Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Павел и Албена Благев - да покориш Килиманджаро на 65

"В САЩ имаш пари, но нямаш време да ги харчиш или обратното – имаш време, но нямаш пари"

Павел и Албена Благев
Снимка: Спас Крайнин

"Приключенията започнаха преди повече от 30 години. Бяхме много млади, с деца и решихме да си потърсим щастието. Животът и тогава не беше труден, но решихме, че имаме сили и искаме да видим какво друго можем да постигнем в света. Пътят ни отведе към САЩ и там успяхме да се реализираме в професията си и да отгледаме децата си, родени в България", разказа в предаването "Преди всички" на БНР Албена Благев, наша сънародничка, която се завръща в родината със съпруга си след десетилетия живот в чужбина.

"Има културен шок – всичко ти е толкова различно, толкова необикновено. Започнахме да си търсим работа, аз учех език", допълни Павел Благев.

"Да не си правят илюзия, че на запад всичко е идеално, че в Щатите всичко е идеално, не. Има много, много проблеми. Твърдо вярвам, че България върви по правилен път, с много усилия и мъки, но ще доведе до по-добро развитие и възможности за всички", отбелязва Албена Благев.

Павел е създател на екологично зелено лепило за хартия, което не съдържа петролни продукти, а Албена като инженер-химик е ръководила международен екип, който разработва оптически чисто лепило за смартфони. Той има и патент за "лека вода" – технология за гасене на пожари.

"В САЩ имаш пари, но нямаш време да ги харчиш или обратното – имаш време, но нямаш пари", споделя Павел Благев.

След като спрели да работят, се "вкарали във форма", отслабнали – той с гладолечение в клиниката на д-р Емилова във Варна, и поели на пътешествия. Така се озовали на Килиманджаро.

"Основното е да не спираш – малко като в живота, може по-бавно да вървиш, но не спирай, върви!", спомня си Павел.

"Забравихме българското знаме, но имахме червено яке, зелено яке и една беше с бяло, та се наредихме – бяло, зелено червено", разказаха още за пътуването Албена и Павел.

Сега целта пред тях е пътят Камино, а за догодина планират трекинг в Хималаите.

В началото на юли двамата ще открият своя изложба със снимки от САЩ.

Повече чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ученици от Националното училище по изкуствата

Ученици от Националното училище по изкуствата в Плевен участваха във фестивал в Полша

Ансамбълът от Националното училище по изкуствата "Панайот Пипков" в Плевен представи България в международен фолклорен фестивал в Полша. В него участват деца от 7 до 14 години. "Чувствах се много горд, че съм отишъл там и че съм показал инструмента на тези хора, защото те до тогава според мен не са виждали българска гайда, този уникален звук...

публикувано на 07.08.22 в 19:11
Димитър, Мариана, София и Анна

Димитър и Марияна Митеви възпитават трите си дъщери на духовни ценности

"Богородица е символ на най-важното, към което човек може да се стреми - това е светостта. В храма аз съм църковен певец от четири години и имах удоволствието и честта да запишем този диск по повод 100-годишнината от първата копка на храма, който е плод на усилията на много хора и е завещание от една от най-големите благодетелки на София - Йорданка..

публикувано на 07.08.22 в 17:32
Димитър Христов, Анна Багряна, Кремена Кунева, Елисавета Шапкарева

Клубът за култура „Оранта“ ще помага на украинските жени, които живеят в България

Новооткритият клуб за култура „Оранта“ към Интеграционния център „За Доброто“ ще помага на украинските жени, които търсят убежище в София чрез организиране на арт-работилници, посещения на музеи и изложби. Предвижда се осигуряване на подкрепа от психолози, юристи, медицински специалисти, срещи с хора на изкуството, работодатели, представители на..

публикувано на 07.08.22 в 15:27
Асен Митрев

В село Каменица, община Струмяни са останали едва 80 възрастни жители

Църквата в село Каменица, община Струмяни е изградена през 2009 година с помощта на местното население. "Селото е с малко население - 80 жители", каза за БНР кметът Асен Митрев. По думите му от 3-4 месеца са изградени жилища за хора с психични отклонения. "Изградени са 4 жилища с персонал от 60 лица, болните са около 100 души. Добре се грижат..

публикувано на 07.08.22 в 13:20

"Кавал Парк", или как американец от руски произход се влюби в българския фолклор

Колко силно може да те плени българския фолклор и неговите ритми? Толкова, че да останеш в една непозната дотогава за теб среда, управлявана от непонятна за теб система. Но сърцето ти да говори и да те тегли към тази земя и нейната музика. Историята на един американец от руски произход - Александър Еплер, оживява във филма "Кавал Парк"...

публикувано на 06.08.22 в 14:55
Доц. Александър Сивилов

"След края на историята" с Александър Сивилов: Хирошима

На 6 август 1945 г. от бомбо-люковете на самолет модел B-29 с името „Енола Гей“ към град Хирошима в Япония полита атомната бомба, наречена галено „Малчугана“. Тя се взривява над града, като в момента на експлозията загиват 66 хиляди души. Други 69 хиляди са ранени и повечето от тях умират по-късно от лъчева болест. Решението за атаката е..

публикувано на 06.08.22 в 13:40
Боряна Момчилова

Боряна Момчилова от "Пътеписаници": Моят фокус е България

"Пътеписаници" е проект на Боряна Момчилова. В блога тя описва " виртуални идеи за реални пътешествия ". Инициативата ѝ да популяризира различни маршрути в България започва преди 8 години, а първото пътуване, вдъхновило блога, било в района на Триград. " Местните хора са най-голямото вдъхновение . Те са хората, които си пазят..

публикувано на 05.08.22 в 13:27