея".

Този коментар направи доц. Росен Карадимов във връзка с приключилите консултации при Румен Радев, без в тях да участват "Продължаваме промяната" и БСП.

Той изказа мнение, че "Продължаваме промяната" нямаше да е това, което е, ако не е бил президентът Радев, ако не е бил включил служебните министри Кирил Петков и Асен Василев на ключови места и не им е бил дал трибуна.

Росен Карадимов

По думите на анализатора напрежението между институциите, намиращи се на адреси "Дондуков" 1 и 2, е много голямо, но е опасно, ако се говори за война между тях:

"На моменти това напрежение граничи с подминаване на основни конституционни принципи и от двете страни, не само от едната. ... Големият въпрос, който тепърва ще ескалира, е как се олицетворява желанието за промяна. Защото президентската институция и едни лица, които бяха на една и съща позиция по отношение на промяната, сега са като че ли от двете страни на барикадата. Хората сега ще трябва да се ориентират коя от двете страни на барикадата олицетворява промяната. И дали с този тип напрежение не проиграваме заряда, който тръгна да променя Българи преди 7-8 месеца". 

Росен Карадимов определи като голям проблем на правителството, което вече е в оставка, това, че коалиционното споразумение не е било между четирите партии, както и това, че не е била оформена бързо управленска програма:

"Третата грешка беше, че промяната не беше облечена в законодателна програма". 

Той прогнозира по-скоро предсрочни избори, отколкото устойчиво управление в този парламент.

Според политолога Димитър Аврамов има два варианта за изход от политическата ситуация:

"Ако политическите сили в този парламент намалят конфронтацията и сложат на масата политически цели, а не лични нехаресвания и предразсъдъци, нов кабинет е възможен. Ако това не стане, както изглежда, отиваме на предсрочни избори".

Той определи като нова ситуация това, че през последната година президентът е изглеждал като фактор на стабилност, докато сега "изглежда като човек, който привнася изнервеност в политическата система и в институционалното общуване, което не е добре и се надявам той да го осъзнае и да спре".

Аврамов подчерта, че Радев има важна работа на срещата на НАТО в Мадрид и не е било нужно да бърза с консултациите с парламентарните формации, защото е можело да ги направи и след тази среща.

"Разговорът за евро-атлантическо мнозинство в парламента идва да ни каже колко много сме се отдалечили от правилната посока или се опитваме да се отдалечим", коментира политологът и уточни, че това би означавало ПП, ДБ, ГЕРБ и ДПС да седнат конструктивно и да обсъждат политика, а сега те се обиждат на "мафия".  

Димитър Аврамов

Интервюто на Людмила Железова с Росен Карадимов и Димитър Аврамов в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Министърът на образованието проф. Галин Цоков (вдясно) участва в церемонията по първа копка на нов корпус на НПМГ, София, 22 юли 2024 г.

НПМГ ще има нова четириетажна учебна сграда с физкултурен салон и СТЕМ-център

Служебният министър на образованието и науката Галин Цоков направи първа копка на нов корпус на Националната природо-математическа гимназия "Академик Любомир Чакалов" в София. Към учебното заведение ще бъдат изградени нова четириетажна учебна сграда, както и физкултурен салон и многофункционална зала. Първа копка на нов корпус на НПМГ "Акад...

публикувано на 22.07.24 в 14:24
Калоян Методиев

Калоян Методиев: Имаше шанс за правителство на ПП-ДБ, но ако има желание

Бойко Борисов е основният проблем на държавата. Той сваля всяко управление чрез регулатори, служби и т. нат. Сега ПП си мислят, че го опитомяват и след следващите избори ще управляват. Не, ще ги последва съдбата на ДПС. Това каза в интервю пред БНР политологът Калоян Методиев, изпран за депутат от БСП, който бе изключен и сега е..

публикувано на 22.07.24 в 14:10
Кристиан Вигенин

Вигенин: Връщането на втория мандат не беше неочаквано

Връщането на втория мандат не беше неочаквано, коментира зам.-председателят на БСП Кристиан Вигенин. Според него   перспективата да се стигне до правителство в този парламент изглежда все по-трудно постижима. Въпреки това, от БСП са готови, ако получат третия мандат, да опитат да съставят експертен кабинет и затова предлагат на   президента..

публикувано на 22.07.24 в 14:05

Върнаха десетки откраднати и изнесени от Кипър църковни реликви и антики

В Кипър бяха върнати 60 откраднати и незаконно изнесени след турската инвазия преди 50 години църковни реликви и праисторически антики. Ограбването на религиозното и културното наследство е една от най-трагичните открити рани на турското нашествие и продължаващата окупация, заяви президентът Никос Христодулидис на церемонията днес в..

публикувано на 22.07.24 в 14:02

КНСБ настоява за ръст с поне 20% на бюджета на МВР за пожарна безопасност

КНСБ настоява да бъдат увеличени минимум с 20 процента парите за издръжка и капиталови разходи в бюджета на МВР за пожарна безопасност и защита на населението от бедствия и аварии. Синдикатът оповести пакет от мерки във връзка с повишената опасност от пожари в страната и работата в условия на високи температури. Сред другите искания на..

публикувано на 22.07.24 в 13:57

КФН: Пенсионните фондове са с положителна доходност

Bcичĸи yнивepcaлни, пpoфecиoнaлни и дoбpoвoлни частни пенсионни фoндoвe са с пoлoжитeлнa дoxoднocт – това сочат данните на Комисията за финансов надзор за последния до момента наблюдаван двегодишен период от 30 юни 2022 година до 28 юни 2024 година. Средноаритметичната доходност на годишна база за изминалия 24-месечен период за най-масовите..

публикувано на 22.07.24 в 13:36

Забравен сак блокира района на Терминал 1 на летище София

Блокиран е районът на Терминал 1 на летище София заради забравен сак. Екипи на полицията правят оглед. Не се допускат автомобили пред сградата на терминала, а хората, които са били вътре, са изведени. След като проверката приключи, полицията ще съобщи подробности. От летище София уточниха, че полетите не са засегнати.

публикувано на 22.07.24 в 13:30