Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гари Каспаров: Украйна плаща висока цена, защото Европа подцени заплахата

Каспаров: Няма да се връщам в шахмата
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Петкратният световен шампион по шахмат и виден руски дисидент Гари Каспаров призова ЕС да бъде бърз и решителен в действията си срещу Путин. Каспаров участва в дискусията "Изкуственият интелект и геополитическите му последствия" в Европейския парламент в Брюксел, организирана от българския евродепутат Ева Майдел.

Каспаров заяви, че в момента Украйна плаща висока цена за това, че Европа е подценила заплахата още след анексията на Крим и действията на сепаратистите в Донбас.

"Когато Путин за първи път нападна Европа през 2014-та година, аз предупредих, че той няма да спре дотам. За съжаление, много малко хора ме чуха. Днес Украйна плаща много висока цена с кръв, за да може останалите да научат урока си - диктаторите не спират, докато не бъдат спрени", подчерта той. 

Според Каспаров технологиите, в т.ч. и изкуственият интелект, дават възможност за бърза реакция. Затова той призова уроците най-сетне да бъдат научени.

"Основният урок е "Не чакайте". Действайте смело, за да изолирате и удържите диктаторите. Не чакайте първо те да действат и след това вие. Европа и Съединените щати показват постоянна слабост в това отношение" каза той.

Каспаров смята, че диктаторите не играят шахмат, а покер и блъфират.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Германският канцлер Олаф Шолц по време на срещата на Г-7 в Гармиш Партенкирхен - 28 юни 2022

Г-7 планира донорска конференция за възстановяването на Украйна

Лидерите на Г-7 планират международна донорска конференция за събиране на средства за следвоенното възстановяване на Украйна, предава ДПА. Това става ясно от заключителното комюнике в края на срещата на седемте най-развити държави в Германия. Групата..

обновено на 28.06.22 в 17:59

Г-7: Китай трябва да "притисне" Русия да спре инвазията в Украйна

Лидерите на Г-7 призоваха Китай да спазва принципа за мирно уреждане на спорове, като "притисне" Русия да спре инвазията си в Украйна и да се оттегли от "експанзивните си морски претенции“ в Южнокитайско море, предаде Ройтерс. Китай трябва да..

публикувано на 28.06.22 в 16:17
Президентите на Молдова Мая Санду (вляво) и на Украйна Володомир Зеленски - Киев, 27 юни 2022

Зеленски: Ако има действие на Приднестровието срещу Украйна, ние ще отговорим

Президентът на Молдова Мая Санду заяви, че властите правят всичко възможно, за да гарантират, че отцепническият регион Приднестровие не представлява заплаха за страната и Украйна, предава БГНЕС. На..

публикувано на 28.06.22 в 13:26

Остри реакции на руските удари срещу цивилни обекти в Украйна

Президентът на Украйна Володимир Зеленски осъди ракетния удар по търговски център в централния град Кременчук като "нагъл терористичен акт", след като броят на жертвите нарасна на 13, съобщава БГНЕС. Най-малко 10 души са загинали при руски ракетен..

публикувано на 28.06.22 в 00:33
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стратегическият преглед на отбраната ще включи изследване на възможността за военно обучение за цивилни

Стратегическият преглед на отбраната ще препоръча изследване на възможността цивилните да получават военно обучение. Това каза служебният министър на отбраната Атанас Запрянов. Военно обучение за цивилни - от "Нужно е" до "Хващам самолета и..

публикувано на 12.05.24 в 11:33
Адвокат Мария Петрова и д-р Илко Семерджиев

Казусът с "Мама и аз" и рецептата за спасяване на здравната система

Въпросът с частната болница "Мама и аз" е дали отговаря на законовите изисквания, дали данните, които са представени, са реални и дали не се обслужва повече финансовият интерес на инвеститора, отколкото общественият интерес и необходимостта от..

публикувано на 12.05.24 в 11:01

Иван Демерджиев: МВР може, но ръководството не показва воля да се бори с изборните престъпления

МВР може да противодейства на купуването на гласове, но сегашното ръководство - политическо и професионално, не показва воля да се бори с тези явления. Това заяви в интервю през БНР Иван Демерджиев, юрист, бивши министър на МВР в кабинета..

публикувано на 12.05.24 в 10:27

"Мейл он сънди": Разузнаването подозира Москва в саботаж на Острова

Ръководителите на британското разузнаване са предупредили министрите, че се опасяват, че Великобритания и други ключови украински съюзници са мишена на руски саботьори след поредица от подозрителни инциденти през последните месеци, съобщи "Мейл он..

публикувано на 12.05.24 в 09:43

В Литва гласуват за президент

Литовците гласуват на президентски избори след кампания, доминирана от въпросите на отбраната, тъй като Вилнюс се стреми да укрепи сигурността си спрямо съседна Русия, предаде АФП. Балтийската република с население от 2,8 млн. души, която граничи..

публикувано на 12.05.24 в 08:59

Международен ден на сестринството: Недостиг на близо 17 000 медсестри у нас

Държавата да определи минимален брой медицински сестри във всяка лечебна структура, така че да се гарантира качествена грижа за пациентите. Същото изискване да се прилага за акушерки, рехабилитатори, лаборанти и други специалисти. Затова настояват от..

публикувано на 12.05.24 в 08:21