Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Куманско селище откриха археолозите от Историческия музей в Горна Оряховица

Куманско селище откриха археолозите от Историческия музей в Горна Оряховица при проучванията на средновековен некропол, източно от крепостта „Ряховец“ и в непосредствена близост до депото за отпадъци на железничарския град. По покана на Националния исторически музей горнооряховските археолози ще покажат находките си през годините от „Ряховец“.
 
Археологическият обект е открит случайно  през 2021 година при работите за рекултивация на депо за битови отпадъци на Горна Оряховица. Разкрити са близо 70 археологически структури. Сред тях са гробове, жилища, огнища и ями, отнасящи се към ХIII век. Регистрирани са общо 15 гроба, с някои особености, които показват известно отклонение от християнския погребален обред.

Според археолога проф. Хитко Вачев, научен консултант на археологическия екип, става въпрос за куманско селище:

„Куманите са съюзника на всички български царе. Няколко кумански принцеси са български царици. Имаме богати извори в това отношение, но нямаме материалните следи къде са били куманите. Това е първият обект в страната, където целенасочено се проучва нещо, което е свързано на този етап“.

Селището е източно от крепостта „Ряховец“ и е обитавано от куманите не повече от 80 години, допълни проф. Вачев.

Археологическите проучвания на терен се проведоха през последния месец и половина с финансиране от община Горна Оряховица. В тях участваха научният ръководител Илиян Петракиев от Регионалния исторически музей във Велико Търново, заместник-ръководителят Мая Иванова от Исторически музей – Горна Оряховица, трима студенти археолози от ВТУ и 13 работници. За находките Илиян Петракиев разказа:

„Има костни предмети, метални предмети, свързани с бита, ножове, ножици. Обектът е интересен, че имаме няколко култови ями с положени вътре конски черепи, а тази година имаме и цял конски скелет. За нас това не са случайни, така наречените боклучни ями“. 

Намерени са няколко медни гривни, характерни за този период от XIII век, игли, прешлени за вретено, големи ковани гвоздеи и метални клинове, с които са били захващани дървените конструкции. Подобна конструкция археолозите са имали шанс да проучват миналата и тази година. Става въпрос за жилище, в което много добре на терен са запазени овъглените греди, разказа Илиян Петракиев. Има и интересни монети.

„Монетите са си характерни за първата половина на XIII век. След последвалата девалвация на парите, те са орязани до съвсем малки парченца“, обясни Петракиев. Тази година сред находките е и един анонимен фолис от XI век, каквито има открити и в близката крепост „Ряховец“. Те са добре датирани поради факта, че са били в ями на племето печенеги, обитавали местността точно през този времеви период.

Сред откритията е и голяма пещ от XIII век.

„Извън жилище е и най-вероятно е била за приготвяне на хляб за няколко семейства или е имала обществени функции. Не е изключена възможността тя да е била предназначена и за изпичане на керамика, но подобни пещи са по-различни като тип“, поясни Петракиев.

Когато бъдат събрани археологическите данни, антропологичните данни и ДНК анализите, екипът се надява да може да се включи в проект, по който да се извърши цялостно изследване. Сега предстои някои от артефактите да се почистят в лаборатория, за да може да бъдат включени в експозицията на Исторически музей - Горна Оряховица, която се обогатява всяка година.

Репортаж от Горна Оряховица на Здравка Маслянкова чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гай Анжел спасява хора от удавяне вече 26 години

Яфо дълго време е бил „българската столица на Израел“. Всяко момче е мачтаело да бъди велик футболист в представителния отбор на града - Макаби - Яфо, чийто треньор е бил от „Левски“ - София. Е имало е и такава, чийто поглед е бил вперен в синьото море, ограждащо западната част на града. Сред тях е бил е Гай Анжел, който не веднъж от ранна пролет до..

публикувано на 21.07.24 в 06:09
Живка Милова

Живка Милова учи българчетата на родния им език под звездите на Фамагуста

Какво е да учиш българчета на български език под звездите на Фамагуста, как се пишат новини за българите далеч от родината и как българската държава подкрепя тези две дейности, разказва Живка Милова в разговор с Ася Пенчева. Паралимни е кипърски град в окръг Фамагуста и освен прекрасните плажове и луксозни хотели, има и българско..

публикувано на 21.07.24 в 05:54
Калинка Александрова Янчева

Рецепта за дълголетие - 99 годишната баба Калинче от село Варвара

" Да обичаш, да не мразиш никого, да не мислиш лошо" - това е най-добрата рецепта за дълголетие според 99-годишната баба Калинче от пазарджишкото село Варвара.  Калинка Александрова Янчева е родена на 13 април 1925 година . С нея ни среща адв. Николай Баташки, когото слушателите познават от месечното издание на Правната рубрика на..

публикувано на 18.07.24 в 16:53

Без сценарий - околоселските пътешествия на Десислав Лафчиев

"Идеята се зароди още във Факултета по журналистика. Тази тема със селата открай време ми е доста интересна. Исках да направя поредица за българските села ." Така обясни своята страст по околоселските пътешествия журналистът Десислав Лафчиев в интервю за БНР. " Без никакъв сценарий да тръгнеш към случайно село , без да знаеш какво ще..

публикувано на 15.07.24 в 11:09

Пътуване във времето с калоферската дантела и традиции, подчинени на род, Родина и роден край

"Аз като калоферец имам много причини да се гордея освен със славното историческо минало на града, но и с настоящето на града", каза за БНР Наньо Чолпанов от Народно читалище "Христо Ботев" - Калофер. Със стихове на Ботев и Яворов започна разговорът с Чолпанов, за който Калофер и България са раят на Земята . "Тук имаме уникална природа -..

публикувано на 15.07.24 в 11:08

Етнология на спорта "като истинския живот" - всичко, навсякъде, наведнъж

Европейското първенство по футбол и "Копа Америка" белязаха лятото на 2024 г., но истинската любов към царя на спортовете не се побира в календара и статистиката от големите първенства . Същността ѝ личи в селския и аматьорски "ритнитоп" , както са се изразявали в зората на играта по нашите земи, но и в очаквани и неочаквани..

публикувано на 14.07.24 в 19:24
Софийската синагога

Улица в Тел Авив ще носи името на главния равин на България Ашер Хананел

Тел Авив е един от най-бързо развиващите се градове в света. Уличка в Източната част  на града, която досега носеше само номер, вече е наречена на основателя на Еврейския исторически институт в София, сега част от Института по Балканистика при БАН, Ашер Хананел. Той е бил и главен равин на България по време на Втората световна война. В своето слово..

публикувано на 14.07.24 в 06:05